Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Verwarmd fietspad is niet voor meteen

Aller en bas

Verwarmd fietspad is niet voor meteen Empty Verwarmd fietspad is niet voor meteen

Message  velo-ravel.net Sam 7 Jan 2017 - 20:38

http://nieuws.vtm.be/binnenland/220644-verwarmd-fietspad-niet-voor-meteen

In Nederland wordt volop geëxperimenteerd met verwarmde fietspaden om valpartijen in de winter te voorkomen, maar in België mogen we ze nog niet meteen verwachten. “We wachten voorlopig de resultaten af van de proefprojecten in Nederland”, klinkt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer.

In de winter is het vaak spekglad op de fietspaden door ijzel en sneeuwval en dat leidt weleens tot harde valpartijen en gebroken ledematen. In Nederland heeft men daar een oplossing voor gevonden. Zo hebben ze op het drukste fietspad in Eden, in de provincie Gelderland, een verwarmd fietspad aangelegd. Het fietspad moet strooien overbodig maken en moet de veiligheid op de fiets verhogen.

Het fietspad in Ede dient als test en wordt deze winter geëvalueerd. Ook in andere Nederlandse gemeenten werden al soortgelijke proefprojecten opgestart. In België daarentegen staan nog geen testen in de steigers.

“We hebben de afspraak gemaakt met Nederland dat we op de hoogte gehouden worden van hun proefprojecten”, zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Het heeft weinig nut dat ook wij allerlei testen uitvoeren als het over de grens al gebeurt. Hun proefprojecten lopen normaal gezien na deze winter af en dan zullen we bekijken of we heil zien in deze verwarmde fietspaden.”

De kans bestaat wel dat de Nederlandse proefprojecten verlengd worden. Door de zachte winters van de afgelopen jaren hebben ze de verwarmde fietspaden nog niet optimaal kunnen testen.

Verwarmingsleidingen
Het principe achter de verwarmde fietspaden is overigens eenvoudig. Onder het beton worden speciale verwarmingsleidingen gelegd die op hun beurt aangesloten worden op een warmtebron, zoals bijvoorbeeld rioolwarmte of aardwarmte.velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7633
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum