Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41)

4 participants

Page 1 sur 2 1, 2  Suivant

Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41)

Message  eeuwige reiziger Mar 4 Sep 2012 - 2:18

Provinciebestuur maakt werk van aanleg fietspad tussen Wachtebeke en Moerbeke op spoorwegbedding.


L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Image002

ANDERS Wachtebeke is bijzonder opgetogen met het bereikte akkoord tussen Infrabel (verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, vernieuwing en ontwikkeling van het Belgische spoorwegnetwerk) en de provincie Oost-Vlaanderen over de herbestemming van een deel van spoorlijn OL 77 tussen Wachtebeke en Moerbeke.  Het provinciebestuur treedt op als coördinator bij het verwijderen van de sporen en de aanleg van een fietspad dat deel zal uitmaken van het netwerk van langeafstandsfietspaden (LAF). In het najaar van 2012 kan reeds gestart worden met de werkzaamheden.

Spoorlijn 77 is sinds mei 2008 officieel buiten dienst gesteld. Sindsdien was er onduidelijkheid over de toekomst die Infrabel voor ogen had met deze in onbruik geraakte spoorverbinding. Recent heeft de spoorinfrastructuurbeheerder dan toch beslist dat de sporen kunnen verwijderd worden.  Hiermee wordt voor dit traject een tijdperk afgesloten dat begon in 1867 toen de spoorverbinding van Zelzate naar Moerbeke werd geopend,  als onderdeel van een project om Lokeren via het spoor met Nederland te verbinden.

Bij Infrabel is momenteel het bestek voor de ontmanteling van spoorlijn 77 in voorbereiding. Wanneer alles volgens plan verloopt dan kan een aannemer eind 2012 reeds starten met het verwijderen van sporen en dwarsliggers.  Het provinciebestuur verwacht in het voorjaar van 2013 met de aanleg van het fietspad te kunnen beginnen.  In tussentijd wordt tussen de provincie en de gemeentebesturen van Wachtebeke en Moerbeke een samenwerkingsovereenkomst afgesloten waarin rechten en plichten van de betrokken partijen worden vastgelegd. De provincie draagt sowieso 100% van de aanlegkosten, terwijl de gemeenten instaan,  vanaf de voorlopige oplevering van de werken,  voor het beheer en het onderhoud van de infrastructuur op hun grondgebied. Aan Infrabel moeten de gemeenten een nog te bepalen jaarlijks huurbedrag betalen voor het gebruik van de vroegere spoorwegzate.

http://www.wachtebeke-anders.be/acties/mobiliteit/Fietspad%20spoorwegbedding.htm


Treinspoor wordt fietspad
DONDERDAG 05 APRIL 2012

WACHTEBEKE - Volgend jaar wordt het mogelijk om met de fiets van Wachtebeke naar Moerbeke te peddelen via de voormalige spoorwegbedding tussen beide gemeenten.

Dat zegt Rudy Van Vlaender van Anders Wachtebeke. De provincie Oost-Vlaanderen bevestigt het bericht.

‘We zijn bijzonder opgetogen met deze gang van zaken', is Van Vlaender van mening. ‘Spoorwegnetbeheerder Infrabel en de provincie Oost-Vlaanderen bereikten een akkoord over de herbestemming van het traject. In het najaar van 2012 zou al met het opruimen van de dwarsliggers en rails kunnen begonnen worden. Men verwacht in het voorjaar van volgend jaar met de aanleg van het fietspad te starten.

De provincie draagt de kosten voor de aanleg van het pad. De betrokken gemeenten zullen later instaan voor het beheer en het onderhoud op hun grondgebied.'

De spoorlijn is sinds mei 2008 officieel buiten dienst gesteld. Sindsdien was er onzekerheid over de toekomst van de strook. Recent heeft Infrabel dan toch beslist dat de sporen kunnen verwijderd worden.

Meteen wordt een tijdperk afgesloten voor dit traject. Alles begon in 1867 toen de spoorverbinding van Zelzate naar Moerbeke werd geopend, als onderdeel van een project om Lokeren via het spoor met Nederland te verbinden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=H63OD42S


Dernière édition par eeuwige reiziger le Mer 30 Juil 2014 - 15:37, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Re: L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41)

Message  velo-ravel.net Lun 11 Nov 2013 - 20:00

http://www.flexmail.eu/r-d3df2a737996b49999b10b3e41375d56c5f58778ee953705

In aanbesteding:
Op de Provincieraad van oktober werden 4 projecten goedgekeurd en deze zijn gepubliceerd voor openbare aanbesteding. Deze zal eind november plaats vinden.
• Bietenspoorlijn Wachtebeke: op de oude spoorlijn naar de voormalige suikerfabriek van Moerbeke-Waas wordt een fietsweg gerealiseerd. Eerste fase vormt de verbinding tussen de Langelede en Axelvaardeken. In 2014 zal de verbinding met Moerbeke verder ontworpen worden.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty les 6 segments du trajet

Message  eeuwige reiziger Jeu 28 Nov 2013 - 0:08

"Inspraak Plus" van maart 2013 (blz. 4 met bijhorende kaartjes):

Op een bar koude ochtend in januari begon een firma uit Zottegem met het uitbreken van de sporen en dwarsliggers van de spoorlijn tussen Wachtebeke en Moerbeke. Dit was het eerste zichtbare teken van het omvormingsproces dat zich dit en volgend jaar zal voltrekken op deze voormalige spoorverbinding die sinds 1867 in gebruik was.

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen investeert reeds een aantal jaren in de aanleg van lange afstandsfietspaden langs kanalen en op oude spoor-of trambeddingen. De omvorming van de voormalige “bietenspoorlijn” tot fietspad ligt sinds vorig jaar op de provinciale tekentafel en werd opgedeeld in verschillende deeltrajecten. Van het ruim 7 km lange traject wordt in eerste instantie deel 4 en 5 uitgevoerd.

Naar verwachting zal de provincieraad dit voorjaar zijn akkoord geven voor de realisatie van het dossier van het traject tussen de Langelede en het Axelsvaardeken. Wanneer dit is gebeurd kan de verdere voorbereiding starten zodat de werken aan dit deel van het fietspad eind dit jaar kunnen beginnen. De spoorwegbrug over de Langelede wordt in deze fase nog niet gerenoveerd. Dit gebeurt pas bij de aanleg van deeltraject 6. Het fietspad wordt  uitgevoerd in duurzaam cementbeton dat ook in de volgende fasen wordt aangewend. In het ontwerp is tevens een veilige aansluiting voorzien tussen het nieuwe fietspad en de aanpalende straten.

De realisatie van deel 3 hangt in grote mate af van de aanleg van de gasleiding die door Eandis op dit zelfde traject wordt gepland. Op dit moment is er nog geen exacte timing van deze werken bekend.
http://www.wachtebeke-anders.be/inspraakplus/2013%2003%20ip.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty adjudication

Message  eeuwige reiziger Mar 17 Déc 2013 - 0:39

Provincie legt 7 nieuwe fietssnelwegen aan in Oost-Vlaanderen
oktober 2013

Op voorstel van gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor mobiliteit, deelt de deputatie het volgende mee:

(...)

Projecten 2013:

(...)

In aanbesteding:
Op de Provincieraad van oktober werden 4 projecten goedgekeurd en deze zijn gepubliceerd voor openbare aanbesteding. Deze zal eind november plaats vinden.

- Bietenspoorlijn Wachtebeke: op de oude spoorlijn naar de voormalige suikerfabriek van Moerbeke-Waas wordt een fietsweg gerealiseerd. Eerste fase vormt de verbinding tussen de Langelede en Axelvaardeken. In 2014 zal de verbinding met Moerbeke verder ontworpen worden.

http://www.deinzevolgenswilly.be/actueel.lasso?detail=9830

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Conseil municipal

Message  eeuwige reiziger Sam 28 Déc 2013 - 11:35

OPENBARE ZITTING 31 OKTOBER 2013

19. Samenwerkingsovereenkomst aanleg fietspad oude spoorwegbedding OL77

Gelet op de Samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg fietspad lange afstand op de oude spoorwegbedding OL77 te Wachtebeke tussen Lengelede en Axelsvaardeken met de Provincie Oost-Vlaanderen;
Overwegende dat het gemeentebestuur van Wachtebeke zijn goedkeuring dient te geven aan de voorwaarden van deze samenwerkingsovereenkomst;

Art. 1 De Samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg fietspad lange afstand op de oude spoorwegbedding OL77 te Wachtebeke tussen langelede en Axelsvaardeken met de Provincie Oost-Vlaanderen, zoals gevoegd in bijlage, wordt goedgekeurd.
Art. 2 Het gemeentebestuur van Wachtebeke keurt de voorwaarden van deze samenwerkingsovereenkomst goed.

http://wachtebeke.s-p-a.be/sharedmedia/uploads/files/13/10/GR_20131031_samenvatting.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Début des travaux

Message  eeuwige reiziger Mer 12 Fév 2014 - 21:15

Aanleg fietspad op de oude spoorwegbedding start vandaag
MAANDAG 10 FEBRUARI 2014

WACHTEBEKE - In opdracht van het provinciebestuur start de firma De Witte vandaag 10 februari met de aanleg van het fietspad op de oude spoorwegbedding. Het stuk Stationsstraat-Axelvaardeken komt als eerste aan de beurt. In eerste instantie wordt er extra steenslag aangevoerd om een stabiele ondergrond te hebben. In deze voorbereidende fase worden ook alle obstakels langs het traject opgeruimd. Bewoners die restmaterialen buiten hun perceel hebben opgestapeld dienen deze dan ook te verwijderen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=blamu_20140209_001


De aanleg van het fietspad op de oude spoorwegbedding is van start gegaan
MAANDAG 10 FEBRUARI 2014

MOERBEKE-WAAS - In Wachtebeke is een aannemer gestart met de opvulling tussen de Stationsstraat en het Axelsvaardeken. Dit wordt meteen de eerste fase. De werken tussen Axelsvaardeken en Moerbeke zullen eind 2014 starten.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=blamu_20140210_003

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty travaux en cours

Message  eeuwige reiziger Lun 10 Mar 2014 - 9:55

Verkeershinder door aanleg fietspad
maandag 10 maart 2014

WACHTEBEKE - De aanleg van het fietspad op de oude spoorwegbedding in Wachtebeke is in volle gang. ‘Om het pad over de volledige lengte te kunnen realiseren moeten we enkele gemeentewegen dwarsen’, zegt schepen van Openbare Werken Jacques De Smet (Anders). ‘De kruispunten van de oude spoorwegbedding met het Axelsvaardeken, de Melkerijstraat en de Lelielaan/Lengelede moeten hiervoor opengelegd worden. De sporen worden over de volledige breedte van de weg verwijderd. Voor elke ingreep is een plaatselijke omleiding voorzien.’ De voorlopige plannen voorzien dat het kruispunt van de spoorweg met het Axelsvaardeken vanaf 10 maart wordt afgesloten. De kruising met de Melkerijstraat staat ten vroegste op 13 maart op het programma.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140309_01015879

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Axelsvaardeken

Message  eeuwige reiziger Jeu 13 Mar 2014 - 11:23

Axelsvaardeken even onbereikbaar

Het Axelsvaardeken is tijdelijk onbereikbaar met de auto door de aanleg van het fietspad op de oude spoorwegbedding tussen Moerbeke en Wachtebeke. "Voor de aanleg van dat fietspad moeten we het Axelsvaardeken kruisen", zegt schepen van Openbare Werken Jacques De Smet (Anders). "Ook de Melkerijstraat, de Lelielaan en de Langelede volgen nog. Tijdens deze werken is er een omleiding." (KVZ)

Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi
11 maart 2014

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Re: L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41)

Message  joverwimp Ven 4 Avr 2014 - 17:45

De rails zijn uitgebroken en de ballast ligt er proper bij. Asfalt heb ik gisteren niet gezien, tenminste niet aan de kruising met de Puttestraat in Wachtebeke:

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Moerbe10
joverwimp
joverwimp

Messages : 3047
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Inauguration Langelede - Axelsvaardeken

Message  eeuwige reiziger Ven 18 Avr 2014 - 22:23

Fietspad Lange Afstand Wachtebeke

Inhuldiging van het afgewerkt deel van het nieuwe fietspad tussen Langelede en Axelsvaardeken, op de vroegere spoorwegbedding.

Op woensdag 16 april 2014 om 16:00u wordt het nieuwe fietspad feestelijk ingefietst door gedeputeerde Peter Hertog, samen met een afvaardiging van het gemeente- en het provinciebestuur.
Alle geïnteresseerde wandelaars en fietsers zijn welkom!
Afspraak om 16:00u op het oude stationsplein, Stationsstraat.

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Fietspad

Na het infietsen van het nieuwe fietspad wordt jullie een drankje en een hapje aangeboden in de kantine van de Tennisclub.

Lees verder (+ kaart):
http://www.wachtebekenieuw.be/toerisme/fietspad%20Langelede-Axelsvaardeken.pdf


Verkeershinder door aanleg fietspad op oude spoorwegbedding:
Axelsvaardeken, Melkerijstraat en Lelielaan/Langelede


De firma De Witte uit Maldegem is volop bezig met de aanleg van het fietspad op de oude spoorwegbedding. Elk kruispunt zal apart afgesloten worden, gedurende 1, maximum 2 weken. Een omleiding wordt per fase voorzien.

Voorziene planning voor de kruispunten (uiteraard kan deze nog wijzigen door onvoorziene weersomstandigheden of andere moeilijkheden):
- het kruispunt ter hoogte van de oude spoorweg met Axelsvaardeken is momenteel voor alle verkeer onderbroken.
Asfalteren is voorzien voor 12 maart 2014. Om alles voldoende te laten uitharden wordt de signalisatie pas weggenomen op vrijdag 14 maart 2014.
- Kruispunt oude spoorwegbedding/Lelielaan: aanvang donderdag 13 maart 2014. Hier wordt een omleiding voorzien voor fietsers.
- Kruispunt oude spoorwegbedding /Melkerijstraat: aanvang maandag 17 maart 2014.

http://www.wachtebekenieuw.be/LATER VOLGT NOG AANSLUITING NAAR ZELZATE EN MOERBEKE
FOTOSPECIAL : Fietspad ingereden op spoorwegbedding
VRIJDAG 18 APRIL 2014

Het eerste deel van het Wachtebeeks traject werd feestelijk én massaal ingefietst.

‘De provincie Oost-Vlaanderen wordt doorkruist door rivieren, kanalen, (oude) spoor- en trambeddingen’, zei gedeputeerde Peter Hertog (SP.A) tijdens de openingsplechtigheid. ‘Deze assen vormen een zeer goed netwerk. Het provinciebestuur wil deze assen mee uitbouwen tot lange afstandsfietspaden. Tot nu hebben we zo'n 1.200 kilometer netwerk geselecteerd.’

Al geruime tijd is de oude spoorwegbedding tussen Moerbeke en Sint-Gillis-Waas omgevormd tot een fietspad. ‘Wachtebeke sluit graag aan op dit traject’, vult burgemeester Van Cronenburg (Anders) de gedeputeerde aan.

Suikerfabriek

‘Sedert de activiteiten van de suikerfabriek in Moerbeke werden stopgezet, verloor de spoorlijn haar bestaansreden. De provincie vormt nu de oude bedding om tot fietsweg. We zijn heel blij dat het eerste deel, tussen de Langelede en het Axelsvaardeken afgewerkt is.

Later volgen nog de aansluiting naar Moerbeke en Zelzate. Het bestaande pad is bijna twee kilometer lang en kost ruim 252.000 euro.

‘Momenteel is de bouwaanvraag binnen voor het tweede deel door het Heidebos’, besluit Hertog. ‘Aanvankelijk waren er wat vragen omdat het stuk door waardevol natuurgebied heen loopt. De vraag rees of beton en verlichting in zo'n gebied konden worden aangelegd. Nu de problemen opgelost lijken, kunnen we ook hieraan verder werken.’

Over enige tijd zal fietsend Vlaanderen - met een beetje goede wil - vanuit Eeklo tot in Lokeren kunnen peddelen, al moet wel het kanaal Gent-Terneuzen gekruist worden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140417_01072528

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Eclairage

Message  eeuwige reiziger Dim 27 Avr 2014 - 1:14


Fietspad op spoorwegbedding is bijna klaar
04/04/2014

Het langverwachte fietspad over de oude spoorwegbedding tussen Wachtebeke en Moerbeke wordt op 16 april feestelijk ingefietst door Oost-Vlaams gedeputeerde Peter Hertog en een delegatie van provincie- en gemeentebestuur. Een aannemer is nu bezig met de afwerking van het ruim zeven kilometer lange fietspad. "Over een paar maanden plaatsen we ook verlichtingspalen langs het traject", zegt schepen van Mobiliteit Rudy Van Vlaender (Anders). "We hebben gekozen voor milieuvriendelijk ledverlichting. Aan de kruispunten komt accentverlichting."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-wachtebeke/fietspad-op-spoorwegbedding-is-bijna-klaar-a1841287/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Re: L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41)

Message  joverwimp Dim 27 Avr 2014 - 9:28

eeuwige reiziger a écrit:

Het langverwachte fietspad over de oude spoorwegbedding tussen Wachtebeke en Moerbeke wordt op 16 april feestelijk ingefietst door Oost-Vlaams gedeputeerde Peter Hertog en een delegatie van provincie- en gemeentebestuur. Een aannemer is nu bezig met de afwerking van het ruim zeven kilometer lange fietspad.

Zeven kilometer ? Tussen Langelede en het Axelsvaardeken het lijkt het me eerder 1,5 km.
joverwimp
joverwimp

Messages : 3047
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Fietstocht "Waasland" deel 3 (2 augustus 2014)

Message  eeuwige reiziger Mer 6 Aoû 2014 - 0:30

https://velo-ravel.forumactif.org/t1021-waasland-2-aout-2014

Het gerenoveerde station van Moerbeke nodigde uit tot enkele momenten rust. Daarnaast ook de hoogste tijd om de inwendige mens te versterken. Jammer genoeg bleek het nabijgelegen café 't Stationneke gesloten. Dan maar een boterhammetje op een van de zitbankjes rond het voormalige station dat nu een lust voor het oog is. Het oor wordt op die plaats soms wel wat geteisterd, daar de nabijgelegen Opperstraat flink wat verkeer aantrekt.

Het plan was na Moerbeke het Bietenspoor af te rijden. Alleen was ik overduidelijk iets te vroeg met dat voornemen afgekomen. Achter het station geen spoor van een nieuw fietspad te bekennen. Wel een kale vlakte vol grind. Ook aan de overgang met de Terwestvaart was er in beide richting enkel grind te zien. Zo ver het oog reiken kon...

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Waasland%2B114

Daarom besloot ik noorderlijker te rijden om aldus het Heidebos aan te doen. Je mag er wel niet fietsen, maar dat kon de pret niet drukken. Het is er aangenaam vertoeven in die dreven met hun statige eiken en beuken! Schijnbaar had ik het bos helemaal alleen, daar ik bij mijn doortocht niemand zag of hoorde... In de zuid-westelijke hoek zocht ik nog even de spoorweg op. Ook daar grind, grind en nog eens grind. De aanleg laat nog even op zich wachten.

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Waasland%2B117

Na een omweg kwam ik uiteindelijk aan bij Axelvaardeken waar het beton wel al rijkelijk was gevloeid. Daar begon het nieuw aangelegde stuk dat me in een rechte lijn naar de Langelede zou voeren. Aan de andere kant lag er een enorm aantal dwarsliggers, duidelijk al verweerd en getekend door de tijd. Hoeveel treinen zouden die liggers niet over zich hebben voelen gaan...? De nostalgische ziel in me roerde zich.

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Waasland%2B131

Aan de andere kant van de straat lag het nieuwe fietspad uitnodigend te blinken. Mooi glad beton. Het reed dan ook heel vlotjes. Stilletjes aan begint de natuur weer zijn weg te zoeken op de berm: allerlei bloemen, planten en grassen vinden hun weg er terug na de ingrijpende werken. Alles oogt mooi. Wel viel het mij op dat er geen enkel element nog herinnert aan de voormalige spoorweg. Geen enkele kilometerpaal meer te zien. Geen sein dat de uitbraak overleefde. Geen snelheidsborden. Niets. Hier gebeurde de schoonmaak wel heel grondig. Iets te grondig naar mijn oordeel. Dergelijke zaken hadden de toeristische beleving van dit pad wel kunnen verhogen. Jammer. Een minpuntje voor dit anders wel heel fraai fietspad.

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Waasland%2B136

Minder fraai oogde de spoorwegbrug over de Langelede. Daar was overduidelijk nog niets aan gebeurt, net zoals het verdere stuk over de Langelede, richting Sidmar. Schijnbaar werk voor later.

Meer foto's:
https://plus.google.com/photos/108608268574531364588/albums/6043065042783671825?banner=pwa

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty De trein der traagheid...

Message  eeuwige reiziger Mer 6 Aoû 2014 - 9:51

joverwimp a écrit:Zeven kilometer ? Tussen Langelede en het Axelsvaardeken het lijkt het me eerder 1,5 km.

Ja, dat klopt. Het is zelfs nog minder: een paar meter meer dan een kilometer. Jammer dat het allemaal zo traag vooruitgaat. Dit dossier dateert toch al van begin 2012. Wat me wel intrigeert trouwens, is de uitwerking van het fietspad tussen Terweststraat en het station van Moerbeke. Wat met die enorme oppervlakte waar de vroegere sporenbundels lagen? Nu is het daar nog een grote kaalslag.

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Waasland%2B111

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty kaart bijgewerkt

Message  velo-ravel.net Mer 6 Aoû 2014 - 11:39

http://goo.gl/maps/jFsda
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Eclairage [Wachtebeke]

Message  eeuwige reiziger Ven 14 Nov 2014 - 8:59

Fietspad op spoorwegbedding krijgt verlichting
De Standaard/Oost-Vlaanderen,
Vr. 07 Nov. 2014, Pagina 37

Het fietspad dat over de oude spoorwegbedding in Wachtebeke loopt, krijgt heel binnenkort verlichting.

'Vanaf maandag 17 november begint de aannemer met de werkzaamheden voor de aanleg van de openbare verlichting', zegt schepen van Openbare Werken Jacques De Smet (Anders). 'Eandis volgt daarna met het plaatsen van palen voor de lichten.' De klus wordt in drie verschillende fasen aangepakt. Om alles vlot te laten verlopen, wordt het fietspad tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer.  


MOERBEKE
03/12/2014
Nieuw fietspad krijgt verlichting

Het nieuwe fietspad tussen de Terwestvaart en Heidebos, dat Moerbeke en Wachtebeke zal verbinden, krijgt verlichting. "Distributienetbeheerder Eandis had eerder al plannen om een nieuwe middendrukleiding voor gas aan te leggen tussen Moerbeke en Wachtebeke. Het nieuwe fietspad vormt hiervoor een ideale locatie. Het is een kostenbesparende oefening om gelijktijdig nieuwe openbare verlichting aan te leggen. Want in dit geval is de aanleg van het net ten laste van de intercommunale", aldus schepen van Openbare Werken Pierre De Bock (Open Vld).

Het gemeentebestuur beslist om led-armaturen te plaatsen met wit licht. De kostprijs bedraagt 15.434 euro.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-lokeren/nieuw-fietspad-krijgt-verlichting-a2139408/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Moerbeke - Wachtebeke

Message  eeuwige reiziger Mer 31 Déc 2014 - 1:32

Eindelijk fietspad tussen Moerbeke en Wachtebeke
18/12/2014

MOERBEKE-WAAS - Er komt een nieuw fietspad tussen Moerbeke en Wachtebeke, waardoor je vanuit Moerbeke met de fiets rechtstreeks naar de Gentse haven en de vestiging van Arcelor Mittal in Zelzate kan.

Schepen Pierre De Bock (Open VLD) ijverde al lang voor deze verbinding. ‘Na de sluiting van de suikerfabriek ontstond zowel bij ons als bij het provinciebestuur het idee om de oude spoorwegbedding tussen Wachtebeke en Moerbeke om te vormen tot een fietspad. Dit pad verbindt niet alleen de twee woonkernen, het heeft ook een recreatieve meerwaarde en biedt een veilige oplossing voor heel wat Moerbeekse scholieren die naar school gaan in Zelzate of voor werknemers van Arcelor Mittal.’

Het fietspad zal beginnen aan Terwestvaart en loopt rechtstreeks naar Wachtebeke. De kosten voor de aanleg zijn ten laste van de provincie, de gemeente zorgt nadien wel voor het onderhoud. ‘Omdat het fietspad voor een deel door beschermd natuurgebied loopt, was er nog een bezwaar van een natuurvereniging over de plaatsing van verlichting. Maar dat is opgelost: het pad zal verlicht worden’, aldus De Bock. De uitvoering is gepland voor volgend jaar. Onder de bedding van het fietspad komt ook een nieuwe middendrukleiding voor gas. Die wordt aangelegd door Eandis.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141217_01434847

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Spoorwegstraat [Moerbeke-Waas]

Message  eeuwige reiziger Mer 21 Jan 2015 - 10:15

Goed en minder goed nieuws...

Gemeentebestuur onderzoekt piste om een afgescheiden fietspad aan te leggen
10/01/2015

MOERBEKE-WAAS - Het gemeentebestuur van Moerbeke onderzoekt de piste op een afgescheiden fietspad aan te leggen naast de Spoorwegstraat. Het is met deze piste dat burgemeester De Caluwé (Open VLD) een gesprek met de provincie heeft gevraagd om te bekijken of de provincie de kosten op zich kan nemen.

“Als we dit kunnen realiseren” vertelt De Caluwé “kan er bekeken worden en wordt de mogelijkheid opengesteld om op het terrein van de spoorwegen de verbinding te maken tussen Terwestvaart en de Spoorwegstraat. De gesprekken met de eigenaar van de gronden zullen binnenkort aanvangen. Een doorsteek naar Eksaarde is onmogelijk daar het oude rangeerstation als woongebied staat ingekleurd, de eigenaar zal nooit toelaten dat er een fietspad zijn terreinen belast. Niet vergeten dat we met de vapeurbrug een beschermd monument hebben, om deze te herstellen brengt enorme kosten met zich mee, en moet Waterwegen en Zeekanaal bereid zijn om deze brug in hun bedieningsprogramma op te nemen. Het derde en misschien wel het belangrijkste argument is dat de brug in privé handen is, net zoals de oude spoorwegbedding tussen de vapeurbrug en Eksaardedam” klinkt het bij de burgemeester.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blamu_01466938#

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Zelzate-Oost - Langelede

Message  eeuwige reiziger Ven 27 Fév 2015 - 8:57

Fietspad over oude spoorwegbedding
Het Laatste Nieuws/Gent-Eeklo-Deinze,
Do. 19 Feb. 2015, Pagina 19

De aanleg van een fietspad over de oude spoorwegbedding tussen Zelzate-Oost en de Langelede is prioriteit voor de provincie Oost-Vlaanderen. Dat maakte gedeputeerde Alexander Vercamer bekend bij een werkbezoek aan de gemeente Wachtebeke. "Deze dossiers krijgen altijd voorrang. Als er een aanvraag wordt ingediend, zullen we subsidies vrijmaken." Wachtebeke is momenteel ook volop bezig met de aanleg van een fietspad tussen de gemeente en Moerbeke. Daardoor zal het in de toekomst mogelijk zijn om vanuit Zelzate tot in Lokeren te fietsen of zelfs van Lokeren tot aan de kust. In het Meetjesland ligt er immers al een fietspad op de oude spoorwegbedding tussen Zelzate en de kust. De enige hindernis blijft het kanaal Gent-Terneuzen in Zelzate.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Site Suikerfabriek [Moerbeke]

Message  eeuwige reiziger Mer 4 Mar 2015 - 13:33

Toekomst site suikerfabriek Moerbeke: Provincie en gemeente slaan handen in elkaar en vragen ook burgers om feedback
12/02/2015

MOERBEKE-WAAS - Vandaag, 12 februari 2015, keurde de Oost-Vlaamse deputatie het plan van aanpak goed voor het invullen van de site van de voormalige suikerfabriek in Moerbeke. De Suikerfabriek van Moerbeke werd gesloten op 1 januari 2008. De site werd volledig afgebroken; het terrein wordt momenteel bijna volledig ingenomen door weides. De Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Moerbeke zullen zich nu samen over de toekomst van dit gebied buigen.

Gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD), bevoegd voor ruimtelijke planning: "We zullen de concrete behoeften in Moerbeke en de regio onderzoeken en ook bewoners en relevante overheidsinstanties vragen om input. Op basis van deze voorstellen worden visievoorstellen en ruimtelijke scenario's uitgewerkt die uiteindelijk moeten leiden tot een masterplan voor de site. Begin 2016 wordt dan het ruimtelijk uitvoeringsplan en het onderzoek naar de milieueffecten opgestart. Dan kan de effectieve realisatie starten en krijgt de Suikerfabrieksite een nieuwe invulling" vertelt Versnickt.

Gemeentelijke en provinciale samenwerking

Het project wordt in een provinciaal kader geplaatst zodat er ruimer kan gekeken worden dan enkel het gemeentelijk niveau. Er wordt ook rekening gehouden met de behoeften en noden van de regio. Er wordt nagegaan wat de mogelijke invulling van het terrein zou kunnen zijn, in samenhang met de gehele dorpsontwikkeling van Moerbeke. Daarnaast wordt ook de oude spoorwegzone en het oningevulde gebied er omheen meegenomen. De mogelijke aansluiting op bestaande fietsroutes zoals onder andere de fietsverbinding richting Wachtebeke, wordt onderzocht.

(...)

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blamu_01525684
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-moerbeke-waas/burgers-beslissen-mee-over-toekomst-suikerfabriek-a2216306/

Persbericht:
http://www.flexmail.eu/m-876899edc5b3601aace1f7c6d3fc4a4f

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Slecht nieuws!

Message  eeuwige reiziger Jeu 19 Mar 2015 - 11:47

Voorlopig geen doortrekking fietspad Lokeren-Moerbeke
19 maart 2015

LOKEREN / MOERBEKE-WAAS - Het bestaande fiets- en wandelpad over de oude treinbedding Lokeren - Moerbeke eindigt momenteel op de Eksaardsedam. Maar een doortrekking van het fietspad zit er voorlopig niet in. Dat kreeg provincieraadslid Filip Liebaut (CD&V) te horen als antwoord op een vraag die hij aan het provinciebestuur stelde.

‘Het doortrekken van dit fiets- en wandelpad zou immers een troef kunnen zijn in de ontsluiting van de terreinen van de vroegere Suikerfabriek die weldra een nieuwe bestemming krijgen’, vond Filip Liebaut.

Maar de provincie stelt vast dat de gronden waarop dit extra tracé zou moeten worden doorgetrokken eigendom zijn van de vroegere Suikerfabriek zelf.

Prioriteiten

Bovendien is men nog bezig met de aanleg van een fietspad tussen Moerbeke-Waas en Wachtebeke en wil de provincie ook de fietsverbinding tussen Moerbeke-Waas en Antwerpen realiseren.

‘Vanaf Moerbeke kan men al jarenlang het oude spoorpad volgen tot Sint-Gillis-Waas. Het plan is om via de Watergang en Beveren dit pad door te trekken tot de Waaslandhaven. Dit zijn de prioriteiten’, aldus het provinciebestuur.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150318_01586544

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Axelvaardeken - Terwestvaart [Wachtebeke - Moerbeke]

Message  eeuwige reiziger Mar 16 Fév 2016 - 18:20

WACHTEBEKE/ZELZATE
02/02/2016

Fietssnelweg tussen havens Gent en Antwerpen klaar tegen 2018

Deze week start de aanleg van het fietspad op de oude spoorwegbedding tussen het Axelsvaardeken in Wachtebeke en de Terwestvaart in Moerbeke. Dit 3,2 kilometer lange fietspad maakt deel uit van een fietssnelweg die de havens van Gent en Antwerpen tegen 2018 verbindt.
In 2018 moet het mogelijk zijn om zonder hinder van auto- of vrachtverkeer van in de haven van Gent tot in Sint-Gillis-Waas en met uitbreiding de haven van Antwerpen te fietsen. Dat zegt Oost-Vlaams gedeputeerde Peter Hertog (sp.a) naar aanleiding van de aanleg van een fietspad op de oude spoorwegbedding tussen het Axelsvaardeken in Wachtebeke en de Terwestvaart in Moerbeke. Die werken starten deze week. Als alles goed gaat moet er tegen 31 oktober een nieuw stukje fietssnelweg liggen.

"Het traject dat we nu aanleggen, is 3,2 kilometer lang en maakt deel uit van de fietssnelweg Zelzate-Beveren/Waaslandhaven-Antwerpen. Het is één van de laatste - en moeilijkst te realiseren - ontbrekende schakels", verduidelijkt Hertog. Moeilijk omdat de fietssnelweg de fietsers dwars door het natuurgebied Heidebos stuurt.

Voorrang
"Het ontwerp voorziet aangepaste verlichting en verharding en een aanleg buiten het broedseizoen. Daarnaast gaat bijzondere aandacht naar veilige kruispunten. Fietsers hebben daar voorrang op het autoverkeer, op voorwaarde dat de kruispunten grondig heringericht worden."

Na de realisatie van dit stukje fietspad zijn er nog twee ontbrekende schakels: de doortocht van Moerbeke en het traject langs het Kloosterbos, industriepark Rosteyne en ArcelorMittal in Zelzate. De huidige werken kosten ruim 500.000 euro.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-zelzate/fietssnelweg-tussen-havens-gent-en-antwerpen-klaar-tegen-2018-a2603849/


Aanleg fietssnelweg naar Antwerpen door Heidebos gaat van start
4 feburari 2016

WACHTEBEKE - Fietsend Vlaanderen heeft iets om naar uit te kijken. Tegen eind oktober moet de fietssnelweg tussen Wachtebeke en Moerbeke een feit zijn. “Fietsers krijgen er absolute voorrang”, zegt mobiliteitsschepen Rudy Van Vlaender.

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) 7275b86d-6185-4ca8-a116-c73f014d9744_original

De werken aan de fietssnelweg tussen het Axelsvaardeken in Wachtebeke en Moerbeke staan in de startblokken. “Helaas een poos later dan verhoopt”, zegt mobiliteitsschepen Rudy Van Vlaender (Anders).

“De administratieve molen draaide niet snel genoeg om de werken voor de zomer af te krijgen. Toch hebben we een mooi project om naar uit te kijken. Het traject is zo'n 3,2 kilometer lang en maakt deel uit van de fietssnelweg Zelzate-Beveren/Waaslandhaven-Antwerpen. Op Wachtebeeks grondgebied loopt de snelweg door het Heidebos. Dat zorgde voor heel wat bijkomende obstakels, maar daar is overal een oplossing voor gevonden.”

“Vooral rond verlichting van het fietspad, werd heel wat discussie gevoerd met tal van betrokken partijen, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd een compromis te vinden. Het Heidebos is een waardevol natuurgebied en dus moet de aannemer rekening houden met het broedseizoen en zullen zijn activiteiten stilliggen tussen 15 maart en 1 juli.”

Het Oost-Vlaams fietssnelwegenplan wil iedereen stimuleren om vaker de fiets te nemen over langere afstanden. “Op de snelwegen krijgt de fietser absolute prioriteit”, gaat Van Vlaender verder. “Daarom wordt bijzondere aandacht besteed aan de kruispuntopstellingen.”

Wit-rode poortjes weg

“Bij kruisingen van het fietspad met lokale wegen, zoals aan het Axelsvaardeken, zal het gemotoriseerd verkeer moeten stoppen. De kruisingen worden in die optiek heringericht. De bestaande wit-rode poortjes verdwijnen. Fietsers zullen zo het traject vanaf Terwestvaart in Moerbeke tot aan de Stationsstraat in Wachtebeke, goed voor een afstand van 4 kilometer, non-stop kunnen afleggen.”

Van Vlaender hoopt dat het deeltraject tegen 31 oktober afgewerkt kan worden. “Na de realisatie van dit deel blijven nog twee ontbrekende schakels over”, besluit de schepen. “De doortocht van Moerbeke én het stuk langs het Kloosterbos naar de fietstunnel onder de R4 ter hoogte van ArcelorMittal. Streefdoel in deze gevallen is een realisatie tegen 2018.”

Het deel waarvan de werken eerstdaags aangevat worden kost zo'n slordige 508.000 euro en wordt voor bijna 210.000 euro gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160203_02107413


Aanleg van fietspad naar Wachtebeke start maandag
Gazet van Antwerpen/Waasland,
Za. 30 Jan. 2016, Pagina 30

Op maandag 1 februari starten de werken aan de fietssnelweg tussen Wachtebeke (Axelsvaardeken) en Moerbeke (Terwestvaart). Dit traject van 3,2 kilometer maakt deel uit van de fietssnelweg Zelzate-Beveren-Antwerpen.

Het is een van de laatste, en moeilijkst te realiseren, ontbrekende schakels. De werken duren 100 werkdagen. Het traject loopt langs het waardevol natuurgebied Heidebos. Daarom worden tijdens het broedseizoen de werken geschorst tussen 15 maart 2016 en 1 juli 2016. Afhankelijk van de weersomstandigheden en rekening houdend met de schorsing tijdens het broedseizoen in het voorjaar en de bouwverlofperiode in de zomer, kan dit stuk gerealiseerd zijn tegen 31 oktober 2016. De werken kosten zowat een half miljoen euro. De Vlaamse overheid subsidieert dit mee voor iets minder dan de helft.

Spoorbeddingen

Gedeputeerde Peter Hertog (sp.a), bevoegd voor Mobiliteit: “De oude spoorbeddingen tussen Zelzate en Moerbeke en verder naar Sint-Gillis-Waas lenen zich heel goed voor fietsverbindingen en zijn dus perfect om één fietssnelweg aan te leggen tussen

Zelzate (Gentse haven), de dorpen in het noorden van het Waasland, de Waaslandhaven en Antwerpen. Na de realisaties van het deel tussen Moerbeke en Sint-Gillis-Waas en een stuk in Wachtebeke, is nu Moerbeke-Wachtebeke aan de beurt.”


WACHTEBEKE
28/09/2015
EERSTE FIETS-O-STRADE VAN OOST-VLAANDEREN TUSSEN WACHTEBEKE EN MOERBEKE
Oud bietenspoor wordt fietssnelweg

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) 8031428

Het oud bietenspoor tussen Wachtebeke en Moerbeke wordt omgevormd tot een fiets-o-strade. Alle kruispunten op het traject worden omgevormd zodat fietsers over de volledige afstand van het traject voorrang hebben. Een primeur voor de provincie.

Fiets-o-strades zijn in andere provincies zoals Antwerpen en Limburg al langer ingeburgerd. De fietssnelwegen, die meestal op oude spoorwegbeddingen of langs kanalen worden aangelegd, vormen vaak de ruggengraat van de plaatselijke fietsnetwerken. Het grootste verschil met een gewoon fietspad is dat fietsers er te allen tijde voorrang hebben op het andere kruisende verkeer. Het is geen geheim dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) groot voorstander is van de zogenaamde fiets-o-strades." Mensen overtuigen om de fiets te nemen, doe je niet door te vermanen, maar doe je door een snel, comfortabel en veilig fietsalternatief aan te bieden", liet Weyts onlangs nog optekenen bij de opening van een nieuwe fiets-o-strade tussen Mechelen en Antwerpen.

Kruispunten omvormen
Ook de provincie Oost-Vlaanderen, die al langer bezig was met de omvorming van het oud bietenspoor, springt nu op die kar. "Op die manier maken ze aanspraak op het fietsfonds van het Vlaams gewest", verduidelijkt Wachtebeeks schepen van Mobiliteit Rudy Van Vlaender (Anders). "Het betekent wel dat het fietspad verbreed moet worden van 2,5 naar drie meter en dat alle kruispunten met het fietspad omgevormd moeten worden. Zo krijgen fietsers op een fiets-o-strade altijd voorrang op het autoverkeer."

De gemeenteraad van Wachtebeke maakte alvast extra budget vrij om aan het kruispunt met het Axelsvaardeken extra accentverlichting te plaatsen met het oog op de fiets-o-strade. Tegenstanders vrezen dat de fietssnelweg op het Axelsvaardeken gevaarlijke situaties zal veroorzaken. Zo passeert er veel auto- en landbouwverkeer. Er moet hoe dan ook nog heel wat gebeuren voor het zover is. Zo moet nog een deel van het fietspad aangelegd worden tussen het Axelsvaardeken en Moerbeke. Die werken staan pas in het voorjaar van 2016 op de agenda. Tegen de zomer zou het fietspad er moeten liggen, maar om van een echte fiets-o-strade te kunnen spreken, moeten ook alle kruispunten nog aangepakt worden. "Er ligt inderdaad nog wel wat werk op de plank", bevestigt schepen Van Vlaender. "Maar de weg van de fiets-o-strade zijn we wel definitief ingeslagen." Wachtebeke en Moerbeke mogen zich binnenkort dan ook verheugen op een provinciale primeur.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-wachtebeke/oud-bietenspoor-wordt-fietssnelweg-a2469871/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Betonneringswerken fietspad op spoorwegbedding starten pas in de tweede helft van augustus.

Message  velo-ravel.net Sam 23 Juil 2016 - 22:22

http://www.wachtebeke.be/website//4011-wwwZoals bekend werden de voorbereidende werken voor de aanleg van het fietspad op de voormalige spoorwegroute, op vordering van het Agentschap voor Natuur en Bos,  onderbroken tijdens het broedseizoen van 15 maart tot en met 30 juni.

De aannemer is na de broedperiode opnieuw gestart met het verdichten van het gravelbed dat als fundering voor het fietspad zal dienen. Net voor het bouwverlof heeft grondmechanisch onderzoek evenwel uitgewezen dat het draagvermogen van de ondergrond nog niet aan de vereisten voldoet. Het probleem situeert zich weliswaar op het grondgebied van Moerbeke, maar om praktische redenen zullen de betonneringwerken over het volledige traject aaneengesloten worden uitgevoerd.

Na het bouwverlof herneemt de aannemer de verdichting van het traject in Moerbeke. Als de plaatbelastingproeven nadien een gunstig resultaat opleveren kunnen de betonneringswerken naar verwachting in de week van 22 augustus starten.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Aanleg fietspad even uitgesteld

Message  Admin Mer 17 Aoû 2016 - 20:28

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160816_02426551
De aanleg van het fietspad over de oude spoorwegbedding tussen Wachtebeke en Moerbeke loopt lichte vertraging op. “Zoals bekend moesten de werken voor de aanleg van het fietspad tijdens het broedseizoen stilgelegd worden”, zegt burgemeester Rudi Van Cronenburg (Anders). “Na de broedperiode is de aannemer opnieuw gestart met de werken. Uit onderzoek is echter gebleken dat er op Moerbeeks grondgebied problemen zijn met het draagvermogen van de ondergrond. Die moeten eerst worden opgelost vooraleer heel het fietspad in één keer kan gebetonneerd worden.” Na het bouwverlof worden de nodige aanpassingswerken uitgevoerd. Van Cronenburg maakt zich sterk dat de betonneringswerken in de week van 22 augustus kunnen starten.

Admin
Admin
Rang monochrome + gras

Messages : 614
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Belgique, Mons, Ghlin

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L077 Wachtebeke - Moerbeke (Bietenspoorweg) (L77) (Fietssnelweg F41) Empty Re: Aanleg fietspad even uitgesteld [Wachtebeke]

Message  eeuwige reiziger Jeu 1 Sep 2016 - 10:27

Betonneringswerken fietspad op spoorwegbedding worden verdaagd tot midden september

De oorspronkelijke planning van de aannemer is bijgesteld. Een nieuw grondmechanisch onderzoek van het traject van het nieuwe fietspad wordt pas op 19 augustus voorzien. Gezien de onzekerheid of het resultaat zal voldoen aan de eisen van het bestek wordt er ruimte gelaten voor eventuele bijkomende verdichtingswerkzaamheden en zal de aannemer pas in de week van 12/09 met de betonneringswerken beginnen. De werken aan het nieuwe fietstraject zullen naar verwachting ruim een week in beslag nemen. Nadien wordt het kruispunt van het fietspad met het Axelsvaardeken aangelegd. In de loop van de tweede helft van september zal deze weg daardoor 2 weken afgesloten worden voor doorgaand verkeer. Zodra dit kruispunt opnieuw voor het verkeer wordt opengesteld zal ook het fietspad naar Moerbeke ontsloten worden.

Het gemeentebestuur dankt alvast de weggebruikers en omwonenden voor hun begrip tijdens de werken.

http://www.wachtebeke.be/website/7-www/144-www/148-www/152-www.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Page 1 sur 2 1, 2  Suivant

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum