Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42)

3 participants

Page 2 sur 2 Précédent  1, 2

Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: R43 - Sint-Jansdreef [Eeklo]

Message  eeuwige reiziger Mer 25 Oct 2017 - 13:59

Fietssnelweg komt dichterbij
23 oktober 2017

De aanleg van een ‘fietssnelweg’ tussen de R43 en de Opeisingstraat in Eeklo komt eindelijk dichterbij. De provincie gaat het dossier nu trekken. “Het gaat om een traject van 2.200 meter, volledig gesubsidieerd door de provincie”, zegt schepen van Mobiliteit Christophe De Waele (Open Vld). “Ook de onderhandelingen met de grondeigenaars worden nu door de provincie overgenomen. Ook al zijn we daar zo goed als rond. De provincie gaat niet alleen de aanleg van het nieuwe fietspad betalen, maar legt ook geld aan de kant om voor verlichting te zorgen langs het fietspad. Hopelijk komt er nu echt versnelling in het dossier.”

https://www.hln.be/regio/eeklo/fietssnelweg-komt-dichterbij~a91e54b4/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Zandvleuge - Vrouwestraat [Eeklo]

Message  eeuwige reiziger Sam 3 Fév 2018 - 9:21

Fietspad langs spoorweg wacht op provincie

EEKLO - Het fietspad langs de spoorwegbedding tussen de Zandvleuge en de Vrouwestraat belooft een werk van lange adem te worden. “Wij wachten op de provincie om een tandje bij te steken”, klinkt het in Eeklo.

De Eeklose gemeenteraad keurde enige maanden terug de aanleg van het fietspad langs de spoorwegbedding van de Zandvleuge tot de Vrouwestraat unaniem goed.

“Het is ook een unieke kans, want de provincie Oost-Vlaanderen gaat 100 procent subsidiëren, de eigenaars gaan akkoord en de betrokken landbouwers hebben een oplossing voor de kerkwegels door hun akkers en weiden. Kortom, alle stukjes van de puzzel lijken perfect in elkaar te passen”, zei Luc Vandevelde, SMS-fractieleider, op de jongste gemeenteraad.

Schepen van Mobiliteit Christophe De Waele (Open VLD) had echter slecht nieuws over een van die puzzelstukjes. “We hebben geen flauw idee wanneer de provincie met de aanleg van het fietspad zal starten”, vertelde hij.

Alles in handen

“Zij hebben immers het volledig dossier in handen genomen: van de onteigeningen, het maken van het plan tot de aanleg ervan. Het is nu wachten op de landmeter van de provincie om alles op te meten. Er is wel al een principieel akkoord met de eigenaars van de grond van aan de Zandvleuge tot aan den Teut.

Ook de gemeente Maldegem is vragende partij om het fietspad niet te laten stoppen aan de gemeentegrens. Het klopt dat de aanleg van het fietspad gekoppeld is aan de goedkeuring van het Eeklose mobiliteitsplan, maar dat zal nog voor de zomer gebeuren. Ondertussen kan het dossier dus wel verder lopen, een dossier waar we al heel lang achter staan. We wachten dus op de provincie om een tandje bij te steken.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180202_03335773

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Traject Waarschoot - Sleidinge

Message  eeuwige reiziger Mer 18 Avr 2018 - 16:07

Fietssnelweg in de maak
17 april 2018

(...)

Er worden ook verdere stappen gezet voor de realisatie van het lange afstandsfietspad langs de spoorlijn 58, tussen het treinstation van Sleidinge en Waarschoot.

https://www.hln.be/regio/evergem/fietssnelweg-in-de-maak~a8f8b9f2/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Doorbraak [Eeklo - Maldegem]

Message  eeuwige reiziger Mar 4 Sep 2018 - 15:56

Vlaanderen en stad sponsoren aankoop bos, provincie betaalt fietssnelweg
Natuurpunt koopt bos en versnelt zo aanleg fietspad Eeklo-Balgerhoeke
4/09/2018

EEKLO - De langverwachte aanleg van een veilig fietspad tussen Eeklo en Balgerhoeke raakt in een stroomversnelling door hulp uit onverwachte hoek. Natuurpunt kocht immers het Sint-Jansbos en geeft de provincie vrije ruimte om daar het fietspad aan te leggen.

Het bos was eigendom van het OCMW van Brugge. Via Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) hoestte Vlaanderen twee derden van de aankoopprijs op, het stadsbestuur van Eeklo kwam met het resterende bedrag (30.000 euro) over de brug.

‘We zijn zo blij met de steun, want voor ons was het niet mogelijk om zo'n bedrag op te hoesten’, zegt voorzitter De Bie. ‘Met de stad als partner konden we ook van het Brugse OCMW aankopen.’

Fietspad langs oude spoorweg

En de stad had alle redenen om deze aankoop mee te financieren, zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). ‘Dankzij dit gezamenlijke project met Natuurpunt komt de aanleg van het fietspad langs de oude spoorweg naar Maldegem in een stroomversnelling. Het fietspad zal vanaf de Sint-Jansdreef immers voor een groot stuk over de eigendom van Natuurpunt, rond een van de twee kazematten en in het bos lopen. De stad zal nu snel de resterende besprekingen met enkele eigenaars afronden, zodat dit mooie en veilige project snel kan gerealiseerd worden.’

Fietssnelweg

En dat is ook naar de zin van provinciaal gedeputeerde Peter Hertog, die er de kans ziet voor een fraaie fietssnelweg, eerst tussen Eeklo en Balgerhoeke en later richting Maldegem. De provincie betaalt volledig de aanleg van het fietspad.

Natuurpunt zal nu eerst een paar maanden in het Sint-Jansbos aan de slag om het schoon te maken en bezoekklaar te maken voor wandelaars.

‘Er zijn nog wat beheerswerken nodig en we willen een wandelpad aanleggen’, zegt De Bie. ‘Mensen die willen helpen zijn welkom. Ze mogen contact opnemen met Filip Van den Bossche (tel. 09-378.62.12, red.). We vermoeden dat we hier een jaartje werk zullen hebben, dus tegen volgende zomer heeft de natuurminnende Meetjeslander een fraai stuk bos bij.’

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180903_03699472


Stad Eeklo en Natuurpunt zorgen samen voor fietspad en openbaar bos

EEKLO – De inwoners van Eeklo kunnen binnenkort genieten van een ‘nieuw’ bosje. “Het Sint-Jansbos ligt achter de spoorlijn Eeklo-Maldegem, naast de Sint-Jansdreef. Het bos van vier hectare is sinds juni eigendom van Natuurpunt”, zegt Christine De Bie, voorzitter van Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem.

Centen samen leggen

Natuurpunt kreeg voor de aankoop van dit natuurgebied subsidies van minister Schauvliege, want de Vlaamse overheid nam het grootste deel van de aankoopkost op zich. “Het overige deel, dat Natuurpunt meestal zelf bijeen moet zoeken via giften, fondsenwerving en sponsoring, werd in dit geval door stad Eeklo betaald”, zegt burgemeester Koen Loete trots.

Samen fietspad aanleggen

Dankzij dit gezamenlijke project tussen Natuurpunt en stad Eeklo komt de aanleg van het fietspad langs de oude spoorweg naar Maldegem in een stroomversnelling. “Het fietspad zal voor een stuk over de eigendom van Natuurpunt lopen, dus door het Sint-Jansbos”, aldus Natuurpunt. “Het fietspad komt achter één van de bunkers uit de Eerste Wereldoorlog die langs de spoorlijn liggen.” De aanleg van het fietspad wordt verzorgd door de provincie Oost-Vlaanderen, via gedeputeerde Peter Hertog. En zo geraakt de fietsende Eeklonaar binnenkort op een veilige en aangename manier naar Maldegem. Of omgekeerd natuurlijk.

Samen natuur en erfgoed beschermen

De twee bunkers zijn met elkaar verbonden via een loopgracht, die nog deels te zien is. De bunkers zelf werden in het verleden ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen. De laatste jaren lagen ze er wat verwaarloosd bij, maar ze worden door Natuurpunt terug opgewaardeerd als vleermuizenreservaat. Ook een spontaan ontwikkeld stukje jong bos aan de rand van het Sint-Jansbos heeft een groot potentieel.

“Het bos zelf zal worden opengesteld voor wandelaars, maar eerst moeten nog heel wat beheerwerken worden uitgevoerd. Mensen die willen helpen, onder meer bij het verwijderen van invasieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers, zijn van harte welkom.” Contacteer Filip Van den Bossche, 09 378 62 12, eeklo-kaprijke-evergem@npmeetjesland.be. Je kan de plaatselijke afdeling ook volgen op facebook en op www.natuurpunt.be/eeklo-kaprijke-evergem.

Open Monumentendag

Wie alvast een kijkje wil nemen, kan op Open Monumentendag (zondag 9 september) één van de bunkers en een deel van het bos bezichtigen tijdens de activiteit ‘Het verborgen oorlogsverleden van Eeklo’. Lees meer op www.openmonumentendag.be .

http://www.invlaanderen.be/gemeentenieuws/(69659)/stad-eeklo-en-natuurpunt-zorgen-samen-voor-fietspad-en-openbaar-bos

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42)

Message  joverwimp Mar 4 Sep 2018 - 16:59

eeuwige reiziger a écrit:
Vlaanderen en stad sponsoren aankoop bos, provincie betaalt fietssnelweg
Natuurpunt koopt bos en versnelt zo aanleg fietspad Eeklo-Balgerhoeke
4/09/2018

EEKLO - De langverwachte aanleg van een veilig fietspad tussen Eeklo en Balgerhoeke raakt in een stroomversnelling door hulp uit onverwachte hoek. Natuurpunt kocht immers het Sint-Jansbos en geeft de provincie vrije ruimte om daar het fietspad aan te leggen.

Het bos was eigendom van het OCMW van Brugge. Via Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) hoestte Vlaanderen twee derden van de aankoopprijs op, het stadsbestuur van Eeklo kwam met het resterende bedrag (30.000 euro) over de brug.

‘We zijn zo blij met de steun, want voor ons was het niet mogelijk om zo'n bedrag op te hoesten’, zegt voorzitter De Bie. ‘Met de stad als partner konden we ook van het Brugse OCMW aankopen.’

Fietspad langs oude spoorweg

En de stad had alle redenen om deze aankoop mee te financieren, zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). ‘Dankzij dit gezamenlijke project met Natuurpunt komt de aanleg van het fietspad langs de oude spoorweg naar Maldegem in een stroomversnelling. Het fietspad zal vanaf de Sint-Jansdreef immers voor een groot stuk over de eigendom van Natuurpunt, rond een van de twee kazematten en in het bos lopen. De stad zal nu snel de resterende besprekingen met enkele eigenaars afronden, zodat dit mooie en veilige project snel kan gerealiseerd worden.’

Fietssnelweg

En dat is ook naar de zin van provinciaal gedeputeerde Peter Hertog, die er de kans ziet voor een fraaie fietssnelweg, eerst tussen Eeklo en Balgerhoeke en later richting Maldegem. De provincie betaalt volledig de aanleg van het fietspad.

Natuurpunt zal nu eerst een paar maanden in het Sint-Jansbos aan de slag om het schoon te maken en bezoekklaar te maken voor wandelaars.

‘Er zijn nog wat beheerswerken nodig en we willen een wandelpad aanleggen’, zegt De Bie. ‘Mensen die willen helpen zijn welkom. Ze mogen contact opnemen met Filip Van den Bossche (tel. 09-378.62.12, red.). We vermoeden dat we hier een jaartje werk zullen hebben, dus tegen volgende zomer heeft de natuurminnende Meetjeslander een fraai stuk bos bij.’

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180903_03699472


Stad Eeklo en Natuurpunt zorgen samen voor fietspad en openbaar bos

EEKLO – De inwoners van Eeklo kunnen binnenkort genieten van een ‘nieuw’ bosje. “Het Sint-Jansbos ligt achter de spoorlijn Eeklo-Maldegem, naast de Sint-Jansdreef. Het bos van vier hectare is sinds juni eigendom van Natuurpunt”, zegt Christine De Bie, voorzitter van Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem.

Centen samen leggen

Natuurpunt kreeg voor de aankoop van dit natuurgebied subsidies van minister Schauvliege, want de Vlaamse overheid nam het grootste deel van de aankoopkost op zich. “Het overige deel, dat Natuurpunt meestal zelf bijeen moet zoeken via giften, fondsenwerving en sponsoring, werd in dit geval door stad Eeklo betaald”, zegt burgemeester Koen Loete trots.

Samen fietspad aanleggen

Dankzij dit gezamenlijke project tussen Natuurpunt en stad Eeklo komt de aanleg van het fietspad langs de oude spoorweg naar Maldegem in een stroomversnelling. “Het fietspad zal voor een stuk over de eigendom van Natuurpunt lopen, dus door het Sint-Jansbos”, aldus Natuurpunt. “Het fietspad komt achter één van de bunkers uit de Eerste Wereldoorlog die langs de spoorlijn liggen.” De aanleg van het fietspad wordt verzorgd door de provincie Oost-Vlaanderen, via gedeputeerde Peter Hertog. En zo geraakt de fietsende Eeklonaar binnenkort op een veilige en aangename manier naar Maldegem. Of omgekeerd natuurlijk.

Samen natuur en erfgoed beschermen

De twee bunkers zijn met elkaar verbonden via een loopgracht, die nog deels te zien is. De bunkers zelf werden in het verleden ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen. De laatste jaren lagen ze er wat verwaarloosd bij, maar ze worden door Natuurpunt terug opgewaardeerd als vleermuizenreservaat. Ook een spontaan ontwikkeld stukje jong bos aan de rand van het Sint-Jansbos heeft een groot potentieel.

“Het bos zelf zal worden opengesteld voor wandelaars, maar eerst moeten nog heel wat beheerwerken worden uitgevoerd. Mensen die willen helpen, onder meer bij het verwijderen van invasieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers, zijn van harte welkom.” Contacteer Filip Van den Bossche, 09 378 62 12, eeklo-kaprijke-evergem@npmeetjesland.be. Je kan de plaatselijke afdeling ook volgen op facebook en op www.natuurpunt.be/eeklo-kaprijke-evergem.

Open Monumentendag

Wie alvast een kijkje wil nemen, kan op Open Monumentendag (zondag 9 september) één van de bunkers en een deel van het bos bezichtigen tijdens de activiteit ‘Het verborgen oorlogsverleden van Eeklo’. Lees meer op www.openmonumentendag.be .

http://www.invlaanderen.be/gemeentenieuws/(69659)/stad-eeklo-en-natuurpunt-zorgen-samen-voor-fietspad-en-openbaar-bos

Hoort dit niet thuis onder de rubriek 'voormalige spoorlijnen' L058 ? overigens ligt tussen Eeklo en Balgerhoeke (en Maldegem) nog een toeristisch uitgebate lijn www.stoomcentrum.be
joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42)

Message  velo-ravel.net Mar 4 Sep 2018 - 20:14

joverwimp a écrit:Hoort dit niet thuis onder de rubriek 'voormalige spoorlijnen' L058 ?  overigens ligt tussen Eeklo en Balgerhoeke (en Maldegem) nog een toeristisch uitgebate lijn www.stoomcentrum.be
Waarom voormalie spoorlijnen, de lijn is toch noch in gebruik door Stoomcentrum tussen Eeklo en Maldegem en tussen Eeklo en Gent door de NMBS ?

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42)

Message  joverwimp Jeu 13 Sep 2018 - 9:50

velo-ravel.net a écrit:
joverwimp a écrit:Hoort dit niet thuis onder de rubriek 'voormalige spoorlijnen' L058 ?  overigens ligt tussen Eeklo en Balgerhoeke (en Maldegem) nog een toeristisch uitgebate lijn www.stoomcentrum.be
Waarom voormalie spoorlijnen, de lijn is toch noch in gebruik door Stoomcentrum tussen Eeklo en Maldegem en tussen Eeklo en Gent door de NMBS ?


Er zijn wel twee aparte rubrieken:
- een L058 onder voormalige spoorlijnen
- een L058 onder actieve

Gelijkaardig is de de rubriek L052 Dendermonde-Puurs (beperkte toeristische uitbating) en L052 Puurs-Ruisbroek (nog actief): waarom staan ze onder voormalige spoorlijnen?
joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42)

Message  velo-ravel.net Jeu 13 Sep 2018 - 19:54

joverwimp a écrit:

Er zijn wel twee aparte rubrieken:
- een L058 onder voormalige spoorlijnen
- een L058 onder actieve
normaal want de L58 tussen Maldegem en Bruggen is het fietspad op de zate van de oude spoorweg.

joverwimp a écrit:
Gelijkaardig is de de rubriek L052 Dendermonde-Puurs (beperkte toeristische uitbating) en L052 Puurs-Ruisbroek (nog actief): waarom staan ze onder voormalige spoorlijnen?
Inderdaad heb ik aangepast.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42)

Message  joverwimp Ven 14 Sep 2018 - 12:15

zou de titel ook niet aangepast moeten worden => Maldegem-Eeklo-Gent (F42)
joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: Doorbraak [Eeklo - Maldegem]

Message  eeuwige reiziger Mar 5 Fév 2019 - 18:43

Fietspad Waarschoot - Eeklo langs spoorlijn wordt verlengd maar tot waar hangt af van de plannen met treinverbinding
5/02/2019

EEKLO / MALDEGEM - Het fietspad langs de spoorlijn tussen Waarschoot en Eeklo wordt binnenkort doorgetrokken tot ‘Den Teut’. Of het fietspad vervolgens nog verder wordt doorgetrokken, zal afhangen van de mogelijke komst van een treinverbinding richting Brugge.

Hoewel de beleidsverklaring van het nieuwe stadsbestuur nog niet gekend is, ziet het er naar uit dat fietsveiligheid een prioritair thema zal vormen.

Een van de dossiers waar momenteel al volop aan gewerkt wordt, is dat van de fietsverbinding tussen Waarschoot en Maldegem. “Eerder slaagden we erin om het traject Waarschoot - Opeisingstraat te realiseren’, legt schepen van Mobiliteit Christophe De Waele (Open VLD) uit. “Momenteel wordt gewerkt aan de realisatie van het traject tot aan ‘Den Teut’, het kruispunt van de N9 en de Ringweg. Daarna wordt het deel tot in Balgerhoeke verwezenlijkt. Het fietspad zal volledig langs de oude spoorlijn lopen. De meeste onteigeningen zijn ondertussen in orde. Het fietspad zal worden aangelegd door en op kosten van de provincie Oost-Vlaanderen.”

Tot in Brugge?

Op termijn hoopt De Waele om het fietspad nog verder door te trekken, idealiter tot in Brugge. “Het bestaande fietspad loopt parallel met de N9 en wordt vaak gebruikt door de schoolgaande jeugd. Door het te verlengen tot in Brugge heeft het traject het potentieel om uit te groeien tot een van de belangrijkste intergemeentelijke fietsostrades. Overigens ligt nu al de Abdijenroute tussen Brugge en Maldegem waardoor een deel van dit fietspad gerealiseerd is.”

Liever treinverbinding

Zowel burgemeester Luc Vandevelde (SMS) van Eeklo als zijn collega van Maldegem Bart Van Hulle (Open VLD) lieten de voorbije weken verstaan voorstander te zijn van een treinverbinding Gent - Eeklo - Brugge.

“Die spoorverbinding zal er de eerstkomende jaren niet komen”, zegt Van Hulle. “Zo realistisch zijn we ook wel. Daarom zouden we het niet erg vinden, mocht de provincie in tussentijd een fietspad aanleggen langs de spoorlijn. Essentieel is wel dat het fietspad geen hypotheek vormt op de eventuele komst van een treinverbinding. Is dat wel het geval, dan willen wij dat fietspad niet.”

De Vlaamse overheid voert momenteel een studie over de haalbaarheid van een treinverbinding tussen Maldegem en Eeklo. Een van de grootste moeilijkheden zijn de vele overwegen op het traject. Net die wil spoorwegbeheerder Infrabel zo veel mogelijk wegwerken omwille van de veiligheid. “We moeten dan ook opletten dat de studie- en investeringskosten te verantwoorden blijven. Als we de mobiliteit willen verbeteren, denken we beter aan innovatieve alternatieven die gezond en milieuvriendelijk zijn”, besluit De Waele.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190204_04152326

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Aanleg Kapellestraat - station Waarschoot [Waarschoot]

Message  eeuwige reiziger Lun 9 Déc 2019 - 21:58

Fietspad langs spoorlijn binnenkort open
Het Nieuwsblad/Regionaal: Meetjesland - Leiestreek,
zaterdag 7 december 2019, blz. 2

WAARSCHOOT - Het nieuwe stuk fietspad langs de spoorweg, tussen de Kapellestraat en het station van Waarschoot, gaat weldra open. Het is alleen nog wachten op de afsluiting die het fietspad moet afschermen van het recyclagepark. “Daarna, wellicht tegen half december, zal het fietspad opengesteld worden”, zegt schepen van Openbare Werken Freddy Haegeman (Open VLD). De toplaag van de nieuwe fietsverbinding wordt pas na de winter gegoten. Maar daar wordt dus niet op gewacht om de fietsas nu al te openen.


Ouder bericht:

Klein stukje van 900 meter extra, maar met grote meerwaarde voor wie naar Eeklo fietst
Fietspad langs spoorlijn vanuit Eeklo wordt verlengd tot Waarschoot-station
27/07/2019

WAARSCHOOT - Het fietspad langs spoorlijn 58 komt opnieuw een stukje dichterbij. Een stukje van 900 meter om precies te zijn, tussen de Kapellestraat en het station van Waarschoot. Maar om er een fietssnelweg naar Gent van te maken, is er wel nog werk aan.

Aan het station van Waarschoot zijn de werken begonnen voor de verlenging van het langeafstandsfietspad dat op termijn Eeklo - via Waarschoot en Evergem - met Gent moet verbinden met een fietssnelweg. “De gemeente Waarschoot nam de onteigeningen op zich, de provincie betaalt de aanleg”, zegt schepen Freddy Haegeman (Open VLD).

“In het voorjaar gingen archeologen aan de slag op de locatie, maar die hebben niks gevonden, zodat de werken konden starten.” Vanaf de Kapellestraat, ter hoogte van de priorij, wordt het fietspad van drie meter breedte doorgetrokken tot het station. Dat betekent 900 meter fietspad extra: relatief kort, maar met een grote meerwaarde voor wie met de fiets naar Eeklo moet en omgekeerd.

Niet meer door kmo-zone

“Studenten en andere gebruikers die van het dorp komen en op het fietspad richting Eeklo willen geraken, moeten nu een grote toer doen via de kmo-zone in de Kapellestraat, waar heel wat bedrijvigheid is, of langs het Jagerpad”, zegt hij. “Straks, als het fietspad klaar is, kunnen ze al aan het recyclagepark aansluiten op een veilig, comfortabel en sneller fietspad naar Eeklo. Het Stationsplein wordt fietsstraat met zone 30.”

De fietsverbinding doortrekken richting Sleidinge blijft de intentie, zegt Haegeman. Maar dat wordt een moeilijk dossier. “Fietsers kunnen voorlopig via de Molenstraat naar Sleidinge: daar zijn de fietspaden vorig jaar nog volledig heraangelegd.”

Ook buurgemeenten Eeklo en Evergem ijveren intussen verder voor meer fietspad langs spoorlijn 58. Evergem wil zowel richting Waarschoot als richting Wondelgem schot in de zaak: vooral naar Gent zijn grote infrastructuurwerken nodig, want daar moet er een fietsbrug over de Ringvaart en een over de R4 komen. In Eeklo willen ze het fietspad langs de oude spoorlijn verder doortrekken richting Adegem.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190726_04529399
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190726_04529397

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: Aanleg Kapellestraat - station Waarschoot [Waarschoot]

Message  eeuwige reiziger Mar 16 Juin 2020 - 18:28

Eindelijk veilig fietsen van station Waarschoot tot aan station Eeklo
15 juni 2020

LIEVEGEM - Vandaag (maandag) werd een nieuw stuk fietssnelweg van een kilometer lang geopend langs de spoorweg in Waarschoot.

Het nieuwe stuk fietssnelweg F42 loopt langs de spoorweg, van aan de Kapellestraat tot aan het station van Waarschoot bij Lievegem. “Dat stuk fietspad was nog de laatste missing link van de fietssnelweg tussen het station van Waarschoot en dat van Eeklo”, zegt gedeputeerde Riet Gillis van de provincie. “Nu kan je dus veilig met de fiets langs de spoorweg, van het station van Eeklo tot aan het station Waarschoot, en dat zonder door een druk centrum of langs de gewestweg N9 te moeten rijden. We moeten nu nog verder werk maken van de doortrekking van het fietspad van Waarschoot naar Evergem. Bedoeling is om ook een brug over de Ringvaart te voorzien, en van aan die brug tot aan het station Evergem ook een doortrekking van de fietssnelweg te doen. We zullen daar werk van maken, want een fietssnelweg is pas echt handig wanneer die volledig is. Bedoeling is om in de toekomst op de F42 van Gent, over Eeklo zo naar Brugge te kunnen fietsen.”

Het nieuwe stuk fietspad kost dik 300.000 euro.

https://www.hln.be/in-de-buurt/lievegem/eindelijk-veilig-fietsen-van-station-waarschoot-tot-aan-station-eeklo~a8db10f0/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200615_04991416


Realisatie fietssnelweg F42 tussen Kapellestraat en het station in Waarschoot
dinsdag 16 juni 2020

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft samen met aannemer Wase Wegenbouw uit Sint-Gillis-Waas de aanleg gerealiseerd van het stukje fietssnelweg tussen de Kapellestraat en het station in Waarschoot. Dit traject maakt deel uit van fietssnelweg F42 die in de toekomst Gent, via Eeklo, met Brugge gaat verbinden. De aanleg van circa 1 km tussen de Kapellestraat en het station van Waarschoot zorgt nu voor een conflictvrije verbinding met het station van Eeklo.

Het doortrekken van de fietsverbinding richting Gent behoort tot één van de prioriteiten van de Provincie Oost-Vlaanderen. Op datzelfde traject krijgt ook de aanleg van een fietsbrug over de Ringvaart tussen Evergem en Gent stilaan vorm. Zodra dat rond is, kan er verder gewerkt worden aan de verbinding tussen het station in Waarschoot en de brug over de Ringvaart.

De Provincie streeft voor de aanleg van de fietssnelwegen naar hoogstaande kwaliteit. Fietssnelwegen worden daarom aangelegd in comfortabel asfalt met redresseerstroken aan beide zijden. De veiligheid en het veiligheidsgevoel van de fietser worden verhoogd door het plaatsen van openbare verlichting langs de fietssnelwegtrajecten. Tussen het spoor en de fietssnelweg komt een afsluiting. Een middeneiland verhindert dat auto’s de fietssnelweg gebruiken. De totale kostprijs van de werken bedraagt 306 676,92 EUR, waarvan 22 345,30 EUR voor de openbare verlichting.

Het fietspad is nu klaar voor gebruik.

https://fietssnelwegen.be/nieuws/realisatie-fietssnelweg-f42-tussen-kapellestraat-en-het-station-in-waarschoot


L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 1ff5f28.waarschoot2-0x0

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Re: L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42)

Message  eeuwige reiziger Ven 4 Déc 2020 - 10:06

Fietssnelweg langs oude spoorweg krijgt onderhoudsbeurt
26/11/2020

EEKLO - De stad Eeklo zorgt voor een onderhoudsbeurt van de fietssnelweg, langs de oude spoorwegbedding in de stad.

“Samen goed voor het onderhoud van zowat vijf kilometer fietssnelweg in onze stad”, zegt schepen Christophe De Waele (Open Vld). “De provincie Oost-Vlaanderen heeft de fietssnelweg aangelegd, en geeft onze stad subsidie voor dit onderhoud. Voor dit jaar gaat dit om een bedrag van 4.248 euro. Het onderhoud wordt gedaan in eigen beheer van de stad, en door de mensen van Pronatura.”

Fietsers die opmerkingen hebben of ergens onregelmatigheden op een fietspad constateren, kunnen dit rechtstreeks melden op mobiliteit@eeklo.be.

https://www.hln.be/eeklo/fietssnelweg-langs-oude-spoorweg-krijgt-onderhoudsbeurt~a6bd32b9/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 Empty Fietsbrug [Wondelgem]

Message  eeuwige reiziger Lun 7 Déc 2020 - 15:31

Veilig de R4 over: zo gaat nieuwe fietsbrug tussen Wondelgem en Evergem eruitzien
14/11/2020

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

GENT/EVERGEM - Tussen Evergem en Wondelgem zal binnen twee jaar een nieuwe fietsbrug verschijnen. De brug over de Ringvaart en de R4 vormt het sluitstuk van de fietssnelweg Gent-Brugge, die de spoorlijn Gent-Eeklo volgt. Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) reageert alvast enthousiast: “Het wordt een serieuze brug”, zegt hij. “Ze zal een afstand van maar liefst 166 meter overbruggen. Op die manier erg zacht glooiend.”

Qua timing hoopt Watteeuw dat de werken midden 2021 starten. Een jaar later moet de brug dan af zijn. De totale kosten zijn geraamd op iets minder 4,5 miljoen euro (exclusief btw). Die kostprijs wordt gedeeld door vier partijen. Het Vlaams Gewest en het provinciebestuur nemen respectievelijk 60 en 20 procent van de kosten voor hun rekening. Stad Gent en het Evergems gemeentebestuur hoesten elk 10 procent op.

Niet enkel voor wie de R4 wil oversteken, zal de nieuwe brug een hele verbetering zijn. In de plannen is een lokale aantakking op de Heinakker voorzien. Zo kan wie naast de R4 fietst ook gebruikmaken van de brug om de Ringvaart over te steken.

L058 Fietsweg Eeklo - Waarschoot - Sleidinge (L58) (fietssnelweg F42) - Page 2 ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

De fietssnelweg komt in Evergem uit aan de treinstopplaats op het einde van de Spoorweg- en Hekstraat. Hoe het tracé er daar zal uitzien, is nog niet volledig duidelijk. “Er is nog wat werk aan de winkel”, vulde Stijn De Roo (CD&V) tijdens de commissie Mobiliteit aan. Hij vroeg ook om de brug tijdig af te werken. “Het is van groot belang dat de vooropgestelde timing gehaald wordt. Ook aan de R4 zelf staan werken gepland. Fietsers mogen niet in de problemen komen wanneer die werken starten.”

Meer info via www.r4wo.be.

https://www.hln.be/gent/veilig-de-r4-over-zo-gaat-nieuwe-fietsbrug-tussen-wondelgem-en-evergem-eruitzien~abc87a5c/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201116_93508134

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Page 2 sur 2 Précédent  1, 2

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum