Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Koolhofput [Diksmuide]

Aller en bas

Koolhofput [Diksmuide] Empty Koolhofput [Diksmuide]

Message  eeuwige reiziger Mer 8 Juil 2020 - 10:42

Nieuw provinciedomein Koolhofput na twee jaar en 1,7 miljoen euro afgewerkt
8/07/2020

NIEUWPOORT - Met de Koolhofput opent het provinciebestuur haar negentiende provinciedomein. De groene oase ligt op de grens van Nieuwpoort en Koksijde en biedt naast zestien hectare indrukwekkende natuur ook een pak recreatiemogelijkheden. En dat is in deze coronatijden zeker meegenomen.

Aan de inrichting van het nieuwste provinciaal domein is twee jaar lang gewerkt. Het stukje natuur langs de groene as de Frontzate mag dan minder bekend zijn dat het natuurgebied de IJzermonding langs de Nieuwpoortse havengeul, het bezit niettemin heel wat belangrijke troeven om zowel de recreant als de natuurliefhebber aan te trekken. “Met de herinrichting hebben we in de eerste plaats het domein integraal toegankelijk willen maken”, zegt bevoegd gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (SP.A). “Rond de put werden halfverharde wandelpaden en nieuwe voetgangersbruggen aangelegd, gescheiden van het drukke fietsverkeer op de Frontzate. De picknickzone werd fors uitgebreid en er is een extra steiger voor mensen met een beperking gepland, dichtbij de huidige parking. Zachte recreatie zoals wandelen, picknicken, vissen en mountainbike staan centraal in deze mooie provinciale troef.”

Vogelkijkwand

Verder staat de Koolhofput synoniem voor waterrijke natuur en waterberging. “De oeverzones zijn natuurvriendelijk ingericht zodat rietkragen zich kunnen ontwikkelen”, gaat de gedeputeerde verder. “Op die manier ontstaan natuurlijke paaiplaatsen voor vissen en amfibieën. Vlakbij de put werd een vogelkijkwand gebouwd zodat natuurliefhebbers en fotografen comfortabel de talrijke water- en weidevogels kunnen observeren. We zullen binnenkort eveneens het fietspad op de Frontzate ter hoogte van Nieuwpoort-Stad heraanleggen met aangepaste kruispunten en recreatieve groenvoorzieningen.”

De Provincie zet haar nieuwste domein nog tot 17 juli in de kijker met extra en gratis natuurbeleving. Zo kan je onder meer een kano reserveren en een natuur-DJ en landartkunst verrassen de bezoekers langs de waterkant. Er loop van 13 tot 7 juli eveneens een openluchtexpo ‘WeAreWater’.

De herinrichting van de Koolhofput kostte ongeveer 1,7 miljoen euro en kreeg Europese subsidies. De put ontstond uit een tien hectare grote zandwinningsput die in 1978 werd uitgegraven voor de aanleg van de E40 autosnelweg.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200707_95719695


Ontdek het nieuwe provinciedomein Koolhofput tijdens een kanotocht
7 juli 2020

Koolhofput [Diksmuide] 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

NIEUWPOORT - West-Vlaanderen is met de Koolhofput in Nieuwpoort een nieuw provinciedomein rijker, het negentiende al. Het ligt vlakbij de recreatieve route Frontzate tussen Diksmuide en Nieuwpoort. De komende dagen is er het één en ander gepland.

Nog tot 10 juli kunnen gezinnen een kano reserveren terwijl ze genieten van landartkunst en het werk van een natuur-dj. Van 13 tot 17 juli strijkt de openluchtexpo ‘WeAreWater’ neer in het domein. Verschillende kunstenaars gingen gedurende een jaar op zoek naar de identiteit van de IJzervallei. Elke dag om 17 uur is de soundtrack van het filmessay ‘Isara, Songs of the Valley’ van Sven Verhaeghe te horen live begeleid door het collectief WXII.

Koolhofput [Diksmuide] 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Met die activiteiten viert de provincie de opening van het negentiende provinciedomein in West-Vlaanderen. Koolhofput grenst aan het kanaal Nieuwpoort-Veurne en de groene as Frontzate. Het ligt op de grens met Oostduinkerke en is 16 hectare groot. Halfverharde wandelpaden en nieuwe voetgangersbruggen maken het gebied toegankelijk. Vlakbij de parking is een steiger die ook voor mindervaliden geschikt is. Je kan er wandelen, picknicken, vissen en mountainbiken. Door de natuurvriendelijke oeverzones hoopt de provincie dat vissen en amfibieën er zullen paaien. Tot slot is er de vogelkijkwand. De totale kostprijs is 1,7 miljoen euro. De provincie kreeg een Europese subsidie van 320.000 euro.

https://www.hln.be/in-de-buurt/nieuwpoort/ontdek-het-nieuwe-provinciedomein-koolhofput-tijdens-een-kanotocht~afa551e1/


https://www.focus-wtv.be/nieuws/nieuw-provinciedomein-koolhofput-geopend
https://www.focus-wtv.be/programma/nieuw-provinciedomein-koolhofput


Praktische info + plattegrond:

https://www.west-vlaanderen.be/domeinen/koolhofput

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum