Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1)

2 participants

Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1)

Message  eeuwige reiziger Lun 12 Mai 2014 - 12:08

Fietssnelweg Mechelen-Brussel gepland
08/02/2014

Mechelen (2800) - Het budget voor een conflictvrije fietsverbinding tussen station Nekkerspoel en Mechelen-Zuid is voor de helft gevonden. Ondertussen heeft de provincie Vlaams-Brabant plannen om de fietssnelweg via Zemst door te trekken tot in Brussel.

Het hele stationsproject met de ontsluitingsweg alleen al vraagt een investering van 254 miljoen euro. Voor de spoorbypass is nog eens 120 miljoen nodig. Bijgevolg rees er twijfel over de financiële haalbaarheid van een conflictvrij fietssnelweg langs het volledige traject. Toch lijkt er schot te komen in de zaak. "De helft van het benodigde budget is gevonden. Wij verwachten binnenkort de bouwvergunning", vertelt woordvoerder Rudy Van Camp van Mechelen in Beweging.

Als de andere helft van het budget rondgeraakt, zal een fietssnelweg dus Antwerpen-Centraal verbinden met Mechelen-Centraal. En de ambities reiken nog verder. Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant heeft beslist om maximaal in te zetten op fietssnelwegen. "Een van de projecten is een fietssnelweg van Mechelen naar Brussel", bevestigt gedeputeerde van Mobiliteit Tom Dehaene (CD&V).

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty Provincie maakt plannen voor fietsostrade Mechelen-Zemst

Message  velo-ravel.net Jeu 26 Nov 2015 - 19:54

http://www.gva.be/cnt/dmf20151125_01989562/provincie-maakt-plannen-voor-fietsostrade-mechelen-zemst


De provincie Antwerpen start met de opmaak van plannen voor de aanleg van een fietsostrade tussen het centraal station van Mechelen en Zemst. Een eerste gedeelte wil ze zelfs in 2018 al aanleggen. Het project is een belangrijke schakel in de toekomstige fietsostrade Antwerpen-Brussel.

Nu de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen-Nekkerspoel ondertussen enkele maanden in gebruik is, kijkt het Antwerpse provinciebestuur naar de toekomst. Na vijftien jaar was het huidige Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk aan actualisering toe. “Het legt nog meer de focus op veilig, vlot en aangenaam fietsen over lange afstanden”, stelt bevoegd gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

Een van de prioriteiten is het doortrekken van de huidige fietsostrade tot in Zemst, om daar de link te leggen met de toekomstige verbinding naar Brussel. “Dat doen wij in samenwerking met de collega’s van de provincie Vlaams-Brabant”, zegt Chris Brouwers, diensthoofd Mobiliteit bij de provincie Antwerpen.

De provincieraad moet de voorstellen vandaag goedkeuren, en die zijn voor de Mechelse regio ambitieus. “Het is onze bedoeling om nog deze bestuursperiode de plannen voor het traject tussen Mechelen-centraal en Zemst uit te tekenen. Sterker zelfs, in de loop van 2018 willen wij zelfs al starten met een gedeelte van de aanleg”, vertelt Luk Lemmens.

Niet het goedkoopste project

Uit vooronderzoeken is reeds gebleken dat het traject van zo’n 3,5 kilometer door Mechelen-Zuid niet het goedkoopste wordt. “In dat gebied liggen er heel wat sporen en ook de Zenne, allemaal hindernissen die we moeten nemen.  Het is een ingewikkeld kluwen waar wij boven of onder de bestaande infrastructuur door moeten gaan. Dat maakt het natuurlijk duur, dat weten wij nu al”, legt Chris Brouwers uit.
Toch lijkt niets de realisatie van het project in de weg te staan,  ook niet de kostprijs. “Bij de actualisering van ons fietsroutenetwerk hebben wij gekeken naar de hoeveelheid mensen die in de verschillende gebieden wonen en werken, de concentratie scholen en de aanwezigheid van bedrijventerreinen. Daaruit kwam de grote potentie van de Mechelse regio naar voor”, zegt gedeputeerde Lemmens.

Belangrijkste fietsostrade

Hij ziet er ook een logische vervolg in van de verbinding tussen Antwerpen en Mechelen-Nekkerspoel. “Het zou gek zijn mochten wij onze investeringen daar stoppen”, aldus Lemmens. Diensthoofd Chris Brouwers laat evenmin twijfel bestaan over het belang van het project. “De verbinding Mechelen-Brussel is de belangrijkste fietsostrade die we in Vlaanderen nog aanleggen, om zo Antwerpen en de hoofdstad te verbinden”, geeft hij aan.

Voor het gedeelte tussen de stations Nekkerspoel en Mechelen-centraal neemt de provincie de regie niet in handen. “Daar maakt de fietsverbinding deel uit van het project Mechelen in Beweging en trekt de Vlaamse overheid het project”, zegt Brouwers nog.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty video RTV

Message  velo-ravel.net Jeu 26 Nov 2015 - 20:08

http://rtv.be/artikels/lier-wordt-knooppunt-van-fietsostradenetwerk-a18724
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty BREAKING NEWS! Toekomstige fietsostrades

Message  velo-ravel.net Jeu 26 Nov 2015 - 20:10

http://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/drom/dienst-mobiliteit/nieuws/fietsbeleid/breaking-news--toekomstige-fietsostrades.html


De provincie Antwerpen actualiseerde het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF), dat al 15 jaar oud was en niet volledig aansloot bij de noden van de hedendaagse  fietser. De opkomst van de elektrische fiets zorgt ervoor dat grotere fietsafstanden haalbaar worden. Met de actualisatie speelt de provincie Antwerpen hier op in. Enquêtes uit de Provinciale Fietsbarometer tonen aan dat gebruikers op de fietsostrade gemiddeld 15 km enkele rit afleggen. Het nieuwe BFF focust nog meer op veilig, vlot en aangenaam fietsen over lange afstanden.

Een bovenlokaal fietsroutenetwerk is een samenhangend netwerk van bovenlokale verbindingen, dat gebiedsdekkend is, en hiërarchisch opgebouwd. De functionele fietsroutes die erin vermeld worden, moeten veilig en comfortabel zijn, maar ook herkenbaar en makkelijk vindbaar. De actualisatie van het BFF resulteert voor de provincie Antwerpen in 35 belangrijke lange-afstandsfietsverbindingen, waarvan 23 fietsostrades en 12 schakelroutes. Fietsostrades liggen naast bestaande infrastructuren, zoals spoorwegen, waterwegen en autosnelwegen. Het plan telt 12 schakelroutes. Dit zijn routes met een hoog fietspotentieel waarnaast geen kanaal of spoorweg ligt.

Het is onmogelijk om 35 verbindingen meteen en tegelijk aan te leggen. Binnen het bestaande budget maakt de provincie Antwerpen prioritaire keuzes om  efficiënt te investeren in fietsostrades langs spoorlijnen en bepaalde schakelroutes.  Zij hanteert objectieve criteria om de volgorde van nieuwe provinciale engagementen te bepalen. Daarin spelen het aantal potentiële gebruikers, de nabijheid van scholen en grote bedrijven een belangrijke rol.De provincie Antwerpen engageert zich om tijdens deze legislatuur uit te voeren:
1. ontwerp en realisatie van de fietsostrade Mechelen-Brussel
2. ontwerp fietsostrade Lier-Herentals
3. ontwerp fietsostrade Lier-Aarschot
4. opstellen van een methodiek voor de realisatie van schakelroutes
5. toepassen methodiek schakelroutes op de verbinding Turnhout-Herentals

Deze nieuwe engagementen komen bovenop de eerder aangegane verbintenissen (realisatie van de fietsostrades Antwerpen-Mechelen, Antwerpen-Essen, Herentals-Balen en Antwerpen-Lier).
In concreto zal de provincie Antwerpen het ontwerp van de 3 eerstgenoemde fietsostrades voor haar rekening nemen. Zij realiseert ook effectief de fietsostrade Mechelen-Brussel op het terrein. De gemeenten die delen van de andere fietsostrades aanleggen, krijgen hiervoor 100% subsidie.

Met deze prioriteiten bevestigt de provincie Antwerpen haar voortrekkersrol in de ontwikkeling van een fietsostradenetwerk. Zij promoveert de fiets tot hét vervoersmiddel van de toekomst voor dagdagelijkse verplaatsingen.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty Ook fietsostrade tussen Brusselsesteenweg en Douaneplein

Message  velo-ravel.net Ven 22 Avr 2016 - 15:27

http://www.gva.be/cnt/dmf20160422_02251554/ook-fietsostrade-tussen-brusselsesteenweg-en-douaneplein


In het voorjaar van 2019 moet de nieuwe ontsluitingsweg achter het station in Mechelen klaar zijn. Op het traject tussen de Brusselsesteenweg en het Douaneplein komt er ook een fietsostrade, die sluit aan op de bestaande aan station Nekkerspoel en kruist onderweg geen enkele auto.

Begin volgende week buigt de Mechelse gemeenteraad zich over het dossier om de tangent af te werken. "Het gaat niet alleen om de weg, maar ook om de aanleg van groen en fietsinfrastructuur", zegt woordvoerder Rudy Van Camp van Mechelen in Beweging.
Dat nieuwe fietspad zal aan het Douaneplein (N15) aansluiten op de fietsostrade naar Antwerpen, die vlakbij station Nekkerspoel start. “Daarvoor bouwen we twee fiets- en voetgangersbruggen. Een eerste over de Brusselsesteenweg, aan de Kruisbaan. De tweede is de fietspuzzel over de Leuvensesteenweg. Onder de Jubellaan en aan het Douaneplein leggen wij tunnels aan voor fietsers en voetgangers”, legt Van Camp uit.
Op die laatste locatie worden er zelfs twee tunnels gebouwd, onder de nieuwe tangent door en eentje onder de N15, om zo de verbinding te maken met de fietsostrade aan station Nekkerspoel. Eens de tangent afgewerkt is, zitten de werken er nog niet op.  Het project wordt over enkele jaren voltooid met de bouw van een nieuw station en de herinrichting van het Koning Albertplein.
Fietsostrade krijgt aansluiting tussen Douaneplein en Brusselsesteenweg

http://www.rtv.be/artikels/fietsostrade-krijgt-aansluiting-tussen-douaneplein-en-brusselsesteenweg-a24461


Bij de bouw van de nieuwe verbindingsweg tussen Mechelen-Zuid en de N15 zullen tunnels en bruggen aangelegd worden voor fietsers en voetgangers. Zo kunnen de zwakke weggebruikers onder het nieuwe kruispunt met de N15 de aansluiting maken met de fietsostrade aan het station van Nekkerspoel en makkelijk oversteken aan de Leuvensesteenweg. Er komt ook heel wat groen en een fietspad tussen het Douaneplein en de Brusselsesteenweg, met ook twee fiets- en voetgangersbruggen. Tegen 2019 zouden de werken klaar moeten zijn.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty Re: Provincie maakt plannen voor fietsostrade Mechelen-Zemst

Message  eeuwige reiziger Jeu 30 Juin 2016 - 10:11

Nieuwe verbinding tussen 2 fietssnelwegen in Zemst
28/06/2016

De provincie Vlaams-Brabant wil de fietssnelweg Antwerpen-Machelen verbinden met de fietsroute Vilvoorde-Brussel via het jaagpad langs de Zenne in Zemst. Daarvoor moet er een doorsteek komen van aan de Brusselse Steenweg via de Heidestraat over de afleidingszenne.
Op vraag van de provincie koopt en ruilt de gemeente Zemst een aantal privégronden. Deze transacties maken de fietsverbinding én een nieuwe fietsersbrug over de Zenne mogelijk.

http://www.ringtv.be/nieuws/nieuwe-verbinding-tussen-2-fietssnelwegen-zemst


Gemeente koopt gronden voor fietssnelweg
Het Nieuwsblad/Regionaal: Brussel-Noordrand,
Di. 28 Jun. 2016, Pagina 2

De gemeente Zemst heeft gronden gekocht of geruild om een ononderbroken fietssnelweg mogelijk te maken.

De provincie Vlaams-Brabant wil de fietssnelweg Antwerpen-Mechelen verbinden met de fietsroute Vilvoorde-Brussel via het jaagpad naast de Zenne. Daarvoor is een doorsteek nodig van aan de Brusselsesteenweg (brug E19) via de Heidestraat, over de afleidingszenne.

De gemeente kocht daarvoor al twee achterin gelegen percelen aan de Heidestraat. De eigenaar van het voorliggend perceel wil de grond vooraan ruilen voor een deel van het achterliggend gemeentelijk perceel om zijn tuin te verdiepen. In deze ruil moet de gemeente 535 euro opleggen.

Ook andere eigenaars aan de Heidestraat willen hun tuin verdiepen. Dat kan via een erfdienstbaarheid voor vijf euro per vierkante meter. Deze transacties maken het aanleggen van de ontbrekende fietsverbinding mogelijk, evenals de oversteek via een nieuwe fietsbrug over de Zenne.

Verderop aan de afleidingszenne bevindt zich een smalle strook natuurgebied. De eigenaars verkopen het aan de gemeente voor 1.900 euro.


Over deze tussenschakel, zie ook eerdere berichten:

https://velo-ravel.forumactif.org/t490-fietssnelwegen-vlaams-brabant#7011
https://velo-ravel.forumactif.org/t490-fietssnelwegen-vlaams-brabant#7012

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty Studiebureau ontwerpt extra stuk fietsostrade

Message  velo-ravel.net Mer 16 Nov 2016 - 18:29

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161114_02572052

http://www.gva.be/cnt/dmf20161114_02570701/ontwerp-in-de-maak-voor-fietsostrade-mechelen-brussel


De provincie Antwerpen werkt mee aan de toekomstige fietsostrade tussen Mechelen en Brussel. Ze heeft een studiebureau aangesteld om het traject tussen de Brusselsesteenweg (N1) in Mechelen-Zuid en de provinciegrens in Zemst uit te werken.

Momenteel eindigt de fietsostrade nog aan station Nekkerspoel. De Vlaamse overheid investeert langs de nieuwe verbindingsweg achter het centraal station tot in Mechelen-Zuid. Vanaf de Brusselsesteenweg tot aan de grens met Zemst investeert opnieuw de provincie Antwerpen.

Uit een studie blijkt dat op dat stuk de westelijke zijde van de spoorweg het meest geschikt is om een fietsostrade aan te leggen. “Het gaat om een nieuwe fietsweg van ongeveer twee kilometer lang en vier meter breed. De deputatie heeft Evolta aangesteld om op basis van de tracéstudie de ontwerpplannen uit te tekenen”, zegt bevoegd gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

Het uittekenen van dat ontwerp zal zo’n twee jaar duren. De provincie Vlaams-Brabant investeert in de fietsostrade op het jaagpad langs de Zenne in Zemst en Vilvoorde
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty Bouw fietsbruggen [Eppegem - Zemst]

Message  eeuwige reiziger Dim 4 Déc 2016 - 16:15

Bouw fietsbrug over Zenne begonnen
Het Laatste Nieuws/de Ring-Brussel,
dinsdag 29 november 2016, Pagina 21

Langs de Zenneweg in Eppegem is Waterwegen en Zeekanaal gestart met de bouw van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Zenne. Verwacht wordt dat de brug volgende zomer in gebruik genomen kan worden.

Een maand geleden werden enkele bomen gerooid en werden een werfweg en een aarden werkplatform aangelegd. Momenteel is de aannemer bezig met het plaatsen van de funderingen waarop de steunen van de brug vervolgens geplaatst zullen worden. Als alles volgens plan verloopt, wordt de eigenlijke brug in maart geplaatst en legt men vervolgens de toegang tot de brug aan. Waterwegen en Zeekanaal verwacht dat fietsers en voetgangers er in juli volgend jaar voor het eerst over kunnen.

Fietssnelweg
De brug over de Zenne zal dertig meter lang en vijf meter breed zijn. Voor lokale gebruikers vormt de brug een veilige fiets- en wandelverbinding tussen het centrum en het station van Eppegem.

Toch wordt de brug voornamelijk gebouwd met het oog op de verdere uitbouw van de fietssnelweg tussen Antwerpen en Brussel. Nog volgend jaar bouwt Waterwegen en Zeekanaal een tweede brug over de Omleidingszenne ter hoogte van de Heidestraat in Zemst. Ook komt er een verbreed en verhard jaagpad tussen Zemst en deelgemeente Eppegem.


Twee nieuwe fietsbruggen over de Zenne in aanbouw
Het Nieuwsblad/Regionaal: Brussel-Noordrand,
vrijdag 2 december 2016, Pagina 5

Waterwegen en Zeekanaal bouwt aan de Zenneweg in Eppegem, rechtover het Chiroheem, een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Zenne.

Medio oktober werden enkele bomen gerooid en een werfweg en aarden werkplatform aangelegd. Momenteel worden de funderingen geplaatst, waarop later de steunen van de brug komen.

De brug wordt in maart 2017 geplaatst en ook de toegang wordt dan aangelegd. Volgens planning wordt de brug in juli in gebruik genomen. De brug zal dertig meter lang en vijf meter breed zijn, zoals de Zennebrug in Leest. Voor lokale gebruikers vormt de brug een veilige verbinding tussen het centrum en het station van Eppegem, waardoor de Brusselsesteenweg kan vermeden worden. Voor de Chiro vormt ze een extra veilige oversteek naar een speelbos dat langs de kant van het station wordt aangelegd.

Onmisbare schakel
Maar vooral is de brug een onmisbare schakel voor de verdere uitbouw van de fietssnelweg Antwerpen-Brussel via Mechelen. Binnen dat project voorziet Waterwegen en Zeekanaal in 2017 trouwens nog een tweede brug over de Omleidingszenne, ter hoogte van de Heidestraat, aan het voetbalterrein van FC Zemst en een verbreed en verhard jaagpad tussen Zemst en Eppegem. Vanuit Mechelen komt voor de fietssnelweg een groene doorsteek achter de woningen aan de Heidestraat. Zemst kocht daarvoor het achterliggend weiland aan en maakte afspraken met de bewoners.


Zie ook:

https://velo-ravel.forumactif.org/t473p25-zenne-bovenzenne-vilvoorde-zennegat#10118

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty Re: Bouw fietsbruggen [Eppegem - Zemst]

Message  eeuwige reiziger Mer 29 Mar 2017 - 18:18

VIDEO. Nieuwe fiets- en voetgangersbrug
29 maart 2017

ZEMST - Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) bouwt momenteel een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Zenne in Eppegem bij Zemst.

Op woensdag 29 maart werd het stalen gedeelte van deze brug met behulp van een kraan op zijn plaats gelegd. Het project in Eppegem kadert in de uitbouw van het traject Mechelen-Vilvoorde op de fietssnelweg F1 Antwerpen-Brussel, waarvoor W&Z verderop in Zemst met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling de bouw plant van een tweede fiets- en voetgangersbrug en de vernieuwing en verbreding van het jaagpad.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_02806210

Foto's:
Foto's:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_02806202


Nieuwe fiets- en voetgangersbrug Eppegem op plaats gelegd
29.03.2017

Vandaag werd het stalen gedeelte van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Zenne in Eppegem op zijn plaats gelegd.  Waterwegen en Zeekanaal NV levert met de nieuwe brug een bijdrage aan de uitbouw van het traject Mechelen-Vilvoorde op de fietssnelweg F1 Antwerpen-Brussel.

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug komt een 30-tal meter opwaarts jeughuis Jeppe langs de Zenneweg in Eppegem (Zemst).  Daar werd de voorbije maanden een paalfundering geplaatst en werden de landhoofden gebouwd.  Intussen werd in een atelier in het Oost-Vlaamse Assenede werk gemaakt van het stalen brugdek, dat een lengte heeft van 30 meter en een nuttige breedte van 5 meter. Het voorontwerp van de brug werd opgemaakt door de afdeling Expertise Beton en Staal (EBS) van de Vlaamse overheid, en werd reeds toegepast op de Dijle in Werchter en dichterbij op de Zenne in Leest. Na de plaatsing van het brugdek, die vandaag plaatsvond, zullen nog de nodige afwerkingen plaatsvinden en zal het aansluitende jaagpad worden aangelegd in asfalt. Als deze werken verder verlopen volgens planning, kan de nieuwe infrastructuur worden opengesteld tegen begin juli 2017.

Fietssnelweg
De nieuwe brug zal een lokale verbindingsfunctie hebben voor fietsers- en voetgangers tussen het dorpscentrum en het station van Eppegem.  Daarnaast zal ze, in combinatie met een nieuw stukje jaagpad langs de rechteroever van de Zenne, toelaten om het reeds bestaande jaagpad langs de rechteroever richting Vilvoorde aan te sluiten op het ruim 11 kilometer lange deeltracé van de fietssnelweg Antwerpen-Brussel (F1) tussen Mechelen en Vilvoorde.  

"Ik investeer bijna 300.000 euro in deze nieuwe fiets- en voetgangersbrug", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Ik wil mensen verleiden om vaker voor de fiets te kiezen. Dankzij deze brug krijgen lokale fietsers en voetgangers een vlotte en veilige verbinding tussen het dorpscentrum en de andere oever, waar onder meer het station gelegen is. Zo bereik je met de fiets snel en comfortabel je bestemming".

De komende maanden zal W&Z in het kader van de uitbouw van deze belangrijke fietsverbinding met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ook de bouwwerken opstarten voor een nieuwe brug ter hoogte van de Heidestraat in Zemst en waar mogelijk tussen Eppegem en Zemst het jaagpad verbreden en verharden.

Aan de bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Eppegem hangt een prijskaartje van 295.000 euro.  

http://www.wenz.be/nl/nieuws/Nieuwe-fiets--en-voetgangersbrug-Eppegem-op-plaats-gelegd/#.WNv6Lkbyjcs


EPPEGEM
30/03/2017
Stalen constructie fietsbrug over Zenne geplaatst

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) 9623809

Met een enorme kraan is gisterochtend de stalen constructie van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Zenne in Eppegem geplaatst. De brug maakt deel uit van de fietssnelweg tussen Antwerpen en Brussel.

In november vorig jaar startte Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) met de aanleg van de fietsbrug over de Zenne. Het meest spectaculaire werk werd echter gisteren uitgevoerd. Met een grote kraan werd de stalen constructie tussen de bruggenhoofden gelegd. Het gevaarte van vijf meter breed en dertig meter lang werd zo over de Zenne geplaatst. In een volgende fase moet de omgevingsaanleg gebeuren, alvorens de brug komende zomer in gebruik genomen kan worden.

Voor lokale gebruikers vormt de brug een veilige fiets- en wandelverbinding tussen het centrum en het station van Eppegem. Toch wordt de brug voornamelijk gebouwd met het oog op de verdere uitbouw van de fietssnelweg tussen Antwerpen en Brussel. Later plant W&Z met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling de bouw van een tweede fiets- en voetgangersbrug en de vernieuwing en verbreding van het jaagpad. De start van die werken is voor het tweede deel van dit jaar gepland.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-zemst/stalen-constructie-fietsbrug-over-zenne-geplaatst-a3117573/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty Fietsostrades binnenkort tot in Brussel en Aarschot

Message  velo-ravel.net Jeu 8 Juin 2017 - 9:45

http://www.gva.be/cnt/dmf20170607_02916283/fietsostrades-binnenkort-tot-in-brussel-en-aarschot
De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant hebben studiebureaus de opdracht gegeven om een traject voor de fietsostrade Lier-Aarschot uit te stippelen. De route voor de fietsostrade tussen Mechelen en Zemst wordt op 21 juni voorgesteld.

De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant werken samen om het meest geschikte tracé voor de nieuwe fietsostrade tussen Lier en Aarschot (F104) te bepalen. Zo’n fietssnelweg is een rechtlijnige fietsroute, meestal naast een spoorlijn of kanaal, waarop fietsers zich snel en veilig kunnen verplaatsen over lange afstanden.

Twee studiebureaus

De twee provincies hebben de studiebureaus Arcadis en Evolta aangesteld om het tracé voor de geplande fietsostrade tussen Lier en Aarschot te onderzoeken. Begin 2019 moeten de plannen klaar zijn. “De fietsostrade tussen Lier en Aarschot is 27 kilometer lang, waarvan 19 kilometer op het grondgebied van de provincie Antwerpen”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) van de provincie Antwerpen. “We hebben de opmerkingen van de bewoners verwerkt. Daar gaan de studiebureaus nu mee aan de slag.” Verder zullen ze het tracé voor een fietsostrade tussen Lier en Herentals bestuderen.

Vorig jaar stelde de provincie Antwerpen studiebureau Evolta al aan om het traject tussen Mechelen (Brusselsesteenweg) en Zemst uit te werken. Op termijn moet dat een fietsostrade worden die helemaal tot in Brussel loopt. De huidige F1 vertrekt aan het station Antwerpen-Centraal en eindigt aan het station Mechelen-Nekkerspoel.

De Vlaamse overheid heeft het traject van de fietssnelweg tussen Mechelen-Nekkerspoel en het station Mechelen uitgewerkt. Die route loopt parallel met de R12. De rest van het traject loopt langs de westelijke kant van het spoor. Aan de provinciegrens in Zemst sluit de ­fietsostrade aan op de geplande fietssnelweg naar Brussel. Het traject wordt op 21 juni tijdens een infovergadering voorgesteld aan bewoners in de Keldermanszaal van het Mechelse stadhuis.

Logo

Het netwerk van fietssnelwegen in Vlaanderen krijgt voorts ook een eigen logo (zie kaart). Dat komt ook op de verkeersborden voor de bewegwijzering. “Iedere fietsostrade krijgt een unieke code”, zegt gedeputeerde Tom ­Dehaene (CD&V) van de provincie Vlaams-Brabant. “Het logo, een blauwe driehoek met een witte F, moet de fietssnelwegen goed zichtbaar maken. Alle 110 fietssnelwegen worden stap voor stap voorzien van het logo en de bewegwijzering.”

In de provincie Antwerpen krijgen de F1 Antwerpen-Mechelen en de F14 Antwerpen-Essen nog dit jaar bewegwijzering waarop het logo zal staan.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) Empty Verbinding Zenne - Brusselse Steenweg [Zemst]

Message  eeuwige reiziger Jeu 19 Sep 2019 - 19:02

Werken Brusselsesteenweg deze week afgerond
11 september 2019

ZEMST - De ingrijpende werken op de Brusselsesteenweg op de grens van Zemst met Mechelen worden eind deze week afgerond. Vanaf dan zal er veilig gefietst kunnen worden in de omgeving.

Na maanden van werken is het einde van de hinder op de Brusselsesteenweg in zicht. De aannemer verwacht dat hij ten laatste vrijdag klaar is met de werkzaamheden. De voorbije maanden werden er fietspaden aan beide kanten van de Brusselsesteenweg gelegd. Vanaf vrijdag kunnen fietsers ook gebruik maken van de fietssnelweg vanaf de fietsbrug over de Zenne in de Heidestraat ter hoogte van de voetbalinfrastructuur van Zemst tot de gemeentegrens met Mechelen. De aanleg van de aansluitende fietssnelweg op het grondgebied Mechelen start waarschijnlijk pas binnen twee jaar.

Het fietspad tussen de Zemstsesteenweg en de Brusselsesteenweg, naast de spoorberm richting Krëfel, zal vrijdag eveneens klaar zijn. Vanaf dan kan tussen Hofstade en Zemst gefietst worden zonder het drukke kruispunt aan de Carrefour te moeten kruisen. Onder het plateau van de Heidestraat, waar tweerichtingsverkeer zal gelden, werd nog een paddentunnel aangelegd en het kruispunt met de ‘Oude’ Brusselsesteenweg is ook vernieuwd. De plantvakken worden dit najaar nog beplant.

In maart volgend jaar start Wegen en Verkeer met de renovatie van de bruggen over de E19 en de Zemstsesteenweg, de aansluiting van fiets- en voetpaden en het vernieuwen van het asfalt van de rijweg over de brug van de Brusselsesteenweg. Die werken zullen tot eind dit jaar duren.


https://www.hln.be/in-de-buurt/zemst/werken-brusselsesteenweg-deze-week-afgerond~ab2743ad/


Nieuwe fietspaden twee maanden vroeger klaar dan gepland
12/09/2019

L025 Fietsweg Mechelen - Brussel (L25) (Fietssnelweg F1) 65560c04-d569-11e9-b385-1ae92c8458a7_web_scale_0.2645503_0.2645503__

ZEMST / MECHELEN - De nieuwe fietsinfrastructuur in de buurt van de Brusselsesteenweg (N1) op de grens van Zemst met Mechelen is vrijdag klaar. Dat is twee maanden vroeger dan gepland.

De werkzaamheden om verschillende nieuwe fietspaden aan te leggen, waren midden maart gestart. Al die tijd moest het verkeer dat er passeerde rekening houden met hinder, maar die is vanaf eind deze week dus voorbij. Sneller dan verwacht kan de aannemer zijn werk afronden. Alleen de beplantingen en het plaatsen van een afsluiting moeten de komende weken nog gebeuren.

In de aanloop naar de brug over de E19 werden nieuwe bredere fietspaden aangelegd in rood asfalt. Die maken het voor fietsers een stuk aangenamer en veiliger, want ze zijn voortaan ook afgeschermd van het autoverkeer. Op grondgebied Zemst is ook het laatste gedeelte van de fietssnelweg (F1) aangelegd, met een nieuwe brug over de Zenne. In de Heidestraat is er voor een beveiligde oversteekplaats gezorgd.

Nog projecten op komst

Ook tussen de Zemstsesteenweg in Hofstade (Zemst) en de Brusselsesteenweg is er naast de spoorweg een nieuw fietspad aangelegd. Op grondgebied Mechelen sluit daar later de fietssnelweg (F1) richting Antwerpen op aan. De plannen daarvoor zijn volop in opmaak. Dat is een hele verbetering, want fietsen tussen Hofstade en Zemst kan nu zonder het kruispunt van Carrefour over te steken.

Mensen die er vaak passeren, is het vast opgevallen dat de brug over de E19 en de Zemstsesteenweg zelf nog niet onder handen werd genomen. De renovatie daarvan moet in maart 2020 starten. De regie is in handen van het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant, terwijl dat voor deze werkzaamheden ook de provincie en de gemeente waren.


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190912_04605026


Over de aansluiting bij de Zenne in de Heidestraat:
https://velo-ravel.forumactif.org/t473p25-zenne-bovenzenne-vilvoorde-zennegat#14357


eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum