Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104

2 participants

Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104

Message  eeuwige reiziger Ven 13 Jan 2012 - 0:35

Un futur liaison le long de la ligne 16.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_16

Fiets-o-strade langs spoorweg Lier-Aarschot

zondag 13/11/2011

De gemeentebesturen van Heist-op-den-Berg, Berlaar en Lier gaan samenwerken een een fiets-o-strade aanleggen langs de spoorlijn Lier-Aarschot. Het provinciebestuur maakt sinds 2011 werk van een bovenlokaal fietsroutenetwerk. Uit een tracéstudie is gebleken dat er langs de spoorlijn Lier-Aarschot een fiets-o-strade kan aangelegd worden. De aanleg van dergelijk fietspad kan tot 80% betoelaagd worden en mogelijk ook door het provinciebestuur zelf worden uitgevoerd.

http://www.rtv.be/artikels/nieuws/2011111310293763_fiets-o-strade-langs-spoorweg-lier-aarschot


Fietsbrug over Grote Nete in Lier

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 AF_FoS_andere_brugLier_tcm7-135293

Infrabel vernieuwde de spoorwegbrug op de lijn Lier-Aarschot over de Grote Nete in Lier. De provincie investeerde in de gelijktijdige bouw van een fietsbrug omdat het goedkoper is dan de bouw van een afzonderlijke fietsbrug. De stad Lier en de gemeenten Berlaar en Heist-op-den-Berg plannen namelijk de aanleg van de fietsostrade langs diezelfde spoorlijn.
De provincie betaalde 170 000 euro voor de bouw van de fietsbrug. De aansluitende fietspaden worden op korte termijn door de stad Lier aangelegd.

http://www.provant.be/mobiliteit/fietsen/fietsostrades/andere/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Re: L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104

Message  eeuwige reiziger Jeu 26 Jan 2012 - 3:12

http://www.provant.be/binaries/10_9_tcm7-125751.pdf


Provincie bouwt fietsbrug over Grote Nete

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Provincie-bouwt-voetgangersbrug-over-grote-nete-id1735779-460x0

05/05/'11 Wanneer Infrabel een nieuwe spoorbrug over de Grote Nete in Lier bouwt, hangt de provincie er een fietsbrug aan vast.

Infrabel, de beheerder van de spoorweginfrastructuur, plant vanaf dit najaar de vernieuwing van de spoorwegbrug op de lijn Lier-Aarschot over de Grote Nete in Lier. Het gaat om de brug in de buurt van de Kesselsesteenweg.

"Naast de spoorlijn willen we op termijn een fiets-o-strade aanleggen", zegt gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a). "Omdat de gelijktijdige bouw van een fietsbrug met de spoorwegbrug een veel goedkopere oplossing is dan de bouw van een afzonderlijke fietsbrug, hebben we beslist om de bouw van de fietsbrug nu al uit te voeren. De provincieraad is ons daarin vandaag (woensdag, red.) gevolgd."

De bijzondere overeenkomst met Infrabel vermeldt dat de provincie Antwerpen instaat voor de kosten van de bijkomende grondwerken, de verbreding van de voorziene landhoofden, de bouw van de fietsbrug en een deel van de werfkosten. Infrabel neemt de studiekosten voor zich, de provincie de toezichtskosten. Dat brengt de rekening voor de provincie op 169.274 euro.

http://www.gva.be/antwerpen/lier/provincie-bouwt-voetgangersbrug-over-grote-nete.aspx

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty étude

Message  eeuwige reiziger Jeu 14 Mar 2013 - 15:22

Fiets-o-strade komt stapje dichterbij
14 maart 2013

Heist-op-den-Berg (2220) In de gemeenteraad werd het fiat gegeven om een prijsvraag te richten aan studieburelen om het dossier van de Fiets-o-strade langs de spoorlijn Lier-Aarschot uit te werken en klaar te maken voor aanbesteding.

"Het gaat om een snelle verbindingsweg langs wegen met weinig verkeer. Je kan dan van Lier via Berlaar over Heist-op-den-Berg in bijna één ruk langs de asfaltbaantjes fietsen langs de spoorwegen. Het is de bedoeling dat ook de provincie Vlaams Brabant voor de verdere realisatie zorgt van Begijnendijk tot Aarschot", legt de Heistse schepen van Openbare Werken Patrick Feyaerts (Open Vld) uit.

Het deel van Lier tot aan onze provinciegrens met Vlaams Brabant loopt door Lier, Berlaar en Heist-op-den-Berg. De drie gemeenten hebben vroeger al een samenwerkingsakkoord afgesloten en zijn overeengekomen om elk hun kosten te betalen in functie van de afstand in hun eigen gemeente. Dit betekent voor Heist-op-den-Berg 37 procent, voor Berlaar 25 procent en voor Lier 38 procent. De huidige studiekosten zullen ongeveer 187.000 euro bedragen en worden dus ook verdeeld.

"We zijn ten zeerste verheugd dat het voorstel in de Heistse gemeenteraad werd goedgekeurd. De uitvoering zal een belangrijke stap betekenen in het fietspadennetwerk en het comfort van de fietser in de regio", vult mobiliteitsschepen David Geerts (sp.a) aan.

http://www.gva.be/regio-mechelen/heist-op-den-berg/fiets-o-strade-komt-stapje-dichterbij.aspx


Gemeenten kiezen ontwerper fiets-o-strade
woensdag 20 maart 2013

HEIST-OP-DEN-BERG/LIER/BERLAAR - De Heistse gemeenteraad heeft unaniem zijn goedkeuring gegeven voor de aanstelling van een ontwerper die de fiets-o-strade Lier-Aarschot moet uittekenen.

De kosten van die opdracht wordt geraamd op 187.550 euro, btw inbegrepen. Heist-op-den-Berg betaalt hiervan 37 procent ofwel 69.393,50 euro, Lier hoest 38 procent op. Berlaar neemt een kwart van de kosten voor zijn rekening.

Uit een tracéstudie is gebleken dat er langs de spoorlijn Lier-Aarschot een mogelijkheid is om een fiets-o-strade aan te leggen op het grondgebied van Heist-op-den-Berg, Berlaar en Lier. Om vlot en efficiënt samen te werken aan dit intergemeentelijke project is een overeenkomst tussen de betrokkenen noodzakelijk. Het Heiste schepencollege legde eerder die samenwerkingsovereenkomst al voor aan de gemeenteraad die het engagement goedkeurde. Indien de raad akkoord gaat met de plannen, kunnen de voorbereidende werken beginnen. Het is voorlopig nog niet duidelijk wanneer het fietspad wordt aangelegd.

Het is de bedoeling dat ook de provincie Vlaams Brabant voor de verdere realisatie zorgt van Begijnendijk tot Aarschot. Schepen van Mobiliteit David Geerts is alvast tevreden met de vooruitgang. ‘De aanleg van de fiets-o-strade is een volgende stap in de ontwikkeling van het fietspadennetwerk. Ook het comfort van de fietser zal er wel bij varen', besluit Geerts.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130319_00510122

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty mis au frigo... temporairement?

Message  eeuwige reiziger Dim 20 Avr 2014 - 21:03

Gemeente grijpt naast subsidies uit Fietsfonds
WOENSDAG 29 JANUARI 2014

HEIST-OP-DEN-BERG - De provincie maakt ruim 1,8 miljoen euro vrij voor een twintigtal fietsinitiatieven. In de lijst staat er geen enkel Heists project.

(...)

Geerts had wel wat meer welwillendheid van de provincie verwacht in het dossier van de Fiets-o-strade. ‘In andere regio's is de provincie financieel tussengekomen voor de studie- en onteigeningskosten. Heist moet die lasten zelf dragen. Daarom hebben we dat project noodgedwongen on hold moeten zetten. Inmiddels hebben we beslist met nutsmaatschappij Infrabel rond de tafel te gaan zitten’, luidt het.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140128_00952672

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Intentieverklaring gemeente Berlaar

Message  eeuwige reiziger Mar 30 Juin 2015 - 10:45

BERLAAR
25/06/2015

Gemeenteraad gaat unaniem voor fietsostrade

Berlaar wil een fietsostrade die van Lier door Berlaar en naar Heist-op-den Berg loopt. Raadslid Koen Kerremans (Groen Berlaar) vroeg tijdens de gemeenteraad om een studiebureau aan te stellen dat een trajectstudie uitvoert. Ook Heist-op-den Berg en Lier willen dat de fietsostrade door hun gemeente loopt. "Het idee van fietsostrades wordt door zowat iedereen gedragen. We willen zoveel mogelijk stukken van het traject van de fietsostrade in Berlaar en dit op korte termijn en financieel haalbaar", legt Koen Kerremans uit. Provincieraadsleden Patrick Feyaerts (Heist-op-den-Berg) en Koen Kerremans (Berlaar) voeren gesprekken met de provincie om de onteigeningen te betalen. "In de provincieraad werd werd meer geld vrijgemaakt voor infrastructuur en werd beslist de fietsinitiatieven van lokale besturen helemaal te betalen. Het opstarten van de voorbereidingsfase ligt in handen van de gemeenten", aldus raadslid Kerremans. De gemeenteraad schaarde zich unaniem achter dit voorstel

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-berlaar/gemeenteraad-gaat-unaniem-voor-fietsostrade-a2375508/


Gemeenten overwegen zelf om fietsostrade aan te leggen
Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid,
donderdag 18 juni 2015

Lier, Berlaar, Heist-op-den-Berg - De gemeente Berlaar gaat zelf een studiebureau aanstellen voor de aanleg van een fietsostrade. De beslissing komt er op voorstel van oppositiepartij Groen. Heist-op-den-Berg denkt eraan hetzelfde te doen. De provincie Antwerpen liet enkele jaren geleden tracés onderzoeken voor een fietsostrade langs het spoor tussen Lier en Aarschot. In Berlaar zou deze fietssnelweg de Liersesteenweg, Stationsstraat, Smidstraat en Melkouwen kruisen.

"De provincie heeft ondertussen al meer geïnvesteerd in de aanleg van fietsostrades dan aanvankelijk voorzien. De aanleg van een fietsostrade door de provincie in Berlaar zit er tijdens deze legislatuur dus niet meer in. Maar we hoeven niet op de provincie te wachten en kunnen gerust zelf het initiatief nemen", zei Koen Kerremans (Groen), die ook provincieraadslid is, tijdens de gemeenteraadszitting dinsdagavond.

Enig voorbehoud

"De aanleg van het fietspad kost de gemeente immers toch niets, want de helft ervan subsidieert de provincie en de andere helft het Vlaams Gewest. Daarom stel ik voor dat de gemeenteraad het schepencollege nu opdraagt om een studiebureau aan te duiden voor het opmaken van een uitvoeringsplan voor het tracé op het grondgebied van Berlaar. De kosten hieraan verbonden zijn sowieso toch voor de gemeente, ook als de provincie de fietsostrade zou aanleggen."

De voltallige gemeenteraad, dus ook de meerderheidspartijen, schaarde zich achter het voorstel van Groen en keurde het voorstel goed. Burgemeester Walter Horemans (CD&V) maakte nadien tegenover uw krant wel enig voorbehoud.

"Vooraleer we een studiebureau aanstellen, wil ik van de gedeputeerde weten of de provincie de kosten voor het studiebureau wil terugbetalen. Verder wil ik uitsluitsel of de provincie tussenkomt in de onteigeningskosten. Als ik hierop twee keer een negatief antwoord krijg, moet ik dit opnieuw in het schepencollege en op de gemeenteraad ter sprake brengen."

Het voorbehoud van burgemeester Horemans is te begrijpen. De kosten van de onteigeningen noodzakelijk om de fietsostrade te kunnen aanleggen, werden vier jaar geleden op 628.195 euro geraamd. Daarbij moet ook nog het honorarium voor het studiebureau gevoegd worden. "Ik krijg vanuit de provincie hierover positieve signalen, maar ik wil eerst zekerheid", benadrukt Horemans. Dat dit een kink in de kabel kan betekenen, beseft ook Koen Kerremans.

"Samen met provincieraadslid Patrick Feyaerts (Open Vld, Heist op den Berg) voer ik op dit ogenblik gesprekken om de provincie ertoe te brengen om ook de onteigeningen te financieren.

De provincieraad keurde alvast een verhoging van de investeringsmiddelen voor fietsinfrastructuur goed en besliste eveneens om fietsinitiatieven van lokale besturen 100 procent te subsidiëren wanneer ze op een bovenlokaal netwerk liggen."

Studiebureau

De Heistse schepen van Openbare Werken Patrick Feyaerts bevestigt de gesprekken en denkt eraan om ook een studiebureau aan te stellen voor de aanleg van het Heistse deel van de fietsostrade. "In september maakt de provincie de resultaten van een studie bekend en kiest ze het stuk fietsostrade dat zij het dringendste vindt om te ontwikkelen. Dat project zal de provincie dan helemaal dragen."

"Als ons stuk niet gekozen zou worden, dan is het heel waarschijnlijk dat wij in september zelf een studiebureau aanstellen om het tracé in Heist uit te werken. We kunnen dan ook de aanleg van het fietspad voor honderd procent via subsidies betalen. Maar de kosten voor het ontwerpbureau en voor de onteigeningen komen dan wel op onze rekening."

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Provincie legt fietsostrades aan van Lier naar Herentals en naar Aarschot

Message  velo-ravel.net Jeu 26 Nov 2015 - 20:03

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blcva_01989927

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 KA_FOS_nieuwe_engagementen_20151125


e provincie Antwerpen wil de komende jaren fietsostrades aanleggen tussen Lier en Herentals, tussen Lier en Aarschot en tussen Mechelen en Zemst. Die komen allemaal langs spoorwegen te liggen.


“De provincie besteedt elk jaar 4,5 miljoen euro aan de aanleg van fietsostrades. Het is dus noodzakelijk om duidelijke prioriteiten te stellen. Daarom hebben we nu als deputatie beslist om enkel te investeren in fietsostrades langs spoorlijnen en in bepaalde schakelroutes. Concreet engageren we ons om tijdens deze legislatuur een ontwerp te laten maken voor een fietsostrade tussen Lier en Herentals en tussen Lier en Aarschot", zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

De fietsostrade naar Herentals loopt via Kessel, Nijlen en Grobbendonk, die naar Aarschot via Berlaar en Heist-op-den-Berg. Beide ontwerpen hoopt de provincie tegen eind 2018 klaar te hebben. Daarna kan de volgende deputatie vlug aan de slag met de grondverwerving en de bouwaanvraag. De aanleg zou dan ten vroegste in 2025 plaatsvinden.

De provincie financiert de ontwerpen en betaalt ook het stukje fietsostrade tussen Mechelen en Zemst. De gemeenten die delen van de andere fietsostrades aanleggen, krijgen hiervoor 100 procent subsidie.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty vidéo RTV

Message  velo-ravel.net Jeu 26 Nov 2015 - 20:07

http://rtv.be/artikels/lier-wordt-knooppunt-van-fietsostradenetwerk-a18724
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty BREAKING NEWS! Toekomstige fietsostrades

Message  velo-ravel.net Jeu 26 Nov 2015 - 20:13

http://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/drom/dienst-mobiliteit/nieuws/fietsbeleid/breaking-news--toekomstige-fietsostrades.html


De provincie Antwerpen actualiseerde het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF), dat al 15 jaar oud was en niet volledig aansloot bij de noden van de hedendaagse  fietser. De opkomst van de elektrische fiets zorgt ervoor dat grotere fietsafstanden haalbaar worden. Met de actualisatie speelt de provincie Antwerpen hier op in. Enquêtes uit de Provinciale Fietsbarometer tonen aan dat gebruikers op de fietsostrade gemiddeld 15 km enkele rit afleggen. Het nieuwe BFF focust nog meer op veilig, vlot en aangenaam fietsen over lange afstanden.

Een bovenlokaal fietsroutenetwerk is een samenhangend netwerk van bovenlokale verbindingen, dat gebiedsdekkend is, en hiërarchisch opgebouwd. De functionele fietsroutes die erin vermeld worden, moeten veilig en comfortabel zijn, maar ook herkenbaar en makkelijk vindbaar. De actualisatie van het BFF resulteert voor de provincie Antwerpen in 35 belangrijke lange-afstandsfietsverbindingen, waarvan 23 fietsostrades en 12 schakelroutes. Fietsostrades liggen naast bestaande infrastructuren, zoals spoorwegen, waterwegen en autosnelwegen. Het plan telt 12 schakelroutes. Dit zijn routes met een hoog fietspotentieel waarnaast geen kanaal of spoorweg ligt.

Het is onmogelijk om 35 verbindingen meteen en tegelijk aan te leggen. Binnen het bestaande budget maakt de provincie Antwerpen prioritaire keuzes om  efficiënt te investeren in fietsostrades langs spoorlijnen en bepaalde schakelroutes.  Zij hanteert objectieve criteria om de volgorde van nieuwe provinciale engagementen te bepalen. Daarin spelen het aantal potentiële gebruikers, de nabijheid van scholen en grote bedrijven een belangrijke rol.De provincie Antwerpen engageert zich om tijdens deze legislatuur uit te voeren:
1. ontwerp en realisatie van de fietsostrade Mechelen-Brussel
2. ontwerp fietsostrade Lier-Herentals
3. ontwerp fietsostrade Lier-Aarschot
4. opstellen van een methodiek voor de realisatie van schakelroutes
5. toepassen methodiek schakelroutes op de verbinding Turnhout-Herentals

Deze nieuwe engagementen komen bovenop de eerder aangegane verbintenissen (realisatie van de fietsostrades Antwerpen-Mechelen, Antwerpen-Essen, Herentals-Balen en Antwerpen-Lier).
In concreto zal de provincie Antwerpen het ontwerp van de 3 eerstgenoemde fietsostrades voor haar rekening nemen. Zij realiseert ook effectief de fietsostrade Mechelen-Brussel op het terrein. De gemeenten die delen van de andere fietsostrades aanleggen, krijgen hiervoor 100% subsidie.

Met deze prioriteiten bevestigt de provincie Antwerpen haar voortrekkersrol in de ontwikkeling van een fietsostradenetwerk. Zij promoveert de fiets tot hét vervoersmiddel van de toekomst voor dagdagelijkse verplaatsingen.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Fietsostrade tussen Lier en Herentals wordt 20,3 km lang

Message  velo-ravel.net Ven 25 Nov 2016 - 9:16

http://nnieuws.be/artikel/fietsostrade-tussen-lier-en-herentals-wordt-203-km-lang


Volgens schepen Mien Van Olmen (CD&V), tevens provincieraadslid, is de realisatie van een fietsostrade tusen Lier en Herentals weer een stapje dichterbij gekomen.

Mien Van Olmen: "De provincieraad keurt het bestek en de wijze van gunnen goed voor een studieopdracht voor de fietsostrades Lier-Aarschot en Lier-Herentals. In deze studie moet gezocht worden naar het mogelijke tracé van deze fietspaden. Voor de fietsostrade Lier-Herentals is de lengte van het aan te leggen tracé ongeveer 20,3 kilometer. Tussen Lier en Aarschot gaat het over 25,8 kilometer waarvan 18,8 kilometer op grondgebied van de provincie Antwerpen. Gezien de complexiteit van beide dossiers zal de provincie hiervoor een studiebureau aanstellen."
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Provinciebudget 2017

Message  eeuwige reiziger Mer 7 Déc 2016 - 15:28

Provincie wil gemeenten extra steunen bij aanleg fietsostrades
6 december 2016

LIER / NIJLEN - De provincieraad stemt woensdag over het budget van 2017. Daarin zitten ook bedragen voor de realisatie van de fietsostrades van Antwerpen naar Lier, van Lier naar Aarschot en van Lier naar Herentals.

(...)

Voor de volledige aanleg van de fietsostrades van Lier naar Aarschot en van Lier naar Herentals heeft de provincie onvoldoende geld. Het gaat namelijk om een voorlopig geraamde investering van goed 57 miljoen euro. De provincie besliste daarom eerder al om tijdens de huidige legislatuur enkel het studiewerk en het ontwerp te laten opmaken. De provincieraad keurde het bestek hiervoor vorige maand trouwens goed, zodat een studiebureau kan gezocht worden.

“We willen als provincie echter meer doen om werk te maken van de fietsostrades Lier-Herentals en Lier-Aarschot. Om het voor de gemeenten nog makkelijker te maken om zelf werk te maken van de aan te leggen trajecten, beslisten we om een opdrachtencentrale in het leven te roepen. Alle aanbestedingen die nodig zijn voor de aanleg zullen zo via één centraal punt kunnen geregeld worden. Dat bespaart de gemeenten tijd, administratie en geld. Zo kunnen ze zich op de aanleg van de trajecten concentreren”, benadrukt Luk Lemmens. Over het budget nodig voor die opdrachtencentrale wordt woensdag gestemd.

http://www.gva.be/cnt/blcva_02610442/provincie-wil-gemeenten-extra-steunen-bij-aanleg-fietsostradeseeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Provincie legt initiatief voor fietsostrade bij Heist (maar betaalt kosten)

Message  velo-ravel.net Jeu 9 Mar 2017 - 6:48

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blbpr_02769537


HEIST-OP-DEN-BERG - De opmerking in deze krant vanuit het Heistse schepencollege dat de gemeente wacht op de provincie om de fietsostrade Lier-Aarschot te realiseren, is niet in goede aarde gevallen. De gemeente moet zelf het initiatief nemen en wij betalen achteraf de rekening, zo klinkt het bij de provincie.
In de marge van de discussie over de fietsveiligheid op de Oude Liersebaan verwees schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a) onlangs naar het niet-gerealiseerde stuk fietsostrade tussen Lier en Aarschot, waarbij het grootste deel op grondgebied Heist-op-den-Berg zou lopen en die ook Berlaar passeert. “We hadden gehoopt dat de provincie al middelen zou vrijgemaakt hebben voor de fietsostrade, maar ik stel vast dat dat deze legislatuur nog niet gelukt is. We blijven daarop aandringen”, zei hij toen in deze krant.

Bij de bestendige deputatie van de provincie zeggen ze op de tenen getrapt te zijn. “Als de schepen zegt dat hij op geld van ons zit te wachten, dan klopt dat niet. We voeren een duidelijk beleid, waarbij we een aantal prioritaire fietsostrades zoals Antwerpen-Mechelen en Antwerpen-Lier zelf aanleggen. Maar we hebben niet de middelen en de mankracht om alle dossiers zelf te realiseren en de werfopvolging te doen. Daarom vragen we in sommige gevallen ook aan de gemeenten om zelf het initiatief te nemen en het project te trekken. Wij zorgen dat voor honderd procent subsidie voor de aanleg. Ook de studiekosten betalen we terug. Op deze manier worden bijvoorbeeld ook de route Willebroek-Puurs-Bornem aangelegd”, zegt communicatieverantwoordelijke Willem Migom namens gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens.

De gelden voor de onteigeningen zijn wel niet inbegrepen. “Op dit moment is dat inderdaad niet het geval, maar we hebben aan Vlaams minister Ben Weyts gevraagd om daar rekening mee te houden, mogelijk kan ook op dat vlak in de toekomst hulp komen. We realiseren de fietsostrade Lier-Aarschot dus niet zelf, maar we maken het de gemeente wel zo makkelijk mogelijk”, zegt Migom nog.

“Dat is dan een nieuwe boodschap”, reageert schepen David Geerts (sp.a). “In het verleden hebben ze ons altijd gevraagd om te wachten op een gecoördineerd initiatief vanuit de provincie. We zijn natuurlijk altijd bereid om opnieuw te praten om te kijken hoe we het proces kunnen versnellen. We willen ons zeker engageren om hier mee ons steentje toe bij te dragen door het project te trekken. Belangrijk is dan inderdaad dat de provincie de financiering effectief op zich neemt. Voorlopig zouden de onteigeningen voor onze rekening komen en dat bedrag zou rond de 2,5 miljoen euro liggen. Dat is enorm veel, dus hopen we dat de minister hier alsnog ook aan onze gemeente extra steun kan geven. Die fietsostrade moet er in elk geval zo snel mogelijk komen”, klinkt het.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Fietsostrade Berlaar stapje dichterbij

Message  velo-ravel.net Mar 21 Mar 2017 - 20:33

http://www.rtv.be/artikels/fietsostrade-berlaar-stapje-dichterbij-a36685

Zie vidéo op link hierboven.


Het ziet ernaar uit dat het stuk fietsostrade in Berlaar, langs de spoorlijn Lier-Aarschot, weer wat dichterbij komt. Het dossier sleept al sinds 2015 aan, toen keurde de gemeenteraad unaniem goed om eraan te beginnen. Toch liep het spaak omdat de gemeente niet wilde opdraaien voor de onteigeningskosten. Gedeputeerde Luc Lemmens laat nu verstaan er alles aan te doen om geld vrij te maken. En dat is volgens oppositiepartij Groen niets te vroeg.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Fietsostrades binnenkort tot in Brussel en Aarschot

Message  velo-ravel.net Jeu 8 Juin 2017 - 9:40

http://www.gva.be/cnt/dmf20170607_02916283/fietsostrades-binnenkort-tot-in-brussel-en-aarschot
De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant hebben studiebureaus de opdracht gegeven om een traject voor de fietsostrade Lier-Aarschot uit te stippelen. De route voor de fietsostrade tussen Mechelen en Zemst wordt op 21 juni voorgesteld.

De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant werken samen om het meest geschikte tracé voor de nieuwe fietsostrade tussen Lier en Aarschot (F104) te bepalen. Zo’n fietssnelweg is een rechtlijnige fietsroute, meestal naast een spoorlijn of kanaal, waarop fietsers zich snel en veilig kunnen verplaatsen over lange afstanden.

Twee studiebureaus

De twee provincies hebben de studiebureaus Arcadis en Evolta aangesteld om het tracé voor de geplande fietsostrade tussen Lier en Aarschot te onderzoeken. Begin 2019 moeten de plannen klaar zijn. “De fietsostrade tussen Lier en Aarschot is 27 kilometer lang, waarvan 19 kilometer op het grondgebied van de provincie Antwerpen”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) van de provincie Antwerpen. “We hebben de opmerkingen van de bewoners verwerkt. Daar gaan de studiebureaus nu mee aan de slag.” Verder zullen ze het tracé voor een fietsostrade tussen Lier en Herentals bestuderen.

Vorig jaar stelde de provincie Antwerpen studiebureau Evolta al aan om het traject tussen Mechelen (Brusselsesteenweg) en Zemst uit te werken. Op termijn moet dat een fietsostrade worden die helemaal tot in Brussel loopt. De huidige F1 vertrekt aan het station Antwerpen-Centraal en eindigt aan het station Mechelen-Nekkerspoel.

De Vlaamse overheid heeft het traject van de fietssnelweg tussen Mechelen-Nekkerspoel en het station Mechelen uitgewerkt. Die route loopt parallel met de R12. De rest van het traject loopt langs de westelijke kant van het spoor. Aan de provinciegrens in Zemst sluit de ­fietsostrade aan op de geplande fietssnelweg naar Brussel. Het traject wordt op 21 juni tijdens een infovergadering voorgesteld aan bewoners in de Keldermanszaal van het Mechelse stadhuis.

Logo

Het netwerk van fietssnelwegen in Vlaanderen krijgt voorts ook een eigen logo (zie kaart). Dat komt ook op de verkeersborden voor de bewegwijzering. “Iedere fietsostrade krijgt een unieke code”, zegt gedeputeerde Tom ­Dehaene (CD&V) van de provincie Vlaams-Brabant. “Het logo, een blauwe driehoek met een witte F, moet de fietssnelwegen goed zichtbaar maken. Alle 110 fietssnelwegen worden stap voor stap voorzien van het logo en de bewegwijzering.”

In de provincie Antwerpen krijgen de F1 Antwerpen-Mechelen en de F14 Antwerpen-Essen nog dit jaar bewegwijzering waarop het logo zal staan.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Onderzoek naar trace fietsostrade Lier-Aarschot ( via Hulshout en Ramsel?)

Message  velo-ravel.net Ven 30 Juin 2017 - 16:05

http://www.newslocker.com/nl-be/regio/herselt/onderzoek-naar-trace-fietsostrade-lier-aarschot-via-hulshout-en-ramsel/view/


HERSELT / HULSHOUT - De provincie Antwerpen stelde de studiebureaus Arcadis en Evolta aan als ontwerper voor enerzijds de fietsostrade F104 Lier-Aarschot. Hun opdracht bestaat er in het tracé te onderzoeken en een ontwerp te maken op basis van het voorkeurstraject. Maakt de oude spoorlijn 127 die langs Hulshout en Ramsel passeert, een kans?

Het doel van deze nieuwe fietsostrades is om dagdagelijkse verplaatsingen met de fiets veiliger en comfortabeler te maken, en zo een duurzame vervoerskeuze te promoten. In de provincie Antwerpen liggen al heel wat fietsostrades, zoals de fietsostrades Antwerpen-Mechelen, Antwerpen-Essen en het jaagpad langs het Albertkanaal. Het gaat om rechtlijnige verbindingen tussen belangrijke steden, die fietsers vlot, comfortabel en veilig op hun bestemming brengen.

Lier-Aarschot

De fietssnelweg van Lier naar Aarschot loopt over een traject van 26 km, waarvan 19 km op het grondgebied van de provincie Antwerpen en ongeveer een derde op het grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant. De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant onderzoeken daarom samen het meest geschikte tracé. “Een logische samenwerking want fietsers stoppen niet aan de provinciegrens. Zeker niet op fietssnelwegen met hun bovenlokale karakter’, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit van de provincie Antwerpen.

Knooppunt Lier


Op die manier creëren de provincies op termijn een belangrijke fietsverbinding tussen deze steden met heel wat scholen en bedrijven. Dankzij deze fietssnelweg zullen ze een alternatief kunnen bieden voor de wagen. “Voor de provincie Antwerpen is de stad Lier een belangrijk knooppunt in het fietsostradenetwerk. Vanuit de Pallieterstad geraak je op termijn via een fietsostrade in Antwerpen, Mechelen, Herentals en Aarschot. Op die manier creëren we belangrijke fietsverbindingen tussen deze steden met heel wat scholen en bedrijven. We durven te zeggen dat we dankzij deze fietsostrades een alternatief bieden voor de wagen” aldus gedeputeerde Luk Lemmens.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Budget [Lier]

Message  eeuwige reiziger Ven 15 Déc 2017 - 9:19

Niet onmiddellijk duidelijk of dit om de F104 dan wel de F103 gaat...


Stad gaat 32 miljoen euro investeren ondanks hoge schuldenberg
13 december 2017

(...)

De aanleg van de fietsostrade Lier-Oost tussen Herentals en Aarschot kost de stad 517.000 euro.

(...)


https://www.hln.be/regio/lier/stad-gaat-32-miljoen-euro-investeren-ondanks-hoge-schuldenberg~a149174f/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L016 Fietsweg Lier - Aarschot (L16) ('fiets-o-strade' 16) - Fietssnelweg F104 Empty Budget grondverwervingen & onteigeningen

Message  eeuwige reiziger Lun 26 Mar 2018 - 8:40

Provincie en Vlaanderen delen kosten van onteigeningen langsheen traject
Extra centen voor stuk fietsostrade tussen Lier en Heist
26/03/2018

HEIST-OP-DEN-BERG - Vlaanderen en de provincie Antwerpen gaan samen de grondverwervingen en onteigeningen bekostigen die nodig zijn om de aanleg van de fietsostrade Lier-Aarschot af te werken. De provincie begint ook zelf al met het ontwerp en het opmaken van de planning. Dat moet een en ander in een stroomversnelling brengen.

Een nieuw subsidiereglement dat de provincieraad recent goedgekeurde, voorziet erin dat Vlaanderen en de provincie de kosten van de onteigeningen en de te verwerven gronden langs de fietsostrade Lier-Heist doormidden delen. Voor de aanleg ervan waren sowieso al subsidies voorzien. Het nog te realiseren stuk van het tracé loopt voor een groot stuk op Heists grondgebied en doorkruist ook Berlaar.

Gedeputeerde Jan De Haes stelt dat de verwervings- en onteigeningskosten door de gemeenten gezien werden als te zwaar om te dragen, wat volgens hem een rem zette op de uitvoering. “Alle obstakels zijn intussen door Vlaanderen en de provincie weggewerkt”, stelt hij. “De gemeenten moeten het project dus alleen nog voort op gang trekken.”

“Schitterend nieuws”

Hoewel hij het officieel nog moest vernemen, is Heists schepen van Mobiliteit David Geerts (SP.A) tevreden dat er fondsen vrijkomen en dat zo de blinde vlek in het traject ter hoogte van de Isschotweg en Brekelingen kan worden weggewerkt.

“Een studie van enkele jaren geleden toonde aan dat de onteigeningen 2,5 miljoen euro zouden kosten”, stelt hij. “Die gegevens moeten geactualiseerd worden, want de vereiste voor het aanleggen van een fietsostrade zijn ondertussen nog strenger geworden wat fietscomfort betreft. Het bedrag ligt nu dus nog hoger. In elk geval wordt elke euro die de provincie hier investeert, nuttig besteed.”

Volgens Geerts is de afwerking van de fietsostrade een hele aanwinst , onder andere voor de veiligheid van het woon-werkverkeer tussen Lier en Heist. Ook burgemeester Walter Horemans (CD&V) van Berlaar reageert enthousiast. “Dit is natuurlijk schitterend nieuws, nog meer voor Heist dan voor ons”, stelt hij. “Het wordt nog steeds geen kosteloos project voor de gemeenten, maar we zijn toch wel tevreden dat de provincie hiermee bevestigt dat ze het belang van de fietsostrade inziet. Eens het tracé definitief is goedgekeurd, wat in de loop van dit jaar wel gebeurt, zouden we in Berlaar graag al meteen zelf een klein stukje van het traject tussen het station van Berlaar en de Liersesteenweg realiseren. Zo kunnen fietsers al op een veiligere manier vlotter tot in Lier geraken.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180325_03429301
https://www.hln.be/regio/heist-op-den-berg/provincie-en-vlaanderen-betalen-kosten-fietsostrade~a610ea8d/


Provincie zorgt voor centen fietsostrade
30 maart 2018

De bestendige deputatie zegt dat de provincie zal zorgen voor het ontwerp van de aanleg van de fietsostrade Lier, Berlaar en Heist-op-den- Berg. Bovendien keurde de provincieraad een nieuw subsidiereglement goed waardoor ook aanleg en grondkosten voor 100% zullen gesubsidieerd worden, 50% door Vlaanderen en 50% door de provincie. Berlaar is verheugd dat er eindelijk werk wordt gemaakt van de fietsostrade die het dorp verbindt met Heist-op-den Berg en Lier. “Deze fietsostrade zal een veilige en rustige verbinding vormen voor fietsers tussen Lier, Berlaar en Heist op-den-Berg. In de toekomst zal deze fietsostrade ook over de provinciegrens heen een aansluiting maken met de fietsostrade Lier-Nijlen-Herentals”, zegt schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx (N-VA).

https://www.hln.be/regio/berlaar/provincie-zorgt-voor-centen-fietsostrade~a24d6351/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum