Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Stiltepad [Diksmuide]

2 participants

Aller en bas

Stiltepad [Diksmuide] Empty Stiltepad [Diksmuide]

Message  eeuwige reiziger Jeu 22 Jan 2015 - 16:12

Officiele inwandeling Stiltepad

22 augustus 2014 - Kaaskerke

Op vrijdag 22 augustus 2014 had de derde van de vier wandeltochten ingericht door het Belgisch Leger plaats in Diksmuide, deeluitmakend van de Vierdaagse van de IJzer. De wandelaars konden kiezen tusssen verschillende afstanden. In één der wandelingen was het nieuwe stiltepad opgenomen.

In het kader van de herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog (2014-2018) wenste de stad Diksmuide de ontsluiting van het 'frontgebied' tussen de linkeroever van de IJzer en de Frontzate te optimaliseren voor de zachte recreatieve verkenner van de relicten 1914-1918.

Door het opvullen van enkele missing links (voor voetgangers, fietsers en op het water), aanpassingen aan wegen, het centraliseren van parkeerruimtes, betere duiding en de creatie van evocerende ruimtes, zou de stad Diksmuide tegemoetkomen aan de vraag naar een hedendaagse beleving bij en tussen de oorlogssites.


Diverse sites in het projectgebied worden in de strategische plannen naar 2014-2018 toe aanzien als belangrijk ankerpunten.  Aandachtspunten bij de uitbouw van het netwerk:  de beleving en het contact met het terrein waar de herdenking plaatsvindt, het kwalitatieve verbeteren door het comfort en de veiligheid van de bezoekers tijdens de verplaatsingen te optimaliseren

Stiltepad [Diksmuide] 04%20daagse%20ijzer%20diksmuide%20006

Stiltepad

Het Stiltepad nodigt recreanten uit om vanuit de vernieuwde omgeving van de IJzertoren, de Frontzate en vervolgens via het dorpskern van Kaaskerke de link te maken naar de Dodengang, de Petroleumtanks en Oud-Stuivekenskerke. Het Stiltepad is een betonnen wandel- en fietspad van 120cm breed (hierdoor goed toegankelijk), en is 1 kilometer lang. Het pad verbindt de Frontzate met de IJzerdijk.  Nu kunnen wandelaars en fietsers de drukke verkeersaders zoals de Kaaskerkestraat of IJzerdijk te Kaaskerke vermijden.

Enkele korte stroken knuppelpad, waarmee een passerelle uit WOI wordt geënsceneerd, geven een passende dimensie aan de beleving.  De route volgt ongeveer de ‘Verbindingsloopgraaf van de Hoop’ of ‘Boyau de l'Espoir’.  Langs het pad is er een ruïne (een voormalige boerderij) geconserveerd en door de leerlingen van het VTI Diksmuide toegankelijk gemaakt. Deze ruïne is een plek van bezinning en geeft een beeld weer van oorlogsschade.  Bij de ruïne zijn er rustbanken voorzien.

Stiltepad [Diksmuide] 04%20daagse%20ijzer%20diksmuide%20007

De gronden zijn aangekocht van het Diksmuidse OCMW en 3 private eigenaars. In 2016 wordt dit pad opgenomen in het Fietsnetwerk van de Westhoek.  Het vormt straks een deel van een thematisch ommetje (4km) aan de frontlijn. Deze investering kan op termijn deel uitmaken van een breder wandelnetwerk in de IJzer- en Handzamevallei.  Een provinciaal infobaken 14-18 wordt in het najaar 2014 aangebracht.


http://www.westhoek.be/jewaserbij/6214/officiele-inwandeling-stiltepad


Een kaart van het pad vond ik niet onmiddellijk, maar uit de wandelblog van Didier Reynaert kan men wel de loop van het pad achterhalen.

http://wandelblogdidierreynaert.blogspot.be/2015/01/18-januari-2015-diksmuide-20-km.html


Veder ook uit volgende beschrijving:

We lichten even de plannen toe van het pad Kaaskerke - IJzerdijk (Stiltepad) :

- Het tracé start aan de begraafplaats van Kaaskerke, loopt via de ruïnes van de voormalige hoeve ‘Sabbe’, midden door de velden naar de IJzerdijk.

- Momenteel wordt onderzocht als binnen het budgettaire kader ook fietsers van deze route gebruik zouden kunnen maken.

- De hoeveruïne wordt geconsolideerd en wordt een accent in het frontlandschap. De route zal erdoor lopen.

- De onderhandelingen voor de grondverwerving zijn rond en de voorstellen worden administratief afgewerkt na de goedkeuring door de gemeenteraad op 1 april 2013. We benadrukken dat al deze aankopen in der minne zijn afgesproken.

- De totale aankoopsom van de gronden bedraagt ca. 85.000 euro, waarvoor de stad ca. 60.000 euro subsidies krijgt, zowel vanuit Vlaanderen (Toerisme Vlaanderen) als van het provinciebestuur West-Vlaanderen.

- Voor de aanleg van het pad wordt een gelijkaardig bedrag uitgetrokken. Ook voor deze investering krijgt de stad een subsidie van dezelfde omvang.

http://www.westhoek.be/nieuws/43685/diksmuide-maakt-stand-van-zaken-voor-2014-2018

Stiltepad [Diksmuide] Stiltepad-1024x768

http://www.ediksmuide.be/nieuws/nieuws/stiltepad-link-tussen-frontzate-en-ijzersites/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Stiltepad [Diksmuide] Empty Kaart

Message  velo-ravel.net Ven 23 Jan 2015 - 18:07

kaart : https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zSBJRyB5swm0.kYJZLqpDkPWQ

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Stiltepad [Diksmuide] Empty Oude Dorpstraat [Diksmuide]

Message  eeuwige reiziger Jeu 18 Fév 2016 - 15:57

DIKSMUIDE
03/09/2015
Heraanleg Zadelstraat en Oude Dorpstraat

Met de 250.000 euro die Diksmuide uit het plattelandsfonds krijgt, zal het dit jaar de Zadelstraat in Lampernisse en de Oude Dorpstraat in Kaaskerke heraanleggen. "In de Oude Dorpstraat hebben boomwortels plaatselijk het wegdek omhoog geduwd", schetst schepen Martin Obin (CD&V) de situatie. "We zullen tussen de Oude Dorpstraat en het Stiltepad ook asfalt gieten. In de Zadelstraat hebben we de voorbije jaren heel wat herstellingen uitgevoerd en nu is het tijd voor een grondige heraanleg. De werken in beide straten zullen ongeveer vijftig werkdagen duren."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-diksmuide/heraanleg-zadelstraat-en-oude-dorpstraat-a2443559/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum