Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Stedelijk fietsknooppuntennetwerk [Gent]

Aller en bas

Stedelijk fietsknooppuntennetwerk [Gent] Empty Stedelijk fietsknooppuntennetwerk [Gent]

Message  eeuwige reiziger Mer 5 Sep 2018 - 13:56

Begin volgend jaar ook fietsnetwerk in Gent
STAD TEST TWEE TYPES WEGWIJZERS UIT
28 juli 2018

GENT - Gent noemt zichzelf een fietsstad, maar heeft nog wat werk om dat écht waar te maken. Zo ontbreekt het vandaag nog aan bewegwijzering voor fietsers. Maar daar komt verandering in. “We hebben deze week twee soorten bordjes uitgetest, eind oktober beslissen we welk systeem we invoeren, begin volgend jaar moet het er zijn”, aldus mobiliteitsschepen Filip Watteeuw.

Fervente fietsers kennen het systeem van genummerde ‘fietsknooppunten’ al langer, via Fietsnet Vlaanderen. Dat systeem wil mobiliteitsschepen Filip Watteeuw nu ook in Gent implementeren. “Een bewegwijzering voor fietsers ontbreekt in onze stad”, zegt hij. “Nochtans is zoiets erg handig om op een makkelijke, veilige en comfortabele manier op je bestemming te geraken. Daarom willen we het systeem van fietsknooppunten ook in Gent invoeren. We hebben deze week een test gedaan met twee soorten van bordjes. We hebben een 8-tal groepjes van 1 of 2 fietsers met een begeleider die niets mocht zeggen de weg laten zoeken in de stad, aan de hand van die bordjes. Zo willen we achterhalen welk systeem het duidelijkst leesbaar is.”

Op het ene bord staat bovenaan groot op welk fietsknooppunt je je bevindt, met daaronder pijlen die de richting geven naar andere knooppunten, en daar nog eens onder een aanduiding van hoelang het van dit punt fietsen is tot pakweg de Zuid. Op het tweede type bord staat al die info meer gegroepeerd. Er staat een pijl die de richting naar een volgend knooppunt aangeeft, en meteen ook welke bekende punten je in die richting tegenkomt en hoelang het fietsen is. “Persoonlijk vind ik het tweede systeem beter”, zegt Watteeuw. “Maar het is uiteraard niet aan mij om te kiezen. De test van deze week zal grondig geëvalueerd worden, de opmerkingen van de proefpersonen worden meegenomen. Ten laatste eind oktober beslissen we dan welk soort bordjes we gaan gebruiken, en begin volgend jaar kunnen die dan geplaatst worden.”

De cijfers die gebruikt worden zeggen de meeste mensen uiteraard niets. “Maar het systeem werkt met een routeplanner, in de vorm van een kaart of een app”, verduidelijkt Watteeuw. “Uiteraard worden ook die dan beschikbaar gesteld. Zo kan je vooraf uitstippelen welke route je moet volgen, en hoef je onderweg alleen nog de juiste cijfers te onthouden. Van die cijfers hebben we al de ruwe sets, maar die worden nog verfijnd.”

Veiligste route
Met het fietsknooppuntensysteem zal je niet per se de snelste route volgen, wel de meest veilige en comfortabele route als fietser. “Wie van de Reep naar de Halvemaanstraat in Sint-Amandsberg wil, zal via dit systeem bijvoorbeeld niet over de gevaarlijke Dampoortrotonde gestuurd worden, maar wel via de fietstunnel aan de Dampoort, die intussen bijna klaar is.”

https://www.hln.be/regio/gent/begin-volgend-jaar-ook-fietsnetwerk-in-gent~ab55c40e/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Stedelijk fietsknooppuntennetwerk [Gent] Empty Stavaza 2020

Message  eeuwige reiziger Jeu 7 Mai 2020 - 13:01

Even gepolst bij de dienst mobiliteit van de stad Gent. Mail van 7 mei:

Aan dit fietsknooppuntennetwerk wordt nog steeds hard gewerkt. Momenteel zijn we bezig de uitvoeringsplannen te dubbelchecken zodat er zeker geen fouten insluipen. Het is ons doel om tegen de lente 2021 ons netwerk volledig operationeel te krijgen.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Stedelijk fietsknooppuntennetwerk [Gent] Empty Onthulling eerste "spitspunt"

Message  eeuwige reiziger Lun 8 Juin 2020 - 17:11

Spitspunten wijzen fietsers de weg naar hun werk
14 mei 2020

Stedelijk fietsknooppuntennetwerk [Gent] 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

GENT - Aan de Stropkaai is donderdag het eerste Spitspunt ingehuldigd. Dat zijn kruispunten van fiets- en wandelroutes waar een richtingaanwijzer de weg toont naar pakweg het UZ Gent, de Ghelamco Arena of het Technologiepark Zwijnaarde.

“Het zuiden van Gent is vandaag al druk en met alles wat daar nog gepland staat zal het nog drukker worden. De fiets is er de ideale manier van verplaatsen. Deze spitspunten maken het mogelijk om veilig en vlot de weg te vinden van de ene naar de andere plek”, stelt schepen Filip Watteeuw (Groen). Binnenkort worden tal van andere spitspunten voorzien van bordjes.


https://www.hln.be/in-de-buurt/gent/spitspunten-wijzen-fietsers-de-weg-naar-hun-werk~af035283/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200514_04959191


Screenshot-2020-06-08-Gent-introduceert-fietsknooppunten-voor-woon-werkverkeer

https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/nieuws-evenementen/gent-introduceert-fietsknooppunten-voor-woon-werkverkeer


Overzicht per zone (pdf):

https://spits.gent/spitspunten

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum