Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311)

3 participants

Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311)

Message  eeuwige reiziger Mer 4 Jan 2012 - 1:19

Comme on parle tant du canal de Schipdonk (et toute la problématique de la liaison Seine-Escaut), on risque d'oublier son frère jumeaux, le canal Léopold. En roulant sur le chemin de halage entre le Knoksebaan et Zeebrugge, la plupart des cyclistes ne se rendent pas compte du fait qu'ils ne suivent plus le Schipdonkkanaal, mais bien le Leopoldkanaal.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Leopoldkanaal
http://fr.wikipedia.org/wiki/Canal_L%C3%A9opold

Malheureusement, la qualité et le type du revêtement du chemin de halage sont très divers, asphalte, terre, gravier, béton... On a un peu de tout. En plus, certains parties sont ouvert au véhicultes motorisés, tandis que d'autres ne le sont pas. Bref, il semble que les autorités compétentes n'ont jamais abordé le développelement touristique du Leopoldkanaal dans sa totalité jusqu'à présent. C'est bien dommage, car surtout le tronçon Boekhoute-Maldegem forme une voie verte dans le paysage vierge qui sont les polders du Meetjesland.

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Kaartleopoldkanaal


Zeebrugge - Knoksebaan (Vaartdijk), asphalte, interdiction de trafic motorisé sauf riverains, intégré dans le réseau P-N
Knoksebaan -Oostkerkestraat (Leopoldsvaart-Noord), asphalte, trafic mixte (70 km/h)
Oostkerkestraat - Damse Vaart (Damse Vaart-Noord), béton, piste cyclable séparé de la rue et ensuite chemin de halage, interdiction de trafic MsR, intégré dans le réseau P-N
* croisement avec le Damse Vaart *
Damse Vaart - Hoornstraat (Leopoldsvaart-Oost), asphalte, trafic mixte (70 km/h)
Hoornstraat - Waterpolder (Leopoldsvaart-Oost), pavé, piste cyclable en terre durcie
Waterpolder - Koning Albertlaan (Leopoldsvaart-Oost), asphalte, interdiction de trafic M s R
Koning Albertlaan - Schorreweg (Polderken), asphalte, interdiction de trafic M s R
Schorreweg - Aardenburgkalseide (Dijkstraat), béton/asphalte, trafic mixte (70 km/h), intégré dans le réseau P-N
* point de départ du cours parallèle avec le canal de Schipdonk *
Aardenburgkalsei - Vlotweg (Aardenburgkalseide - Vlotweg), béton, interdiction de trafic MsR, intégré dans le réseau P-N
Vlotweg - Kantijne (Vlotweg - Moershoofde), béton, piste cyclable / ensuite rue avec trafic mixte (70 km/h), intégré dans le réseau P-N
Kantijne - Vlamingstraat (chemin de halage), béton, interdiction de trafic MsR (sauf le petit bout du Langeweg)
Vlamingstraat - Zonnebrug (chemin de halage), ornière - terre durcie, interdiction de trafic M s R
Zonnebrug - Meykenshoek (chemin de halage), terre durcie, interdiction de trafic M s R
Mykenshoek - Sint-Jansstraat (Bentillepolder), gravier fines/pavés, interdiction de trafic M s R, intégré dans le réseau P-N
Sint-Jansstraat - Vaart (chemin de halage), terre durcie, interdiction de trafic M s R
Vaart - Ketterijstraat (Vaart), terre durcie/béton, interdiction de trafic M s R, intégré dans le réseau P-N
Ketterijstraat - Christoffelpolder (chemin de halage), ornière - terre durcie, interdiction de trafic M s R
Christoffelpolder - Kerkenhofdreef (chemin de halage), terre durcie - gazon, interdiction de trafic M s R
Kerkenhofdreef - Kerkhofdreef (Kerkenhofdreef), beton, trafic mixte
Kerkenhofdreef - Notelaarstraat (chemin de halage), terre durcie - gazon, interdiction de trafic M s R
* changer de rive *
Notelaarstraat - Noordstraat (chemin de halage), terre durcie - gazon, interdiction de trafic M s R
* changer de rive *
Noordstraat - Braakmanstraat / frontière (chemin de halage), gazon - FIN DU CANAL - Zwartesluisbeek


ou
Notelaarstraat - Haven / frontière (chemin de halage), terre durcie - gazon, interdiction de trafic M s R - FIN DU CANAL - station de pompage (Isabellagemaal) - Isabellakanaal

http://nl.wikipedia.org/wiki/Isabellakanaal
http://slikopdeweg.blogspot.com/2011/07/isabellakanaal.html

Il est donc possible de suivre le cours de canal jusqu'à la frontière, mais à partir de la Ketterijstraat un VTT sera plus approprié qu'un VTC.


Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) CIMG0382

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) CIMG0374

https://picasaweb.google.com/107086246397291973975/Grenslandpad20102011

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty prolongation du chemin de halage

Message  eeuwige reiziger Sam 4 Fév 2012 - 12:12

Le plan master cycliste pour le port de Zeebrugge prévoit la prolongation du chemin de halage du Canal Léopold. Actuellement, le chemin de halage se termine sur les voies ferrées (près de la Moerstraat).


8.11.11
Veilig met de fiets naar de achterhaven

Het Havenbestuur van Zeebrugge zet alles in het werk om het Masterplan Fiets versneld uit te voeren. Momenteel wordt het bestaande fietspad langs de oostelijke oever van het Leopoldkanaal doorgetrokken, door de aanleg van twee tunnels, tot aan het Minervaplein op de grens van Zeebrugge met Knokke-Heist. Op die manier wordt ook aansluiting gemaakt op de Kustfietsroute. In mei volgend jaar zal deze aansluiting in gebruik kunnen genomen worden. Deze werken lopen parallel met de werken aan de interne havenrandweg. Verder moet dit vaartfietspad werknemers naar bedrijven in de Zeebrugse achterhaven brengen. Dit zal gebeuren via een nieuwe fietsbrug over het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal ter hoogte van de Palingpot in Ramskapelle. Er komt ook een ongelijkgrondse kruising over de spoorlijn Brugge-Knokke en de Alfred Ronsestraat. Voor deze aansluiting is momenteel een ontwerpstudie en een kostenraming aangevraagd. De verbinding moet gerealiseerd worden in 2013. In de Maritieme Logistieke Zone is, teneinde de zone te ontsluiten voor fietsers, een dubbelrichtingsfietspad aangelegd. Bij de realisatie van de A11, waarvan de werken starten in 2014, zullen toegangspoorten onder de autosnelweg gebouwd worden, zodat het fietspad aansluiting vindt op de woonzone Dudzele.

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Fietsnetwerk_ZBG


http://www.brugge.be/internet/nl/content/files/Bruggespraak/WK_03-10_zeebrugge_def.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty carte

Message  velo-ravel.net Sam 11 Fév 2012 - 1:04

carte : http://g.co/maps/wv2w3velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Minister Hilde Crevits opent nieuwe veilige fietsverbinding Zeebrugge/Knokke-Heist

Message  velo-ravel.net Sam 21 Juil 2012 - 10:08

http://www.ministerhildecrevits.be/nlapps/docs/default.asp?id=362

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft vanochtend samen met de burgemeester van Brugge Patrick Moenaert en de burgemeester van Knokke-Heist Graaf Leopold Lippens het nieuwe fietspad tussen het Minervaplein in Zeebrugge en de Moerstraat in Knokke-Heist ingereden. Het fietspad zal ervoor zorgen dat meer mensen die in de haven werken naar de fiets zullen grijpen. Het fietspad sluit ook aan bij het recreatief fietsroutenetwerk richting Zeebrugge en Heist zodat deze realisatie de haven en de toeristische trekpleisters in de regio beter bereikbaar maakt voor fietsers.

De haven van Zeebrugge is een drukke verkeersader met een grote impact op de mobiliteit. In het verleden was er minder aandacht voor de zachte weggebruikers. Daar komt stap voor stap verandering in. Een paar jaar geleden maakte het Agentschap Wegen en Verkeer een streefbeeld op voor de hoofdwegenassen. Daarnaast is er ook het ‘Masterplan Fiets voor de haven van Zeebrugge en omgeving’ opgemaakt door de stad Brugge, de provincie West-Vlaanderen en de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ).

Doel van het fietspadennetwerk in en rond de haven is het aandeel van de fiets in het woon-werkverkeer te bevorderen. Ook de vele toeristen krijgen zo de kans om de haven met de fiets te ontdekken. Door aan te sluiten op het veilige en comfortabele fietsverbindingsnet richting Zeebrugge en Knokke-Heist ontstaat een goed aaneengesloten fietscircuit naar de haven.

Nieuwe fietsverbinding
Minister Crevits opende vanochtend het nieuwe fietspad tussen het Minervaplein in Zeebrugge en de Moerstraat in Knokke-Heist op de rechter oever van het Leopoldkanaal. Dat fietspad loopt parallel met de in aanbouw zijnde haveninterne ontsluitingsweg tussen het Minervaplein en de oostelijke achterhaven.

Het nieuwe fietspad sluit aan op het omliggende fietsroutenetwerk. Tot dit fietsnetwerk behoort ook de fietsbrug ‘De Lichtenlijn’.

Begin september zal aansluitend aan die brug gestart worden met de nieuwe voetgangersverbinding tussen het natuurgebied de Sashul en de vuurtoren ‘het Hoog Licht’. Op die wijze kan de zachte weggebruiker genieten van een multifunctioneel netwerk aan mobiliteitsvoorzieningen.

Ook de bouw van de fiets- en voetgangersbrug over het Leopold- en Schipdonkkanaal, de spoorbundel en de A. Ronsestraat tussen Ramskapelle en de achterhaven wordt een zeer belangrijke schakel in de uitbouw van het havenintern fietspadennetwerk in de oostelijke achterhaven. Het project rond deze brug zit momenteel in studiefase.

Nog meer fietsverbindingen

Het fietspad dat vandaag is ingereden, loopt parallel met de nieuw aan te leggen interne ontsluitingsweg in de haven. Deze weg start ter hoogte van het Minervaplein en loopt tot aan de ingang van de Sea-Ro terminal in de achterhaven. De weg is ontworpen voor zwaar verkeer met een vrije rijhoogte over het volledige traject van 7 meter zodat double stack transport mogelijk is. Door het interne havenverkeer van het andere verkeer te scheiden wordt niet alleen de veiligheid maar ook de vervoerscapaciteit in de haven verbeterd. Na de ingebruikname van de haveninterne ontsluitingsweg zal de Gustave van Nieuwenhuysestraat tijdens een proefperiode enkele maanden afgesloten worden.

Langs de kant van de Vandammesluis en ten oosten van de oostelijke havenweg vanaf de Isabellalaan tot aan de Moerstraat ligt een tweerichtingsfietspad. Daar sluit het netwerk aan op de Moerstraat en de Vaartdijk. Aan de andere kant sluit het fietspad tevens aan op de Gustave Van Nieuwenhuysestraat. Daar werd het aangelegd in schelpengruis om een natuurlijke overgang te bewaren naar het natuurgebied ‘Kleiputten Heist’. Er werd ook een ongelijkvloerse kruising gerealiseerd met de nieuwe haveninterne ontsluitingsweg en met de spoorlijnbundel Brugge-Knokke.

De aanleg van de twee fietstunnels en de fietspaden kost ongeveer 1,9 miljoen euro in de totale investering van 11 miljoen euro. De afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken is bouwheer.

Minister Crevits: “De nieuwe vlotte fietsverbinding, zal ervoor zorgen dat meer mensen naar het werk in de haven van Zeebrugge zullen fietsen. Het verkeer zal er veiliger verlopen. Ook voor de recreatieve fietser biedt deze verbinding een extra troef. Er is een betere ontsluiting en verbinding tussen de bestaande natuurgebieden ‘Vuurtorenweiden’ en het ‘Natuurgebied de Sashul’. Je krijgt een veilige en comfortabele fietsverbinding richting Zeebrugge en Knokke-Heist. Ook de oude wandelroutes in die gebieden krijgen vanaf september een grondige opknapbeurt. Zo wordt de kustbeleving ook met de haven weer een stuk intensiever.”
Burgemeester Graaf Lippens: “We zijn verheugd dat het nieuwe fietspad er is. Zonder deze realisatie moesten de fietsers immers extra rond rijden en de drukke verkeersader van de Heistlaan nemen. Voor de fietsers die van Brugge komen, verkort de weg ter hoogte van de achterhaven van Zeebrugge aanzienlijk”.
Burgemeester Moenaert: “De realisatie betekent dat in de praktijk snel en efficiënt werk gemaakt wordt van de concretisering van het Masterplan Fiets voor de haven van Zeebrugge en omgeving’. Dat plan kwam tot stand in een samenwerkingsverband tussen de stad Brugge, de provincie, de Maatschappij voor de Brugse Zeevaartinrichting en andere overheidsinstanties. Het zal Zeebrugge vlotter bereikbaar maken en de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker gevoelig verbeteren.”

Persinfo:
Cybelle-Royce Buyck
Woordvoerder van Vlaams minister Hilde Crevits
persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Re: Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311)

Message  joverwimp Sam 21 Juil 2012 - 12:16

avant l'ouverture
Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Zeebru10
schelpenpad tussen knooppunt 36 en N384Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 18_hei10
fietsbrug 'Lichtenlijn' over N34
Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 17_hei11
joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Maldegem - Sint-Laureins

Message  eeuwige reiziger Jeu 30 Aoû 2012 - 0:50

Hier, comme j'avais un peu de temps libre lors d'un déplacement d'affaires en Flandre zélandaise, je décidais de me ballader en vélo le long du Canal Léopold. Plus exactement de l'Aardenburgkalseide (croisement avec le N410, à Maldegem) jusqu'au Zonnebrug (croisement de la Beoostereedepolderdijk avec Draaiput, à Sint-Laureins).

J'ai parcouru le trajet du côté nord dont le chemin de halage est en béton (de mon point de départ jusqu'à l'écluse près de la Vlamingstraat), sauf deux petits bouts de quelques mètres en pavés (croisement Vlotweg - Boomstraatje ainsi qu'aussi près de la Vlamingstraat). Direction est de l'écluse de la Vlamingstraat, on peut continuer sur une ornière (en terre) sans aucune problème, aussi avec un vélo de route). Plus ou moins 16 kilomètres, aller et retour.

Il est tout à fait possible de faire le passage de l'autre côté du canal dont le digue est en général en gazon où le passage assez fréquent de VTT a laissé une trainée visible. Passer de préférence en VTT donc.

Réportage photo (aussi à consulter sur Panoramio):

https://picasaweb.google.com/108608268574531364588/LeopoldkanaalMaldegemSintLaureins

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Dagdromen of niet?

Message  eeuwige reiziger Dim 1 Déc 2013 - 0:08

In het mobiliteitsplan van Sint-Laureins lezen we het volgende:

De gemeente zal in de toekomst nog meer over de kwaliteit van deze fietsroutes waken en met de verschillende initiatiefnemers en betrokken besturen, en verder uitbouwen.

De gemeente wenst zo nog de volgende fietspaden aan te leggen:

(...)

• langs het Leopoldkanaal.
http://www.sint-laureins.be/website/942-www/version/default/part/AttachmentData/data/mobiliteitsplan.pdf


Is dit ernst? Er wordt immers al vele jaren over gesproken, maar er gebeurt niets op het terrein.


(G)een fietspad langs Leopoldkanaal?
03 november 2010

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Leopoldkanaal2

Een fietspad langs het Leopoldkanaal is één van de vele openbare werken waar al jaren wordt over gepraat. Samen is ook voorstander van dit fietspad, maar we willen weten of het er nu komt of niet. In het mobiliteitsplan van 2002 werd de aanleg van dit fietspad aangekondigd tegen ten laatste 2008. Ondertussen zijn we 2010 en is er geen fietspad. Toch staat in het mobiliteitsplan van 2010 de aanleg van dit fietspad opnieuw. De aanleg wordt dus verschoven van het ene plan naar het andere.

Samen gaat hiermee niet akkoord. Als het fietspad er niet kan komen dan moet het gemeentebestuur dat nu bekend maken en haar fietspadenbeleid herzien. Zo steunde de meerderheid het voorstel van Samen tot de aanleg van een fietspad langs de Calusstraat niet. Eén van de redenen was dat dit fietspad zonder nut is wanneer er een fietspad langs het Leopoldkanaal komt. Maar een fietspad langs het Leopoldkanaal wordt steeds onwaarschijnlijker. Zeker nu er naast milieubelemmeringen ook bezwaren van de Administratie Waterwegen en Zeewezen (die de bermen beheert langs het Leopoldkanaal) zijn. Het is tijd dat het gemeentebestuur duidelijkheid verschaft. Want nog eens 8 jaar niets doen is geen optie.
http://tomlacres.skynetblogs.be/archive/2010/11/03/geen-fietspad-langs-leopoldkanaal.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Beeld van de Week

Message  eeuwige reiziger Mar 31 Déc 2013 - 10:44

Pittoresque, n'est-ce pas?! Le canal près de Sint-Laureins.

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Beeld_van_de_week

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=blemy_20130802_001

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Construction A11 [Brugge - Knokke-Heist]

Message  eeuwige reiziger Dim 2 Nov 2014 - 22:28

In maart 2014 startten de werken aan het ontbrekend stuk autosnelweg tussen Brugge en Westkapelle. Om die verbinding mogelijk te maken, zijn er heel wat grote infrastructuurwerken nodig. O.m. staat de bouw van een viaduct over het Leopold- en Schipdonkkanaal ingepland, iets ten noorden van de N348/N376, waar het Leopoldkanaal de grens vormt tussen Brugge en Knokke-Heist (plaats nr. 9 op de kaart).

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Werkzaamheden%20A11

Normaal had de bouw reeds in juni van dit jaar gestart moeten, wat door omstandigheden niet mogelijk bleek. Nieuwe start werd dan voorzien voor september. Gedurende de werken zal het jaagpad volledig afgesloten zijn. Waarschijnlijke einddatum: 2015.

Bouw brug Schipdonk- en Leopoldkanaal zal twee maanden langer duren
31 oktober 2014

Tussen juni 2014 en april 2015 plande het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de bouw van de eerste nieuwe brug over het Schipdonk- en Leopoldkanaal te Knokke. Uit een parlementaire vraag van Mercedes Van Volcem (Open Vld) aan minister van mobiliteit Weyts (N-VA) blijkt dat de bouw twee maanden vertraging opliep.

Door opgelegde beperkingen inzake de toegelaten inname van een deel van het Leopold- en Schipdonkkanaal diende een bijkomende fase in de bouw van de funderingszolen ingelast te worden, waardoor de bouwtijd met twee maanden toeneemt.

Tijdens deze periode is het jaagpad langs de kanalen afgesloten voor fietsers. Aansluitend wordt een tweede nieuwe brug gebouwd waarbij het jaagpad vrij zal gehouden worden.  De fietsers hebben een volwaardige omleiding via de N376-Heistlaan en de N300- Sasstraat. Deze wegen zijn voorzien van een veilig vrijliggend fietspad. Ter hoogte van de werken op de Heistlaan is er een bypass voorzien rond de werken met ook een vrijliggend fietspad.

Het kostprijs voor de realisatie van de brug kadert in het budget voor de realisatie van de A11 dewelke in totaal 587 miljoen euro bedraagt.

http://www.blogmercedesvanvolcem.be/brugge/bouw-brug-schipdonk-en-leopoldkanaal-zal-twee-maanden-langer-duren/Meer info over dit project:

http://www.a11verbindt.be/

Brochure:

http://www.vlaanderen.be/nl/mobiliteit-en-openbare-werken/wegen/aanleg-van-de-a11-west-vlaanderen

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Fietstocht 9 november 2014

Message  eeuwige reiziger Dim 9 Nov 2014 - 21:31

Al was het af en toe eens fietsen tegen de beukende wind in, toch heb ik vandaag genoten van de fietstocht door het oostelijk deel van het Brugs Ommeland (Ruiselede, Beernem, Damme, Brugge, Oostkamp). Een zijsprongetje gewaagd tot aan de werf aan het Schipdonk- en Leopoldkanaal.

Ter hoogte van de Duzelebrug (onlangs werden er nieuwe borden geplaatst met "Zelzatebrug" - een beetje bevreemdend voor me, maar volgens wikipedia is daar een logische verklaring voor) zijn de jaagpaden bij de twee kanalen afgesloten met werfhekkens. Met bijhorende verbodsborden. Natuurlijk.

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) A11%2B018

Ik waagde me toch op de werf en bleek niet de enige te zijn. Ondanks de werf blijken fietsers nog steeds de bloso-route te volgen die langs het linkerjaagpad van het Schipdonkkanaal loopt (blauwe lus Heist). Hetzelfde tafereel aan het jaagpad van het Leopoldkanaal richting Heist.

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) A11%2B038

Geen fietser te bekennen op de dijk die de twee kanalen van elkaar scheidt. Niet echt verwonderlijk natuurlijk...

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) A11%2B037

Er valt niets op te merken aan de omleiding die niet alleen netjes wordt aangegeven, maar die ook verloopt langs een veilig alternatief. Tevens werden er met zelfklevertjes aanduidingen op de knooppuntenborden aangebracht.

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) A11%2B059


Ander beeldmateriaal van de werf (met een paar foto's van de oude spoorweg in Sijsele):

https://plus.google.com/photos/108608268574531364588/albums/6079783195846534625

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Situatie 2008

Message  eeuwige reiziger Lun 10 Nov 2014 - 7:27

Alhoewel ik in het verleden al meermaals langs die plaats voorbijfietste, heb ik er vroeger nooit foto's van genomen. Op een logboek van een groep studenten vond ik wat fotomateriaal uit 2008. Het geeft goed weer hoe het voor de werken was.

http://groep1.wikidot.com/veldonderzoek

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Mjn4g9

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 2chpb85

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 33dwe3b

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 2u4u2c2

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Syfonbrug - Oostkerkebrug [Damme]

Message  eeuwige reiziger Jeu 20 Nov 2014 - 12:17

OOSTKERKE 06/11/2014
528 bomen langs Leopoldkanaal tegen de vlakte

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 7258214

De bekende populieren langs het kanaal verdwijnen voor nieuwe exemplaren.

Waterwegen en Zeekanaal zal volgend jaar maar liefst 528 populieren kappen op de rechteroever van het Leopoldkanaal tussen de Syfonbrug en Oostkerkebrug. "Het jaagpad in verhard beton zal heraangelegd worden", licht Claudia Van Vooren van Waterwegen en Zeekanaal toe. "De bouwaanvraag daarvoor is lopende. De wortels van de bomen lopen onder het pad en zouden schade oplopen tijdens de werken. We willen ook vermijden dat dode bomen op de weg terecht komen en halen ze dus preventief weg. Bovendien zijn de populieren kaprijp, maar er komen nieuwe exemplaren. Momenteel loopt een openbare aanbesteding wie de populieren mag rooien", aldus Van Vooren. Het Damse schepencollege geeft een gunstig advies voor de kapwerken, onder voorwaarden. "De bomen zouden bij een ernstige storm gevaar met zich mee kunnen brengen. Je mag er niet aan denken dat een fietser zo'n populier op zich krijgt. Het is echt wel nodig dat de bomen gekapt worden. We hebben wel voorwaarden opgelegd. Zo moeten de bomen het eerstvolgende plantseizoen heraangeplant worden en gebeurt het vellen buiten het broedseizoen. We willen vermijden dat de rust in de natuur verstoord wordt", zegt schepen van Groen Eveline Van Quekelberghe (CD&V).

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-damme/528-bomen-langs-leopoldkanaal-tegen-de-vlakte-a2112883/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Notelaarsbrug [Boekhoute]

Message  eeuwige reiziger Sam 21 Fév 2015 - 12:05

BOEKHOUTE 27/01/2015
Notelaarsbrug wordt afgebroken, maar gemeente wil nieuwe

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 7440346

De vervallen Notelaarsbrug in Boekhoute wordt afgebroken door Waterwegen en Zeekanaal. De gemeente Assenede eist de bouw van een nieuw exemplaar.

De brug dateert uit 1948 en werd in september vorig jaar al afgesloten toen tijdens een inspectie ernstige schade vastgesteld werd. Nu blijkt die schade niet meer te herstellen. "De brug is destijds gebouwd als tijdelijke brug, maar is sindsdien niet meer vervangen", zegt Claudia Van Vooren van W&Z. "Tijdens een driejaarlijkse inspectie stelden we ernstige slijtage vast aan de stalen brugstructuur. Uit veiligheid werd de brug daarom afgesloten. Uit een bijkomende inspectie eind vorig jaar bleek dat eventuele herstellingswerken zeer ingrijpend en duur zouden zijn. De brug zal nu zo snel mogelijk afgebroken worden. We bekijken of er op die plaats een nieuwe brug kan komen en of daar geld voor kan vrijgemaakt worden."

Na de afbraak van de Notelaarsbrug komt er signalisatie om aan te geven dat de straten die nu op de brug aansluiten doodlopend worden. De nabijgelegen Oesterputbrug kan gebruikt worden om het Leopoldkanaal over te steken, maar ook die brug is sterk verouderd. In mei of juni krijgt de Oesterputbrug wel een opknapbeurt. Ze zal geschilderd worden en op verscheidene plaatsen verstevigd.

De gemeente eist dat er een nieuwe brug komt over het Leopoldskanaal. "We begrijpen de beslissing voor een afbraak", zegt burgemeester Philippe De Coninck (SamenPlus). "Maar we hebben minder begrip voor de afwachtende houding bij Waterwegen en Zeekanaal over het bouwen van een nieuwe brug. Wij eisen dat er omwille van de mobiliteit in de buurt een nieuwe brug komt. Bovendien is de Notelaarsbrug, een zogenaamde baileybrug, een stukje gemeentelijk erfgoed. We vragen dan ook een noodbrug in afwachting van de bouw van een nieuwe."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-assenede/notelaarsbrug-wordt-afgebroken-maar-gemeente-wil-nieuwe-a2195883/
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150126_01494512
https://www.taptoe.be/regionaal-nieuws/notelaarsbrug-boekhoute-afgebroken
https://twitter.com/wenz_claudia/status/559678841812434945

Plaats en beschrijving van de brug:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/76521

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Sifonbrug - Oostkerkebrug [Damme]

Message  eeuwige reiziger Mar 3 Mar 2015 - 9:46

DAMME 28/02/2015
Waterwegen en Zeekanaal rooit 500 bomen

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 7523199

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal startte gisteren met het rooien van een 500-tal kaprijpe bomen op de rechteroever van het Leopoldkanaal tussen de Sifonbrug en Oostkerkebrug in Damme. Deze werken zijn noodzakelijk om nadien structurele herstellingswerken aan het jaagpad te kunnen uitvoeren. Na de werken aan het jaagpad, die in de loop van 2015 uitgevoerd worden, zal Waterwegen en Zeekanaal nieuwe bomen aanplanten. Tijdens de rooiwerken, die normaal gezien tot eind maart duren, wordt het jaagpad uit veiligheidsoverwegingen afgesloten voor fietsers en voetgangers. Er is een omleiding.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-damme/waterwegen-en-zeekanaal-rooit-500-bomen-a2235007/


Eerste bomen langs Leopoldkanaal gerooid
3 maart 2015

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) 080ca576-c10a-11e4-937b-44182b59f967_original

DAMME - Waterwegen en Zeekanaal is vorige week vrijdag gestart met de eerste kapwerken langs het Leopoldkanaal. Er moeten daar 500 bomen worden gerooid. Alleen zo kan het jaagpad langs het kanaal hersteld worden.

Het gaat om kaprijke bomen die tussen de Sifonbrug en de Oostkerkebrug staan op de rechteroever. Dat is de oever die gebruikt wordt als jaagpad en waar geen verkeer mag komen, behalve voetgangers en fietsers. Tijdens de kapwerken mogen die uit veiligheidsoverwegingen wel geen gebruikmaken van het jaagpad.

Het is de bedoeling dat de kapwerken klaar zullen zijn tegen eind maart. Nadien kunnen de herstellingswerken starten aan het jaagpad, waar de bomenwortels voor schade hadden gezorgd. Dat was onveilig voor de vele fietsers die gebruikmaken van het fietspad. Na de herstellingswerken aan het jaagpad zullen er weer nieuwe bomen geplant worden. Omwonenden betreuren intussen wel dat alle grote bomen in dit gebied gekapt worden. Dat doen ze omdat de traditionele zichten langs het kanaal minder mooi zouden zijn met de jonge bomen.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150302_01557941

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Boomkap 2018-2019

Message  eeuwige reiziger Mar 20 Nov 2018 - 15:57

Bomen rooien en vervangen langs Leopoldkanaal
13/11/2018

De Vlaamse Waterweg nv gaat heel wat oude bomen langs het Leopoldkanaal in Sint-Laureins vervangen door nieuwe exemplaren. De eerste werken gaan rond half november van start en worden in het voorjaar van 2019 verdergezet.

Half november start een aannemer in opdracht van de Vlaamse waterwegbeheerder met het rooien van verschillende bomenrijen langs het Leopoldkanaal in Sint-Laureins. In totaal worden meer dan 1.500 bomen vervangen door nieuwe eiken en populieren. Vooral deze laatste soort is een snelgroeiende soort zodat het vertrouwde uitzicht van de lijnbeplanting langs het Leopoldkanaal op korte termijn hersteld wordt.

Verschillende fases
Vanaf midden november gaat de aannemer aan de slag in de zone tussen de Eeklose watergang en de Moershoofdebrug aan de kant van Sint-Laureins. Deze werken duren ongeveer een maand. In het voorjaar van 2019 worden ook de bomen in andere zones aangepakt: de zone tussen de Sint-Jansbrug en de Langewegbrug (aan de kant van Sint-Laureins), de zone tussen de Eeklose watergang en de Moershoofdebrug (aan de kant van Nederland) en de zone tussen de Moershoofdebrug en de Oosthoekbrug (beide kanten). De nieuwe bomen worden in het najaar van 2019 aangeplant. Tijdens deze periode krijgen de bomen de beste kans om goed en snel te groeien.

Mogelijke hinder tijdens de werken
Tijdens de werkzaamheden blijft doorgaand verkeer op de openbare wegen steeds mogelijk. Op de jaagpaden kan er vanuit veiligheidsoverwegingen af en toe een onderbreking zijn voor de jaagpadgebruikers. De aannemer zorgt er voor dat de jaagpaden tijdens het weekend wel steeds toegankelijk zijn.

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/bomen-rooien-en-vervangen-langs-leopoldkanaal

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Léopold (Leopoldkanaal - 'de Blinker') (Fietssnelweg F311) Empty Toekomstig fietspad Vlamingstraat - Boekhoute? [Sint-Laureins - Assenede]

Message  eeuwige reiziger Sam 21 Déc 2019 - 14:54

Benieuwd aan welke kant van het kanaal het fietspad zal worden aangelegd. Het jaagpad aan de noordzijde wordt immers nu voor landbouwverkeer gebruikt.

Dorpskernvernieuwing duurt nog tot september (en 16 miljoen euro andere investeringen)
Sint-Laureins stelt plannen voor komende 5 jaar voor
20 december 2019

SINT-LAUREINS - De afwerking van de dorpskernvernieuwing wordt in Sint-Laureins het grootste dossier van deze legislatuur. Toch wordt er ook nadien nog stevig geïnvesteerd in het kleine polderdorp. Alles samen goed voor 16 miljoen euro nieuwigheden. Verkeersveiligheid staat centraal, en daarom komen er ook een pak nieuwe fietspaden.

(...)

Veilig fietsen

Om de verkeersveiligheid te verhogen, wordt de komende jaren ook zwaar ingezet op nieuwe fietspaden. “We gaan een fietspad aanleggen tussen ’t Sentrum en de Dorpsstraat”, zegt burgemeester Van de Moere. “Dat moet er tegen 2022 liggen en zal 270.000 euro kosten. Nu de voetbalterreinen daar liggen, gaan elke week heel wat kinderen en jongeren met de fiets naar de training. De fietsverbinding tussen ’t Sentrum en het dorp moet dus veiliger. We gaan in 2022 samen met Assenede ook werk maken van een fietspad langs het Leopoldkanaal. Dat zal lopen van aan Freds Café tot aan Boekhoute. En in 2023 gaan we dan werk maken van een veilig fietspad tussen de Boerekreek en Sint-Jan Boven.”


https://www.hln.be/in-de-buurt/sint-laureins/dorpskernvernieuwing-duurt-nog-tot-september-en-16-miljoen-euro-andere-investeringen~af7712b4/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum