Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Bord met camera waarschuwt voor fietsers

Aller en bas

Bord met camera waarschuwt voor fietsers Empty Bord met camera waarschuwt voor fietsers

Message  velo-ravel.net Mer 20 Déc 2017 - 10:50

PROEFPROJECT OM DODEHOEKONGEVALLEN TEGEN TE GAAN

https://www.hln.be/regio/antwerpen/bord-met-camera-waarschuwt-voor-fietsers~a72de7f9/Bord met camera waarschuwt voor fietsers 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

De stad Antwerpen lanceert een proefproject om dodehoekongevallen tegen te gaan: een verlicht verkeersbord dat rechts afslaand verkeer waarschuwt wanneer er fietsers in aantocht zijn. Een warmtecamera op 75 meter voor het bord detecteert alle aankomende fietsers. Gisteren werd een eerste verkeersbord onthuld op het kruispunt van de Kernenergiestraat en de Krijgslaan in Wilrijk. Kostenplaatje: 5.000 euro.
Op een paal voor het kruispunt van de Kernenergiestraat met de Krijgslaan is een richtingsgevoelige infrarood verkeerscamera gemonteerd. Deze detecteert wanneer er een fietser nadert. Als dat gebeurt, licht het verkeersbord op. Zo kunnen bestuurders die rechts willen afslaan, hier rekening mee houden. Het verkeersbord werd geplaatst op een niet-lichtengeregeld kruispunt om daar de veiligheid te verhogen. “Het installeren van conflictvrije kruispunten is van toepassing op kruispunten met lichten, maar dit is een ander soort van kruispunt. Daarom opteren we hier voor deze techniek”, aldus schepen van Mobiliteit Koen Kennis.

Bord met camera waarschuwt voor fietsers 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Primeur
“Dit proefproject met lichtseininstallatie is een primeur”, zegt Kennis. “Het bord zelf is niet nieuw, maar de lichtinstallatie met warmtedetectiecamera is dat wel. In Wommelgem staat er al een gelijkaardig bord, maar dat werkt niet met een warmtedetectiecamera maar met een detectielus, die werken niet altijd even goed. Het is wel belangrijk dat de fietser effectief op het fietspad fietst. De camera is immers op het fietspad gericht. Voetgangers worden dus ook niet gedetecteerd. Het kruispunt is gelegen aan een bedrijventerrein waar veel vrachtwagens komen die toeleveren aan Ikea, Brico en Media Markt, dus dit is wel een goede locatie om dit te testen. Als de resultaten na enkele maanden positief blijken na evaluatie, komen er nog meer van dergelijke borden.”

Vrachtwagens
Kristof Bossuyt, districtsvoorzitter van Wilrijk is opgetogen over het nieuwe bord. “Het is niet zo dat hier al geregeld zware ongevallen gebeurden, maar met dit bord willen we dat ook in de toekomst blijven vermijden. Door de aanwezigheid van die bedrijven zit je hier met tientallen vrachtwagens die het fietspad kruisen én met heel veel fietsers, onder meer de studenten die naar campus Drie Eycken onderweg zijn.”
Het project is een initiatief van de werkgroep ‘dodehoek maatregelen’ die sinds februari 2016 actief is en manieren onderzoekt om de kans op dodehoekongevallen te minimaliseren.
De werkgroep voorziet ook andere maatregelen om het aantal dodehoekongevallen tot nul te herleiden zoals extra opleidingen op scholen om jonge verkeersdeelnemers de vaardigheden bij te brengen om dodehoeksituaties te herkennen en ongevallen te voorkomen. De stad rustte haar eigen voertuigen uit met dodehoekspiegels, -camera’s en waarschuwingsstickers. Andere aanbevelingen van de werkgroep op het niveau van de weginrichting, zoals fietsopstelstroken en fiets-o-strades, worden ingevoerd bij herinrichtingen van het openbaar domein.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7633
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum