Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13

2 participants

Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13

Message  eeuwige reiziger Mer 11 Jan 2012 - 1:00

OUDERS EN KINDEREN BLIJ MET NIEUW FIETSPAD LANGS SPOORLIJN 52
'Kortste én veiligste weg naar school'
VRIJDAG 28 AUGUSTUS 2009

BOOM/NIEL - Tussen Niel en Boom werd gisteravond het nieuwe fietspad langs de spoorlijn 52 ingefietst. Het is, voor vele kinderen en jongeren, een veilige 'fietssnelweg' naar de Boomse scholen.

Bij de start van het nieuwe schooljaar, dinsdag, zullen vele jongeren via het nieuwe fietspad langs de spoorlijn van Niel naar de Boomse scholen fietsen. Anita Kerremans woont in Niel en geeft les in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Boom. Ze fietst tijdens het schooljaar, net als vele leerlingen, elke dag van Niel naar Boom en terug. In de jaren negentig vroeg Anita Kerremans elk jaar in september, tijdens het vragenkwartiertje in de gemeenteraad, om een veilig fietspad aan te leggen langs de spoorlijn 52. 'Ik heb die vraag voor het eerst gesteld toen mijn zoon 12 was en zelf elke dag naar Boom fietste om er naar school te gaan. Mijn zoon is nu 31. Het heeft dus even geduurd. Maar ik ben heel blij dat het fietspad er nu ligt en ook gebruikt kan worden. Ook in Puurs ligt, voor schoolgaande kinderen en jongeren, een veilig fietspad langs de spoorweg. Want kinderen en jongeren nemen geen omweg omdat die veiliger is. Ze nemen de kortste weg om van en naar school te fietsen', weet Anita.

'Maar via de A12 of via de smalle en drukke Boomsestraat en Nielsestraat naar Boom fietsen, is gevaarlijk. Het voorbije schooljaar ben ik zelf twee keer bijna aangereden door een vrachtwagen. Vooral tussen Hellegat in Niel en Noeveren in Boom is het gevaarlijk fietsen. Het nieuwe fietspad is de kortste en vooral de veiligste weg om van Niel naar Boom te fietsen', benadrukt Anita Kerremans nog.

Eind 2005 werd gestart met het aanleggen van het fietspad vanaf het station in Niel tot het researchpark Waterfront. In een tweede fase werd het fietspad aangelegd tot de fietsbrug over de Tunnelweg aan de Potaardestraat. Nu is ook de derde en laatste fase van het fietspad, richting Boom tot aan de N177 en de A12 bij het park van Boom, afgewerkt.

De Boomse en Nielse burgemeester, Patrick Marnef (Boom één) en Luc Van Linden (SP.A), fietsten gisteravond, samen met de Boomse en Nielse schepenen en gemeenteraadsleden, langs het nieuwe fietspad naar Boom. Het fietspad werd, via het Fietsfonds, aangelegd met subsidies van de Vlaamse overheid en de provincie. Langs het nieuwe fietspad staat ook een drinkwaterfontein. De weg is ook goed verlicht. In Boom werd ook, vlak bij het nieuwe fietspad, de heraangelegde Gendarmerielaan ingewandeld.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=P42E8T7D


Fietspad langs spoorlijn 52 krijgt verlichting
WOENSDAG 17 MAART 2010

BOOM / NIEL - Op het nieuwe fietspad langs spoorlijn 52 tussen Boom en Niel wordt openbare verlichting geplaatst.

De gemeente Boom krijgt 11.582,46euro voor de werken. Dat heeft het provinciebestuur beslist in het kader van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. De provincie stimuleert namelijk door middel van subsidies de gemeentebesturen om ook een steentje bij te dragen bij de aanleg van dit fietsnetwerk, waarbij volwaardige gemeentegrensoverschrijdende noord-zuidverbindingen worden gemaakt.

‘Het drie meter brede vrijliggend fietspad situeert zich binnen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk tussen Boom en Niel. Langs de spoorlijn is het aangenaam fietsen in een groene omgeving tussen beide dorpskernen.' Met behulp van de provinciale subsidie bekostigt het gemeentebestuur van Boom de verlichting langs het fietspad vanaf de Potaardestraat tot de Antwerpsestraat (A12 / N177) over een lengte van 1.060meter. Dankzij deze verlichting vinden fietsers ook na zonsondergang veilig hun weg in dit deel van de Rupelstreek.

Het nieuwe fietspad werd begin september ingehuldigd. Ook de bouw van het fietspad werd gesubsidieerd door de provincie en het Vlaams Gewest via het Fietsfonds. Hiermee was deze fietsweg de eerste in Vlaanderen die door het fonds gesubsidieerd werd.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=2S2NJDRP


Fietspad naar Boom hersteld en heropend
WOENSDAG 17 AUGUSTUS 2011

NIEL - Het beschadigde fietspad langs de spoorweg richting Boom is hersteld. De schoolgaande jeugd hoeft binnenkort dus geen nodeloze omweg te maken.

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Fietspad.jpg.h380.jpg.568

Het fietspad liep schade op tijdens de warme dagen van juni. Eén van de betonplaten zette uit door de hitte, werd omhoog gedrukt en brak in tweeën. Fietsers dienden zich in de grasberm te begeven om de barst te ontwijken, wat vrij lastig was.

‘Onze diensten hebben na het vaststellen van de beschadiging onmiddellijk contact opgenomen met de aannemer, en die beloofde nog voor het bouwverlof actie te ondernemen,’ zegt waarnemend burgemeester Tom De Vries (Open VLD). ‘Dat bleek uiteindelijk niet haalbaar, maar na afloop van het bouwverlof hebben we extra druk uitgeoefend en is men de betonplaat komen herstellen.’

Ook elders op het traject werden hier en daar kleine verbeteringen aangebracht. ‘Ik ben vooral tevreden dat het fietspad tijdig heropend kon worden met het oog op de start van het nieuwe schooljaar,’ voegt De Vries er nog aan toe.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLJST_20110817_001


Dernière édition par eeuwige reiziger le Ven 13 Jan 2012 - 0:37, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Re: L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13

Message  eeuwige reiziger Mer 11 Jan 2012 - 22:49

Fietspad langs spoorlijn 52 Antwerpen-Boom
De aanleg van deze fietspaden sluit aan op de bestaande fietsroute langs het spoor in Niel. In totaal zal de fietsroute 3,5 km veilige en kwaliteitsvolle fietspaden omvatten. Zo ontstaat een volwaardige gemeentegrensoverschrijdende noord-zuidfietsverbinding en zijn een pak bestemmingen in Boom en Niel vlot en veilig bereikbaar met de fiets (zie kaartje):

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 KaartjeBoom_tcm7-63122

(1) start aan stationsomgeving in Niel
(2) wandel- en vijvergebied in Niel
(3) oostelijk gelegen woonwijken in Niel
(4) wetenschapspark ‘Waterfront’, Niel
(5) bedrijventerrein Krekelenberg in Boom
(6) station Boom
(7) secundaire scholen in Boom


Fietsbrug in Niel

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Brug%20niel%20bewerkt_tcm7-63123

Niel heeft het grootste stuk van deze route al gerealiseerd in twee fasen, beide gesubsidieerd door de provincie. Pronkstuk op deze route is de overbrugging van de Potaardestraat (zie afbeelding) met een fietsbrug. Vanaf deze fietsbrug legt de gemeente Boom haar deel verder aan richting A12 en station.

http://www.provant.be/mobiliteit/fietsen/nieuwsbriefarchief/1jg1_subsidie_boom.jsp


http://www.ori.be/nl/projecten/fietspad-langsheen-spoorlijn-52-niel-en-boom/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty http://g.co/maps/2ptnz

Message  velo-ravel.net Sam 18 Fév 2012 - 19:22

Rajouté sur la carte suivante : http://g.co/maps/2ptnz

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Re: L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13

Message  eeuwige reiziger Lun 5 Nov 2012 - 11:54

Rien de neuf. Un peu d'info et quelques photos datant de 2008 et 2009:

http://vldboom.squarespace.com/home/2009/8/27/een-fietspad-naar-boom.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Prolongation dans l'avenir?

Message  eeuwige reiziger Mar 3 Déc 2013 - 23:07

Veilig fietsen langs spoorlijn 52
WOENSDAG 15 MEI 2013

NIEL/BOOM - Het fietspad langs de spoorlijn 52 tussen Niel en Boom wordt sinds september 2009 druk gebruikt. Karel Cop (74) fietst er graag.

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Karel_Cop_fietspad_langs_spoorlijn_52_NIEL.JPG.h380.JPG.568

Het mooie en brede fietspad langs de spoorlijn 52, tussen het station in Niel en de brug over de A12, tegenover de Beukenlaan in Boom, is in gebruik sinds eind augustus 2009.

Aan de Potaardestraat, op de grens van Niel en Boom, loopt het fietspad over een 34 meter lange brug. Het veilige en brede fietspad in rood beton loopt achter de wijk De Bosschen, langs de Nielse visputten, het researchpark Waterfront, het industrieterrein Krekelenberg en de Gendarmerielaan tot bij de brug over de A12. Langs het fietspad fiets je veilig en snel in amper tien minuten van Niel naar Boom.

Anita Kerremans woont in Niel en geeft les in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Boom. ‘In de jaren negentig vroeg ik elk jaar in september, tijdens het vragenkwartiertje bij de gemeenteraad, om een veilig fietspad aan te leggen langs de spoorlijn. Ik heb die vraag voor het eerst gesteld toen mijn zoon twaalf was en zelf elke dag naar Boom fietste om er naar school te gaan. Toen het fietspad eindelijk klaar was, in september 2009, was mijn zoon al 31. Het heeft dus even geduurd. Maar ik ben niet minder blij dat het fietspad nu al enkele jaren gebruikt kan worden door de vele schoolgaande jongeren’, vertelt Anita, die ook zelf al meer dan twintig jaar elke dag van en naar school fietst.

Karel Cop (74), die vlakbij woont, fietst (elektrisch), bijna dagelijks dertig tot vijftig kilometer. ‘Ook wandelaars, joggers en zelfs ruiters gebruiken het fietspad. Het fietspad is ook goed verlicht. En merk ik een defecte lantaarn? Dan meld ik dat meteen.’

‘Tijdens de voorbije lange winter werd er ook goed gestrooid op het fietspad. En dus was het, ook bij sneeuw en ijzel, nog veilig fietsen. Het is wel jammer dat het fietspad (nog) niet doorgetrokken werd tot in Schelle en Hemiksem. Dan zou je veilig van Boom tot bijna in Antwerpen kunnen fietsen’, zegt Karel Cop.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130514_00581899

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Hoboken - Hemiksem

Message  eeuwige reiziger Mar 10 Déc 2013 - 15:12

Hoboken – Hemiksem (Sint-Bernardusroute)

- Fietspaden in VII-de Olympiadelaan en De Bruynlaan  : in uitvoering i.s.m. stad Antwerpen
- Langs spoorlijn 52 en de Moerelei: gRUP definitief vastgesteld op 14/12/2012, onteigeningen gestart.

http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/getFile.action?id=469429


District Hoboken
RUP KEERLUS MOERELEI (RUP_11002_214_60004_00001)
Goedgekeurd dd. 14-11-2012

Parallel met de spoorlijn aan de zijde van het fort wordt een dubbelrichtingsfietspad voorzien van 3meter breed in doorlopend beton. Er wordt geopteerd voor een materiaal met hoge levensduur, geen oneffenheden en een lage gevoeligheid voor vervorming (wortelopstuw).

Waar het fietspad ruimte inneemt van achtertuinen van woningen in de Den Haaglaan, wordt, gezamenlijk met de aanleg van het fietspad, een kwalitatieve en groene afsluiting ten opzichte van de achtertuinen voorzien. Concrete afspraken omtrent de kwalitatieve groene afsluiting worden gemaakt in overleg met de bewoners van de aanpalende tuinen. Op vraag van de bewoners kunnen per perceel of over meerdere percelen afsluitingen worden voorzien, eventueel met poortje.

De afwatering van het fietspad wordt globaal gezien verzorgd door een open grachtenstelsel parallel met het spoor. Ter hoogte van de achtertuinen aan de Den Haaglaan wordt tussen fietspad en spoorweg een betonnen kanaal met deksel voorzien.

http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/Bestemmingsplannen/RUP_11002_214_60004_00001/RUP_11002_214_60004_00001_0036Ontwerpfietspad_tn.htmlL052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 I_RUP_11002_214_60004_00001_200047

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 I_RUP_11002_214_60004_00001_200048

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 I_RUP_11002_214_60004_00001_200182

http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/RUPtoelichting/RUP_11002_214_60004_00001_tn.pdf
http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/Bestemmingsplannen/RUP_11002_214_60004_00001/RUP_11002_214_60004_00001_0001Deel_tn.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty L052 Fietsweg Hoboken [Antwerpen] (Fietspad Jef van Linden) (L52)

Message  eeuwige reiziger Dim 17 Aoû 2014 - 3:18

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Beste_Hoboken.jpg.c258.206

Op de kaart van de snelle fietsverbindingen van de stad Antwerpen staat er in de nabijheid van station Hoboken-Polder een fietspad langs spoorlijn 52 ingetekend. Dit fietspad loopt van de parking aan de Van Laethemstraat tot aan de Emiel Vloorsstraat, waarbij het bij de Herenpolderbrug van de spoorwegbedding afbuigt om tot aan het kruispunt de weg te volgen.

http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Bedrijven/Stadsontwikkeling/SW_Burgers/Fietskaart_2012_web_recto.pdf

Na het kruispunt gaat het naadloos over op het fietspad langs de Emiel Vloorsstraat, dat je op zijn beurt naar het Kielpark brengt en waar je tevens de overstap kan maken naar het Ringfietspad.

https://velo-ravel.forumactif.org/t514-ringfietspad-anvers

Volgens de plannen zal dit fietspad een schakel vormen in de toekomstige "Districtenroute" (maar of die er komt, is nog maar de vraag...). Nu al maakt het deel uit van het Vlaamse gedeelte van de Stedenroute, de LF2. Daarenboven werd het geïntegreerd in het fietsnetwerk, tussen knooppunten 41 en 42.

http://www.vlaanderen-fietsland.be/lf-route.php?id=7

In 2013 haalde dit fietspad de top drie van de beste fietsinfrastructuur van Antwerpen.

JEF VAN LINDEN FIETSPAD IN HOBOKEN BESTE IN REGIO
‘Fietsweg is hemel voor fietsers’
WOENSDAG 15 MEI 2013

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 84da25de-bca6-11e2-926c-1086c1495bd2_original.jpg.h380

ANTWERPEN/HOBOKEN - Het Jef Van Linden Fietspad in Hoboken is door de lezers uitgeroepen tot het beste fietspad in onze regio. De fiets-o-strade langs de spoorweg vormt een belangrijke fietsverbinding tussen Hoboken en Antwerpen. ‘In vergelijking met andere fietspaden, is dit de hemel voor fietsers’, zegt student Bas Geenen.

Het Jef Van Linden-fietspad is een van de zeldzame fietspaden die officieel als straat is opgenomen in het stadsplan. De fiets-o-strade loopt parallel aan de spoorweg en vormt de verbinding tussen de Emiel Vloorstraat en de Commandant Van Laethemstraat.

Op vraag van de districtsraad van Hoboken werd het fietspad in 1999 vernoemd naar Jef Van Linden, een oud-wielrenner uit Hoboken. In 2010 onderging het fietspad nog ingrijpende onderhoudswerken. Ter hoogte van de Voorzorgstraat kreeg het pad een nieuwe fundering.

Student Bas Geenen maakt bijna dagelijks gebruik van het Jef Van Linden-Fietspad. Drie tot vier per week scheurt hij met zijn koersfiets over de rode asfaltlaag. ‘Ik woon op het Zuid, net buiten de Ring, maar ik volg tweede kansonderwijs in Hoboken. Ik rij altijd via dit fietspad. Het wegdek is breed, zodat er voldoende plaats is voor de vele fietser en het rijoppervlak is mooi egaal. Het is echt aangenaam om hier te fietsen. Ook in de stad doe ik alles per fiets, maar in vergelijking met sommige andere fietspaden is dit de hemel.’

Bas hecht niet alleen veel belang aan het fietscomfort, ook voor veiligheid scoort het Jef Van Linden-Fietspad goed. ‘Het fietspad is goed verlicht. Bovendien wordt het fietspad ook goed onderhouden door de stadsdiensten. Het gras en het onkruid worden op tijd weggedaan en ook de bomen en struiken worden gesnoeid, zodat de zichtbaarheid goed blijft. Het enige minpuntje dat ik kan noemen, is dat er bepaald stuk was waar ik regelmatig lek reed, omdat het wegdek daar minder goed was. Maar dat probleem werd intussen opgelost. Het verbaast me niet dat dit fietspad werd verkozen tot het beste fietspad van de regio. Ik ben het helemaal eens met die conclusie.’

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130514_00581903

Filmpje:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130417_065
http://www.zoomin.tv/site/video.cfm/lang/be-nl/video/507732/Fietspad-Hoboken


De naam van dit fietspad verwijst natuurlijk niet naar de voormalige burgemeester van Kontich, maar wel naar de Hobokense wielrenner Jozef van Linden die in de jaren veertig enkele overwinningen binnenhaalde.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Kaart

Message  velo-ravel.net Dim 17 Aoû 2014 - 12:03

kaart : http://goo.gl/maps/yqSsl

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Hoboken - Hemiksem

Message  eeuwige reiziger Lun 11 Mai 2015 - 9:42

Spooroverweg op grens gaat drie weken dicht
Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid
zaterdag 9 mei 2015

Vernieuwing gaat samen met verbreding fietsroute sint-bernardus

Hemiksem, Hoboken - De spooroverweg aan 'Den Halt', op de grens Hemiksem- Hoboken, wordt van 3 tot en met 19 juni afgesloten. Naast een vernieuwing van de overweg wordt ook de verkeerssituatie er hertekend. De werken passen in het project voor de verdere aanleg van de fietsroute Sint-Bernardus, van Wilrijk over Hoboken tot in Hemiksem.

Er komt een nieuw fietspad dat langs spoorlijn 52 loopt en de fietsoversteekplaats aan de kant van Hemiksem - voor de fietsers komende vanuit Hoboken - wordt verlegd naar de overkant van de spoorweg op de Sint-Bernardsesteenweg. Fietsers hoeven zich dan niet meer helemaal in een bocht te wringen om achter zich te kijken en de drukke baan te kruisen.

Het afsluiten van de spooroverweg op de drukke verkeersas heeft een hele impact op het verkeer. "Daarom wordt al vanop de A12 een wegomlegging aangegeven voor wie de richting van Hemiksem uit wil. Het verkeer vanuit Hemiksem kan omrijden via de Van Praetstraat, langs de site van Umicore. Wat het openbaar vervoer betreft, kan buslijn 1 zijn normale traject blijven volgen, buslijn 295 wordt omgelegd via de Moerelei en Begoniaweg", verduidelijkt burgemeester Luc Bouckaert (CD&V).

De Sint-Bernadusroute is één van de vier BAM-fietsprojecten.

Vanaf het Nachtegalenpark (Dikke Mee) in Wilrijk vertrekt de route zuidwestwaarts via de Eglantierlaan, VIIde-Olympiadelaan, De Bruynlaan, Antwerpsesteenweg en Louisalei om dan langs spoorlijn 52 richting Hemiksem af te buigen.

Missing link

Op de Sint-Bernardsesteenweg, aan de spooroverweg, vindt de route aansluiting op de Moerelei richting het centrum van Hemiksem. Het traject langs spoorlijn 52, waarvoor nu voorbereidingen worden getroffen, is nog de missing link. De route, over een totale lengte van 9,5 kilometer, is zowel interessant voor de schoolgaande jeugd als voor mensen die dagelijks de fiets gebruiken om naar het werk te geraken. Langs spoorlijn 52 kan de fietser zich volledig los van alle autoverkeer in alle rust op pad begeven.

Weer open in juni

"De bouwvergunning voor de realisatie van deze laatste schakel in de Bernardusroute is intussen ingediend. Volgens de huidige planning kan de aanleg van het fietspad starten in het voorjaar 2016", geeft Tim Van der Schoot, hoofd communicatie bij BAM, mee. De werken die spoorwegbeheerder Infrabel er uitvoert, moeten voor een grotere duurzaamheid en meer comfort en minder lawaai bij het overrijden zorgen.

Onder meer aan het station van Niel werd er eerder al een gelijkaardige ingreep uitgevoerd. Op vrijdag 19 juni vanaf 17u wordt de overweg weer opengesteld.

Ook:
http://www.gva.be/cnt/blbro_01671312/spooroverweg-aan-grens-met-hoboken-gaat-drie-weken-dicht

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Photos

Message  velo-ravel.net Dim 30 Oct 2016 - 20:23

https://goo.gl/photos/JBnsKBEtkrHeHMTT6

https://photos.google.com/share/AF1QipMNkOsfigRrCCl9DlOcgCatT8ZfAIs97U7MsNkw3r5Mw18wCR4MFqIvHYaUCqB-YQ/photo/AF1QipOz5oyoozAo-FP83Ds28SHX4WFz22iLOwVL60_r?key=a1ZFdFdhU3BhLXdZTTNTa1NNSG9ldlRUSG9IdU5n
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Doortrekking naar Hemiksem?

Message  eeuwige reiziger Jeu 5 Jan 2017 - 12:33

SCHELLE/NIEL/HEMIKSEM
25/03/2016
SCHELLE MAAKT WERK VAN FIETSOSTRADE VAN 2,9 KILOMETER NAAST SPOOR
"We willen echte fietsgemeente worden"

Er werd al tientallen jaren over gepraat, maar nu zijn de plannen eindelijk concreet: er komt een fietsostrade langs spoorlijn 52, vanaf het station in Niel tot aan het station van Hemiksem. Voor de gemeente Schelle, die optreedt als trekker in het project, blijft het daar niet bij: "Tegen 2018 willen we ruim 3,5 kilometer aan fietspaden uitrollen", zegt burgemeester Rob Mennes (CD&V).

Wie zich vandaag per fiets wil verplaatsen tussen het station van Niel en het station van Hemiksem, moet daarbij onder meer gebruikmaken van de Antwerpsestraat in Niel en de Fabiolalaan in Schelle: twee drukke verbindingswegen die niet zonder risico zijn voor de zwakke weggebruiker. Een fietsostrade naast het spoor, over een lengte van 2,9 kilometer, zou een veel veiliger en sneller alternatief vormen. Bovendien kan de fietsostrade perfect aansluiten op het fietspad tussen het station van Boom en het station van Niel en op die manier vijf stations in de Rupelstreek met elkaar verbinden.

Belangrijk project
Voor Rob Mennes (CD&V), burgemeester van Schelle, komt deze 'snelweg voor fietsers' er liever vandaag dan morgen. "Voor het woon-werkverkeer is dit een heel belangrijk project. We hadden eerst de bedoeling om een fietspad aan te leggen tussen de Bareelstravat en de Steenwinkelstraat in Schelle. Maar intussen is het opzet verruimd, op vraag van de provincie, en zijn ook buurgemeenten Niel en Hemiksem mee betrokken. Op termijn is het de bedoeling dat de fietsostrade nog verder wordt doorgetrokken over Hoboken tot in Antwerpen, al zal dat niet voor de eerste jaren zijn."

"Zodra de samenwerkingsovereenkomst tussen Hemiksem, Niel en Schelle is goedgekeurd, kunnen we de startnota opmaken", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Geert Rottiers (CD&V). "Dan onderzoeken we de verschillende alternatieven van het tracé om vervolgens het ideale traject te bekomen. We hebben het geluk dat er voor het tracé over ons grondgebied al heel wat voorbereidende studies zijn gebeurd. Het merendeel van de gronden die we nodig hebben, liggen op openbaar domein. In principe zou het Schelse deel van de fietsostrade er al tegen 2017 kunnen komen."

Nog meer fietspaden
Naast de fietsostrade staan er in Schelle nog meer nieuwe fietspaden het programma. Zo wordt mogelijk al volgend jaar gestart met een fietspad langs de Bovenvliet, vanaf de Delhaize richting de Cleydaellaan in Hemiksem.

"Dit fietspad, zo'n 700 meter lang, zorgt voor een extra fietsverbinding met Hemiksem en zet het onbekende stukje natuur aan de Bovenvliet meer in de kijker. Achter de Delhaize wordt er bovendien een verkeersregelaar voorzien die het fietspad van de Bovenvliet verbindt met de fietsostrade langs het spoor", aldus Rob Mennes. "Opgeteld met het nieuwe fietspad in de Tuinlei, het nieuwe fietspad tussen de Tuinlei en de fietsostrade en het ontdubbeld fietspad in de Steenwinkelstraat kunnen we in Schelle tegen 2018 voor ruim 3,5 kilometer aan nieuwe fietspaden ontrollen. Als dat alles klaar is, is onze gemeente uitgerust met een fijnmazig en uitgebreid fietsnetwerk dat langs alle zijden en in alle richtingen aansluit op de buurgemeenten. Schelle wordt dus een echte fietsgemeente."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-hemiksem/-we-willen-echte-fietsgemeente-worden-a2657444/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Doortrekking naar station [Boom]

Message  eeuwige reiziger Jeu 5 Jan 2017 - 12:38

BOOM
29/12/2016
Bushalte 'Grote Markt' verhuist naar brug

(...)

Vanaf het station wordt het fietspad doorgetrokken richting fietsostrade naar Niel. Er komen ook nog nieuwe fietsstraten in het centrum.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-willebroek/bushalte-grote-markt-verhuist-naar-brug-a3042132/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Ajout fiche

Message  velo-ravel.net Mar 31 Jan 2017 - 15:56

http://www.velo-ravel.net/2016/2016-10-28%20fietspad%20langs%20de%20lijn%2052%20Niel-Boom.htm
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Vernieuwing fietspad

Message  eeuwige reiziger Mar 18 Avr 2017 - 12:02

Meer fietsstraten op komst
Het Nieuwsblad/Regionaal: Antwerpen,
zaterdag 8 april 2017, pagina 6

(...)

Fietspad Jef Van Linden

In Hoboken wordt nog voor het bouwverlof het fietspad Jef Van Linden naast de treinsporen aangepakt. Dit fietspad is nu in slechte staat en een zwakke schakel in de fietsostrade Antwerpen-Hoboken.

“Ook hier bekijken we of we de Commandant Van Laethemstraat en de Fodderiestraat, die in het verlengde liggen van dit fietspad, kunnen inrichten als fietsstraten”, zegt Kennis. “Zo krijgen we een mooie verbinding naar Hemiksem.”

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Jef Van Linden fietspad in Hoboken krijgt nieuwe laag asfalt

Message  velo-ravel.net Dim 6 Aoû 2017 - 12:35

https://atv.be/nieuws/jef-van-linden-fietspad-in-hoboken-krijgt-nieuwe-laag-asfalt


Tussen dinsdag 8 en vrijdag 11 augustus krijgt het Jef Van Linden fietspad, op de fietsostrade tussen Antwerpen en Hoboken, een nieuwe laag asfalt. Tijdens de werken is het fietspad gesloten.

Het Jef Van Linden fietspad in Hoboken, gelegen langs de spoorweg, is een belangrijke fietsverbinding tussen Hoboken en Antwerpen. Het fietspad krijgt een nieuwe laag asfalt om het fietscomfort te verhogen. Aangezien het druk gebruikt wordt door scholieren en pendelaars, is de zomervakantie de beste periode om het fietspad te vernieuwen.

Er wordt een nieuwe rode laag asfalt  aangebracht op het fietspad. Hiervoor wordt eerst de oude laag afgeschraapt.  Na het aanbrengen van de nieuwe laag moet het asfalt nog even drogen en kan het fietspad terug open.

Tijdens de werken kunnen de fietsers gebruikmaken van het fietspad op de Schroeilaan en de Herenpolderbrug.

Grote fietsroutes naar de stad

De stad Antwerpen moedigt bezoekers, bewoners en pendelaars aan om op een andere manier dan met de wagen naar de stad te komen. Onder meer de fiets is een alternatief. De stad zal daarom verder investeren om op de grote fietsroutes, zoals de fietsostrades naar de stad, het Ring- en Singelfietspad en de districtenroute, het fietscomfort en de veiligheid van de gebruikers te verhogen. Dit door het wegwerken van de belangrijkste ‘missing links’ of het uitvoeren van onderhoudswerken.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Projectnota [Boom]

Message  eeuwige reiziger Dim 19 Nov 2017 - 3:04

Aanleg fietspad langs spoorlijn stap dichter
17 november 2017

BOOM - Er is een nieuwe stap gezet in de aanleg van het fietspad langs spoorlijn 52. De projectnota voor de aanleg van het fietspad werd goedgekeurd door de kwaliteitsadviseur.

”Concreet betekent dit dat de subsidieaanvraagdossiers kunnen opgestart worden en dat de gesprekken met NMBS opnieuw moeten opgestart worden”, zegt schepen van Mobiliteit Dany Bosteels (Open Vld). “Daarna kan ook de rest van de administratieve procedure volgen. De realisatie is ten vroegste voorzien voor 2019.”

https://www.hln.be/regio/boom/aanleg-fietspad-langs-spoorlijn-stap-dichter~a47928e3/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Re: Doortrekking naar Hemiksem?

Message  eeuwige reiziger Ven 12 Oct 2018 - 8:53

Geen fietsostrade langs spoorlijn
ALTERNATIEF TRAJECT LOOPT LANGS SCHELDE
9 oktober 2018

HEMIKSEM Er komt op het grondgebied van Hemiksem géén fietsostrade langs de spoorlijn. Te veel spoorwegovergangen en onteigeningen maken de realisatie onmogelijk. Als alternatief werd een tracé via het jaagpad langs de Schelde uitgetekend.

Het dossier rond de fietsostrade langs spoorlijn 52 gaat al ettelijke jaren mee. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het bestaande fietspad door te trekken tussen de stations van Hemiksem en Niel. Op het grondgebied van Niel en Schelle zitten die plannen in een vergevorderd stadium, maar in Hemiksem botste men op moeilijkheden. “Enerzijds worden we er geconfronteerd met verschillende spoorwegovergangen, anderzijds zitten we met een bebouwing tot vlak tegen de spoorlijn. Om het fietspad langs het spoor te realiseren, zouden we bijzonder veel moeten onteigenen. Dus zijn we gaan kijken naar een alternatief tracé langs de Scheldeboord”, zegt Hemiksems schepen van Ruimtelijke Ordening Jenne Meyvis (Groen).

Het nieuwe fietspad langs de spoorlijn komt er dus enkel op het grondgebied van Niel en Schelle. Voor Hemiksem werd een nieuw tracé ontwikkeld via het jaagpad aan de Scheldeboord. Dat loopt vervolgens langs de Schelde richting het Callebeekveer, waar het veer richting Bazel en de halte van de Waterbus zich bevinden. Via de Callebeekstraat en de Bredestraat moet het tracé dan aansluiting vinden op het fietspad naast het spoor in Hoboken. “De voorgestelde route verbindt zowel de Waterbus in Hemiksem als het veer Schelle-Wintam via bovenlokale fietsroutes. De route die nu is uitgetekend is langer, maar wel een stuk veiliger, want we vermijden conflictsituaties. Bovendien hebben we in de Bredestraat net een groenzone aangekocht waar we de fietsostrade kunnen aanleggen. Overal zal de fietsostrade vier meter breed zijn”, aldus Meyvis.

De schepen is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid bestaat over het tracé. “Veel mensen die een eigendom hadden langs de spoorlijn, begonnen al te vrezen voor onteigeningen. Maar nu kunnen we de vrees van die mensen wegnemen.”

Industriële gebouwen
Wat wél moet wijken voor de fietsostrade, is een aantal oude, leegstaande industriële gebouwen die eigendom zijn van Philco nv. Momenteel wordt alvast gewerkt aan de sloop van een luifel om een doorgang te kunnen maken. “We zijn heel blij dat we kunnen rekenen op een goede samenwerking met onze bedrijven”, zegt Meyvis. “Eens de sloop voltooid is, hoef je als fietser niet meer langs de zogenaamde Armenpoort te rijden, waarlangs ook regelmatig vrachtwagens passeren, maar kan je gewoon rechtdoor naast de Schelde blijven rijden. We hopen om de fietsostrade - toch zeker al het stuk tot aan het Callebeekveer - in 2019 in te kunnen fietsen.”

“De ruimtelijke ordening aan de spoorlijn is nu eenmaal wat ze is, maar Hemiksem heeft een prima alternatief gevonden”, vindt gedeputeerde Luk Lemmens. “De provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid zullen dit project via het Fietsfonds met een subsidie van 100% ondersteunen. Ik hoop dat andere gemeenten in de provincie Antwerpen ook de komende legislatuur hiervan gebruik zullen maken.”

https://www.hln.be/regio/hemiksem/geen-fietsostrade-langs-spoorlijn~a3461377/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Ontwerp fietsbruggen [Hoboken]

Message  eeuwige reiziger Mar 19 Fév 2019 - 14:41

Fietsen tussen het groen : zo zal nieuwe Krugerbrug eruitzien
15 februari 2019

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

HOBOKEN - De stad Antwerpen heeft het ontwerpteam Ney & Partners BXL en Omgeving cvba gekozen voor de bouw van een nieuwe Krugerbrug voor fietsers en voetgangers in Hoboken. Het ontwerp bestaat uit drie bruggen die telkens op een groene aanloophelling liggen.

De eerste brug verbindt zoals de Krugerbrug vandaag Hoboken-Centrum met de Hobokense Polder en het in ontwikkeling zijnde groene industrieterrein Blue Gate Antwerp. De tweede brug maakt over de Zuidweg de verbinding naar het Jef van Lindenfietspad (F13) richting Hemiksem. Zo kunnen fietsers vanop de Lageweg of vanop de fietsostrade op termijn doorfietsen richting Schelde en het centrum van Antwerpen. De derde brug gelegen op de lange aanloophelling tussen de Hobokense Polder en Blue Gate Antwerp, maakt het mogelijk om het natuurgebied onder deze brug door te trekken tot aan de nieuwe weg in Blue Gate Antwerp.

Met een projectdefinitie, die de doelstellingen en de uitgangspunten voor het ontwerp vastlegde, zijn de stad Antwerpen en spoorwegbeheerder Infrabel in de loop van 2018 op zoek gegaan naar een ontwerpteam om de nieuwe brug te ontwerpen. Eind oktober konden de buurtbewoners en de gebruikers van de twee fietsroutes, de vijf ingediende voorstellen inkijken en hun opmerkingen doorgeven.

Eens het ontwerp klaar is kan eind 2020 een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor de bouw van de nieuwe bruggen. De bouw kan waarschijnlijk eind 2021 van start gaan.

https://www.hln.be/regio/hoboken/fietsen-tussen-het-groen-zo-zal-nieuwe-krugerbrug-eruitzien~a231c26b/


Ney & Partners ontwerpt nieuwe Krugerbrug
19/02/2019

De stad Antwerpen heeft het ontwerpteam Ney & Partners BXL en Omgeving cvba gekozen voor de bouw van een nieuwe Krugerbrug voor fietsers en voetgangers in Hoboken. Eens het ontwerp klaar is kan eind 2020 een omgevingsvergunning gevraagd worden voor de bouw van de nieuwe bruggen. De bouw kan waarschijnlijk eind 2021 starten.

“Met deze nieuwe brug maakt de stad een comfortabele en veilige verbinding tussen twee belangrijke fietsroutes: de fietsostrade F13 tussen Antwerpen en Hemiksem/Boom en de Districtenroute. Het ontwerp bestaat uit drie bruggen die telkens op een groene aanloophelling liggen”, meldt schepen voor mobiliteit Koen Kennis.

Met een projectdefinitie, die de doelstellingen en de uitgangspunten voor het ontwerp vastlegde, zijn de stad Antwerpen en spoorwegbeheerder Infrabel in 2018 op zoek gegaan naar een ontwerpteam om de nieuwe brug te ontwerpen. Eind oktober konden de buurtbewoners en de gebruikers van de twee fietsroutes de vijf ingediende voorstellen inkijken en hun opmerkingen doorgeven.

Drie bruggen
Eind januari heeft de stad het ontwerpteam, een samenwerking tussen de bureaus Ney & Partners BXL en Omgeving cvba, gekozen voor het verder ontwerpen en bouwen van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Het ontwerp bestaat uit drie bruggen die telkens op een groene aanloophelling liggen. Hierdoor ontstaan rond de bruggen grote groene ruimtes, zijn de bruggen snel en eenvoudig te plaatsen en kan elke brug afzonderlijk worden aangepast bij een verdere ontwikkeling van het industrieterrein Blue Gate Antwerp of het project Lageweg.

De eerste brug, deze over het spoor, verbindt zoals de Krugerbrug vandaag Hoboken-Centrum met de Hobokense Polder en het in ontwikkeling zijnde groene industrieterrein Blue Gate Antwerp. De tweede brug maakt over de Zuidweg de verbinding naar het Jef van Lindenfietspad (F13) richting Hemiksem. Zo kunnen fietsers vanop de Lageweg of vanop de fietsostrade op termijn doorfietsen richting Schelde en het centrum van Antwerpen. De derde brug ligt op de lange aanloophelling tussen de Hobokense Polder en Blue Gate Antwerp, maakt het mogelijk om het natuurgebied onder deze brug door te trekken tot aan de nieuwe weg in Blue Gate Antwerp.

Fietsostrade
Op de brug over het spoor ligt aan de westkant, de kant van de Hobokense Polder, een fietspad van 4 m breed. Fietsers kunnen zo makkelijk, en zonder in conflict te komen met voetgangers, aansluiten op de tweede brug naar de fietsostrade. Aan de andere kant van de brug over het spoor ligt een voetpad van 2 m breed, waarlangs voetgangers de verbinding kunnen maken tussen de toekomstige ontwikkelingen van Blue Gate Antwerp of het project Lageweg.

Aan beide kanten van het spoor kunnen voetgangers via een trap de Zuidweg of de Schroeilaan en zo de Hobokense Polder bereiken.

Definitief ontwerp
“Nu de aanstelling van het ontwerpteam definitief is, kan het uitwerken van het eerste ontwerp naar een definitief ontwerp van start gaan. Ook de buurt en de huidige gebruikers zullen hierbij nauw betrokken worden. In de loop van dit voorjaar kan de buurt een eerste keer kennis maken met de ontwerpers”, aldus Koen Kennis.

https://www.bouwkroniek.be/article/ney-partners-ontwerpt-nieuwe-krugerbrug.24820

http://metkennisvanzaken.be/2018/10/26/vijf-ontwerpvoorstellen-voor-een-nieuwe-krugerbrug/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Heraanleg fietspad Fodderiestraat - Cockerillplaats [Hoboken]

Message  eeuwige reiziger Dim 31 Mar 2019 - 11:50

Fietspad in spoorwegberm gaat op de schop
29 maart 2019

ANTWERPEN - Het huidige fietspad in de spoorwegberm langs de Fodderiestraat tot aan de spoorovergang op de Cockerillplaats in Hoboken, wordt verbreed. De stad Antwerpen wil zo een belangrijke missing link op de fietsostrade F13 tussen Antwerpen en Boom wegwerken.

Het nieuwe brede en comfortabele fietspad zal aansluiten op de huidige fietstunnel onder het spoor, die een belangrijke verbinding is tussen de wijk Groen Zuid en de wijken achter de Harold Rosherstraat.

Na het verkrijgen van een omgevingsvergunning en het aanstellen van een aannemer, kunnen de werken aan de beide delen van het fietspad in het voorjaar van 2020 van start gaan. De heraanleg van de Fodderiestraat gebeurt in twee fases. In een eerste fase worden het fietspad en de nutsleidingen aangelegd. In een tweede fase worden de riolering en de rijbaan aangepakt.

Eind 2020 is deze fietsostrade klaar.

https://www.hln.be/regio/antwerpen/fietspad-in-spoorwegberm-gaat-op-de-schop~af30d31f/


Definitief ontwerp fietsostrade Fodderiestraat/Cockerillplaats klaar
Op 29 maart 2019

Met de verbreding van het huidige fietspad in de spoorwegberm langs de Fodderiestraat tot aan de spoorovergang op de Cockerillplaats wordt er een belangrijke missing link op de fietsostrade F13 tussen Antwerpen en Boom weggewerkt. Het nieuwe brede en comfortabele fietspad zal aansluiten op de huidige fietstunnel onder het spoor, die een belangrijke verbinding is tussen de wijk Groen Zuid en de wijken achter de Harold Rosherstraat. Eind 2020 is deze fietsostrade klaar.

De huidige fietsostrade F13 tussen Antwerpen en Boom is al voor een groot deel gerealiseerd. Zo fiets je vandaag vlot, veilig en comfortabel over het Jef van Lindenfietspad naast het spoor tot aan het station van Hoboken. Vanaf de nieuwe fietstunnel aan Groen Zuid tot aan de Kapelstraat is het huidige fietspad echter te smal en in slechte staat om fietsen in beide richtingen op een comfortabele en veilige manier toe te laten. Dit fietspad zal verbreed worden zodat het gebruikt kan worden als fietsostrade. De nodige wegmarkeringen zullen kruisende en afslaande fietsers attenderen. Het district Hoboken bekijkt vandaag hoe het de verbinding tussen het Jef van Lindenfietspad en het nieuw stukje fietsostrade op een fietsvriendelijke manier kan inrichten.

Schepen voor mobiliteit Koen kennis: “Investeren in fietsinfrastructuur doen we niet alleen omdat dit nodig is, maar omdat we dat willen. Als we mensen op de fiets willen krijgen, dan moeten ze dat kunnen doen in de beste omstandigheden, veilig en comfortabel.”

Nieuwe inrichting voor de Fodderiestraat

De Fodderiestraat krijgt van aan de huidige fietstunnel een nieuw dubbelrichtingsfietspad van 4 meter breed op de plek van het oude fietspad. Ook voorbij de Fodderiestraat wordt het fietspad vernieuwd en verbreed naar 4 meter tot aan de spoorovergang op de Cockerillplaats.

Ter hoogte van de fietstunnel zorgen kleurmarkeringen voor een duidelijk onderscheid tussen fiets- en voetpad. Het fietspad wordt aangelegd in rood asfalt en het voetpad krijgt een gele kleur. Vanop het nieuwe fietspad komt er een aansluiting naar de Hertoglei ter hoogte van de ingang van het kinderdagverblijf op Groen Zuid.

Met het fietspad krijgt de straat zelf ook een nieuwe inrichting. De haakse parkeerplaatsen worden vervangen door langsparkeren aan beide kanten van de straat met tussen de parkeerstroken nieuwe bomen. Door de straat te versmallen wordt er op een natuurlijke manier voor gezorgd dat automobilisten de zone 30 in de straat respecteren.

Volgende stappen

Na het verkrijgen van een omgevingsvergunning en het aanstellen van een aannemer, kunnen de werken aan de beide delen van het fietspad in het voorjaar van 2020 van start gaan. De heraanleg van de Fodderiestraat gebeurt in twee fases. In een eerste fase worden het fietspad en de nutsleidingen aangelegd. In een tweede fase worden de riolering en de rijbaan aangepakt.

Inzetten op de fiets

De stad Antwerpen moedigt bezoekers, bewoners en pendelaars aan om tijdens de grote wegenwerken in en rond de stad op een andere manier naar de stad te komen. Onder meer de fiets is hiervoor een alternatief. De stad zal daarom verder investeren op de grote fietsroutes, met het wegwerken van missing links.

Verantwoordelijken: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit – Carine Leys, districtsschepen voor openbaar domein Hoboken

https://antwerpen.n-va.be/nieuws/definitief-ontwerp-fietsostrade-fodderiestraat/cockerillplaats-klaar

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Fietsers op fietsostrade krijgen voorrang aan spoorwegovergang

Message  velo-ravel.net Dim 12 Jan 2020 - 12:12

https://www.hln.be/in-de-buurt/hoboken/fietsers-op-fietsostrade-krijgen-voorrang-aan-spoorwegovergang~a90d3ba8/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

De stad Antwerpen en het district Hoboken gaan op de fietsostrade F13 tussen Antwerpen en Boom, ter hoogte van de spoorwegovergang op de Cockerillplaats en aan de Hertoglei, uittesten of het voorrang geven aan de fietsers de veiligheid van de fietsers verhoogt.
Een proefopstelling aan zowel de spoorwegovergang op de Cockerillplaats als aan de Hertoglei zorgt ervoor dat de gebruikers van de fietsostrade steeds voorrang hebben op het verkeer dat de spoorweg wil oversteken. Zo komen er fietspadmarkeringen op de kruispunten, haaientanden en voorrangsborden voor alle gebruikers.

Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA): “Als na evaluatie blijkt dat deze ingreep het comfort en de veiligheid van de fietsers verhoogt, zal dit mee verwerkt worden in de definitieve plannen voor zowel de fietsostrade als voor het kruispunt van de Cockerillplaats – Kapelstraat – Jozef Leemanslaan”.

In het voorjaar gaat het proefproject van start, na een zestal maanden volgt er een evaluatie. In de loop van 2020 start de heraanleg van de fietsostade langs de Fodderiestraat en wordt het ontwerp voor het kruispunt kruispunt Cockerillplaats – Kapelstraat – Jozef Leemanslaan verder uitgewerkt.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 Empty Re: Ontwerp fietsbruggen [Hoboken]

Message  eeuwige reiziger Lun 22 Juin 2020 - 16:51

Ontwerp nieuwe Krugerbrug is klaar: niet één maar twee bruggen moet fietscomfort aanzienlijke verbeteren
22 juni 2020

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

HOBOKEN - Het ontwerp voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug die de huidige Krugerbrug in Hoboken zal vervangen, is klaar. Daarbij is waar mogelijk rekening gehouden met de wensen van zowel de districten Hoboken en Antwerpen als Natuurpunt en de buurtbewoners. Na het verder technisch uitwerken van de plannen en het aanvragen van een omgevingsvergunning, kan de bouw in de eerste helft van 2021 van start gaan.

De stad Antwerpen en spoorwegbeheerder Infrabel gingen in 2018 op zoek naar een ontwerpteam om een nieuwe fiets- en voetgangersbrug te ontwerpen op de locatie van de bestaande Krugerbrug in Hoboken. De huidige Krugerbrug is in zeer slechte staat en voldoet door de steile aanloophellingen en de verouderde inrichting niet aan de moderne comforteisen voor fietsroutes.

In januari 2019 werd het ontwerpteam Ney & Partners BXL en Omgeving cvba gekozen voor het ontwerpen en de bouw. Het ontwerp bestaat uit 2 bruggen - over de spoorweg en over de Zuidweg - die telkens op een groene aanloophelling liggen. Hierdoor ontstaan er rond de bruggen groene ruimtes en zijn ze snel en eenvoudig te plaatsen.

L052 Fietspad langs de lijn L52 (Boom-Antwerpen) Fietssnelweg F13 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Twee bruggen

De eerste brug, over het spoor, verbindt zoals nu Hoboken-Centrum met de Hobokense Polder en het in ontwikkeling zijnde groene industrieterrein Blue Gate Antwerp. Op deze brug ligt aan de kant van de Hobokense Polder, een fietspad van 4 meter breed. Fietsers kunnen zo aansluiten op de tweede brug naar de fietsostrade. Aan de andere kant komt een voetpad van 2 meter breed, waarlangs voetgangers de verbinding kunnen maken tussen de toekomstige ontwikkelingen van Blue Gate Antwerp of het project Lageweg. Aan beide kanten van het spoor bereiken voetgangers via een trap de Zuidweg of de Schroeilaan en zo de Hobokense Polder.

De tweede brug, de zuidwegbrug, maakt over de Zuidweg de verbinding naar het Jef van Lindenfietspad (F13) richting Hemiksem. Zo kunnen fietsers vanop de Lageweg of vanop de fietsostrade vlot doorfietsen richting Ringfietspad, de Schelde, of het centrum van Antwerpen. De brug is voorzien van een fietspad van 4 meter breed. Voetgangers kunnen via een trap de Zuidweg bereiken.

Met de goedkeuring van het ontwerp kan in het najaar de omgevingsvergunning voor deze werken aangevraagd worden. Zo kan de bouw van de nieuwe brug in de eerste helft van 2021 starten, en opent ze als alles volgens plan tegen eind 2022 voor fietsers en voetgangers.

https://www.hln.be/in-de-buurt/hoboken/ontwerp-nieuwe-krugerbrug-is-klaar-niet-een-maar-twee-bruggen-moet-fietscomfort-aanzienlijke-verbeteren~a08d460b/

https://www.antwerpenmorgen.be/projecten/krugerbrug/over


Ontwerp nieuwe Krugerbrug is klaar
22/06/2020

Het ontwerp voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug die de huidige Krugerbrug in Hoboken zal vervangen, is klaar. Daarbij is volgens de stad Antwerpen waar mogelijk rekening gehouden met de wensen van zowel de districten Hoboken en Antwerpen als Natuurpunt en de buurtbewoners. Na het verder technisch uitwerken van de plannen en het aanvragen van een omgevingsvergunning, kan de bouw in de eerste helft van 2021 van start gaan.

De stad Antwerpen en spoorwegbeheerder Infrabel gingen in 2018 op zoek naar een ontwerpteam om een nieuwe fiets- en voetgangersbrug te ontwerpen op de locatie van de bestaande Krugerbrug in Hoboken. De huidige Krugerbrug is in zeer slechte staat en voldoet door de steile aanloophellingen en de verouderde inrichting niet aan de moderne comforteisen voor fietsroutes.

In januari 2019 werd het ontwerpteam Ney & Partners BXL en Omgeving cvba gekozen voor het ontwerpen en de bouw. Het ontwerp bestaat uit 2 bruggen - over de spoorweg en over de Zuidweg - die telkens op een groene aanloophelling liggen. Hierdoor ontstaan er rond de bruggen groene ruimtes en zijn ze snel en eenvoudig te plaatsen.

“Met de nieuwe brug voor fietsers en voetgangers werken we niet alleen een missing link weg op de districtenroute rond de stad. We maken ook een nieuwe en comfortabele verbinding mogelijk tussen de fietsostrade F13 naar het Ringfietspad en het fietspad langs de Scheldekaai”, aldus schepen voor Mobiliteit Koen Kennis.

Twee bruggen op groene aanloophelling

De eerste brug, over het spoor, verbindt zoals nu Hoboken-Centrum met de Hobokense Polder en het in ontwikkeling zijnde groene industrieterrein Blue Gate Antwerp. Op deze brug ligt aan de westkant, de kant van de Hobokense Polder, een fietspad van 4 meter breed. Fietsers kunnen zo makkelijk, en zonder in conflict te komen met voetgangers, aansluiten op de tweede brug naar de fietsostrade. Aan de andere kant komt een voetpad van 2 meter breed, waarlangs voetgangers de verbinding kunnen maken tussen de toekomstige ontwikkelingen van Blue Gate Antwerp of het project Lageweg. Aan beide kanten van het spoor bereiken voetgangers via een trap de Zuidweg of de Schroeilaan en zo de Hobokense Polder.

De tweede brug, de zuidwegbrug, maakt over de Zuidweg de verbinding naar het Jef van Lindenfietspad (F13) richting Hemiksem. Zo kunnen fietsers vanop de Lageweg of vanop de fietsostrade vlot doorfietsen richting Ringfietspad, de Schelde, of het centrum van Antwerpen. De brug is voorzien van een fietspad van 4 meter breed. Voetgangers kunnen via een trap de Zuidweg bereiken.

In gesprek met de ontwerpers

Na overleg met zowel de districten Hoboken en Antwerpen als Natuurpunt en de buurtbewoners zijn de volgende aanpassingen gedaan aan het ontwerp:

- De hondenloopzone aan de Lageweg blijft behouden. De huidige vorm wordt iets aangepast om naast de zone een nieuw velostation te voorzien.
- Een verhoogde zone van ± 600 m² wordt ingericht als groene zit- en speelplek. Deze zone loopt langs de Zuidweg, onder de Zuidwegbrug en langs het Jef Van Lindenfietspad door tot onder het landhoofd van de nieuwe Krugerbrug over het spoor. De verhoogde rand doet dienst als zitplek en een nieuwe karaktervolle klimboom zorgt voor spelaanleiding. De mogelijke verdere inrichting van deze zone wordt verder opgenomen door het district Hoboken.
- In het landhoofd van de brug over de spoorweg, aan de kant van de Hobokense polder, wordt nestgelegenheid voorzien voor onder andere mussen, mezen, zwarte roodstaarten en boomklevers. In de groene aanloopberm komt een vleermuizenbunker.
- In de plannen is een derde brug, die de ecologische verbinding zou maken tussen de wadi aan de kant van Blue Gate Antwerp en de Hobokense polder, vervangen door een ecoduiker. Dat is een verbinding voor water en kleine dieren doorheen de aanloophelling.
- Het kruispunt met de Lageweg wordt verhoogd aangelegd zonder verkeerslichten. Zo wordt het voor alle gebruikers veiliger en overzichtelijker.

Op 7 juli 2020 kan de buurt deelnemen aan een online infosessie over het ontwerp. Inschrijven via www.antwerpenmorgen.be/krugerbrug.

Volgende stappen

Met de goedkeuring van het ontwerp kan in het najaar de omgevingsvergunning voor deze werken aangevraagd worden. Zo kan de bouw van de nieuwe brug in de eerste helft van 2021 starten, en opent ze als alles volgens plan verloopt tegen eind 2022 voor fietsers en voetgangers.

https://atv.be/nieuws/ontwerp-nieuwe-krugerbrug-is-klaar

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum