Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36

2 participants

Page 2 sur 2 Précédent  1, 2

Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Vijfwegenstraat - Waterstraat [Izegem - Ingelmunster]

Message  eeuwige reiziger Ven 26 Fév 2016 - 9:49

WERKEN GESTART LANGS NOORDZIJDE KANAAL ROESELARE-LEIE VOOR VERBINDING TUSSEN INGELMUNSTER EN IZEGEM
Groene verbinding voor fietsers langs de Mandel
25/02/2016

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 8e41cb4e-db17-11e5-9399-95a1104dba87_web_scale_0.1955606_0.1955607__

INGELMUNSTER / IZEGEM - Langs het kanaal Roeselare-Leie zijn aan de noordkant de werken voor een ‘trage verbinding’ gestart. Ingelmunster en Izegem worden op die manier voor fietsers en wandelaars beter verbonden. De werken voor een fiets- en wandelverbinding aan de noordkant van het kanaal Roeselare-Leie, tussen de Emelgembrug in Izegem en de Waterstraat in Ingelmunster, zijn gestart.

De nieuwe verbinding krijgt de naam ‘Wandel op de Mandel’. De fiets- en wandelverbinding loopt langs één van de schaarse open en groene ruimtes langs het kanaal Roeselare-Leie.

De stad Izegem is volop bezig met de opmaak van een ‘tragewegenplan’. De trage verbinding ‘Wandel op de Mandel’ is daarin een eerste grote realisatie.

De kosten voor de opwaardering van de wandel- en fietsverbinding worden betaald door Izegem en Ingelmunster, met provinciale steun.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160224_02147633


Fietsverbinding langs kanaal
Krant van West-Vlaanderen/De Weekbode Izegem,
Vr. 26 Feb. 2016, Pagina 9

INGELMUNSTER/IZEGEM - Begin februari begonnen de werken voor een trage fiets- en wandelverbinding tussen de brug van Emelgem en de Waterstraat in Ingelmunster. Deze nieuwe verbinding ‘Wandel op de Mandel’ zorgt dankzij beide gemeenten en de provincie voor een betere bereikbaarheid en berijdbaarheid van het gebied voor fietsers uit de regio.

Het project Wandel op de Mandel is een trage fiets- en wandelverbinding langs een van de schaarse open en groene ruimtes langs het kanaal Roeselare-Leie. Concreet gaat het over de aanleg van een wandel- en fietspad aan de noordkant van het kanaal tussen de brug van Emelgem en de Waterstraat in Ingelmunster.

Het nieuwe pad wordt aangelegd in waterdoorlatend materiaal, zal ongeveer twee meter breed zijn en komt ver van de waterlijn te liggen, naast de bestaande bomen- en struikengordel.

Er komt ook een nieuwe picknickbank. “Wandel op de Mandel zorgt voor een aangename en groene verbinding tussen Ingelmunster en Izegem”, zegt schepen voor Toerisme Nadine Verheye van Ingelmunster.

Aantrekkelijk maken

Het nieuwe wandel- en fietspad ligt langs het kanaal en vormt – samen met het natuurdomein van De Buizerd, het kasteelpark, de Mandelmeersen en de Beukendreef – een groene long in ons centrum. Recent werden deze Mandelmeersen en het Schuttershuisje ook aangekocht door de gemeente.”

Met deze investering willen de gemeenten en de provincie Wandel op de Mandel – die al vaak wordt gebruikt door wandelaars – beter bereikbaar, berijdbaar en aantrekkelijk maken voor fietsers uit de regio. “Deze trage weg – met als volgende fase het deel tussen de brug van Emelgem en de centrumbrug in Izegem – zal een belangrijke verbinding zijn tussen de beide buurtgemeenten”, aldus schepen van Mobiliteit Kurt Himpe uit Izegem. “Het wordt een alternatief voor de drukke Ingelmunstersestraat, Baron- en Prinsessenstraat in Izegem. De stad Izegem is ook volop bezig met de opmaak van een trage wegenplan, waarbij de trage wegverbinding op Wandel op de Mandel een eerste grote realisatie wordt.”

De kosten voor de opwaardering van deze wandel- en fietsverbinding worden betaald door Izegem en Ingelmunster, met provinciale steun. “Deze investering kadert binnen het gebiedsprogramma voor de kanaalzone, een bovenlokaal programma dat over meerdere jaren wordt uitgevoerd. Voor dit specifieke onderdeel bedraagt de geraamde totaalkost 144.106 euro, waarbij de provincie 50 procent van de financiële last voor haar rekening neemt. De rest van het bedrag komt van Ingelmunster

en Izegem”, besluit gedeputeerde Guido Decorte. De einddatum van deze werken is voorzien in april. Met de waterwegbeheerder Waterwegen & Zeekanaal nv werden afspraken gemaakt over de inrichting, het beheer en het onderhoud van het nieuwe fiets- en wandelpad.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Zuidkaai - Dorpsbrug [Izegem - Ingelmunster]

Message  eeuwige reiziger Ven 16 Sep 2016 - 16:10

Jaagpad langs kanaal in Izegem/Ingelmunster weekje onderbroken
09.09.2016

Vanaf maandag 12 september 2016 wordt langs het kanaal Roeselare – Leie het jaagpad afgesloten tussen de Zuidkaai in Izegem en de Dorpsbrug in Ingelmunster. Deze onderbreking geldt voor alle verkeer en zal vermoedelijk de hele week duren. Tijdens de onderbreking voert waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV verstevigingswerken uit aan de oever van de langsgracht tussen het jaagpad en de spoorlijn Kortrijk – Brugge. Om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te garanderen is het noodzakelijk om het jaagpad tijdelijk af te sluiten.

Er wordt een plaatselijke omleiding voorzien. De werken worden goed voorbereid en de aannemer volgt een strak werkschema zodat de hinder voor de zwakke weggebruikers steeds zo beperkt mogelijk blijft.

http://www.wenz.be/nl/nieuws/96f1cb15-766d-11e6-bbf4-005056a4002e/#.V9v87_mLTcs

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Opknapwerken [Ingelmunster - Izegem]

Message  eeuwige reiziger Mar 11 Oct 2016 - 11:55

ZEGEM
07/10/2016
Werken aan jaagpad

Waterwegen & Zeekanaal werkt op 7, 10 en 11 oktober aan het jaagpad langs het kanaal in Ingelmunster en Izegem. Ook op andere plaatsen langs het kanaal en de Leie vinden werken plaats. In totaal gaat het om opknapwerken over 5,2 kilometer waarbij de bovenste asfaltlaag vernieuwd wordt.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-ingelmunster/werken-aan-jaagpad-a2905811/
http://www.wenz.be/nl/nieuws/a2bc24bb-8aed-11e6-bbf4-005056a4002e/#.V_y3OfmLTcs

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Kolenkaai [Roeselare]

Message  eeuwige reiziger Mar 22 Nov 2016 - 19:22

Stad Roeselare stelt mobiliteitsplan voor
Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem,
woensdag 16 november 2016, pagina 1

Stad Roeselare heeft met RSL Mobiel 2030 de mobiliteitsvisie voor de komende jaren klaar. De krijtlijnen zijn er, al worden die plannen niet van vandaag op morgen uitgevoerd. De definitieve goedkeuring volgt in april 2017.

(...)

Fietsvriendelijk en verkeersveilig

Verschillende fietspaden moeten heraangelegd worden volgens de principes van het Fietsvademecum. Daarbij denkt de stad aan de verbinding tussen de Koning Leopold II-laan en TRAX, het jaagpad Kolenkaai, de Moorseelsesteenweg en de Heirweg. Op lange termijn worden de 'missing links' op de fietsas Gits-Rumbeke weggewerkt.

(...)


eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Hervatting van de werken? [Ooigem]

Message  eeuwige reiziger Dim 4 Déc 2016 - 16:18


2.000 woningen op gescheiden riolering Nieuwe fietspaden
KOMENDE JAREN WORDT OOIGEM EEN GROTE WERF
30/11/2016

WIELSBEKE - De komende twee jaar staan heel wat ingrijpende werken gepland in deelgemeente Ooigem. Zo'n 2.000 huishoudens zullen aangesloten worden op een gescheiden rioleringsstelsel en de fietspaden worden een stuk veiliger. Een infovergadering lokte bijna 300 inwoners.

(...)

Fietsers krijgen meer en vooral een veiligere plek in het verkeer. Er worden brede, afgescheiden fietspaden aangelegd op het traject en er komt een fietstunnel aan de drietrapsluis. Het fietsverkeer vanuit Roeselare, Izegem en Ingelmunster krijgt zo een aparte doorgang onder de brug. Ze zullen de Wielsbeeksestraat niet meer moeten kruisen om het jaagpad langs de Leie te kunnen volgen.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161129_02598416

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Re: Vijfwegenstraat - Waterstraat [Izegem - Ingelmunster]

Message  eeuwige reiziger Dim 22 Jan 2017 - 9:43

Nieuwe fietsverbinding langs kanaal in Ingelmunster officieel geopend
09/07/16

Ruim 60 fietsers waren present langs het kanaal Roeselare-Ooigem, even voorbij De Fagot in Ingelmunster, waar de provincie West-Vlaanderen, stad Izegem en de gemeente Ingelmunster de nieuwe wandel- en fietsverbinding 'Wandel op de Mandel' officieel openden.

Het wandel- en fietspad ligt aan de noordkant van het kanaal tussen de brug van Emelgem in Izegem en de Waterstraat in Ingelmunster. Na het officieel openingsmoment met o.a. deputé Guido Decorte, burgemeester Bert Maertens van Izegem, burgemeester Kurt Windels van Ingelmunster, meerdere schepenen en enthousiaste fietsers werd er vijf km gefietst, richting Bierkasteel. Op deze nieuwe locatie van de brouwerij Van Honsebrouck werd er halt gehouden voor een drankje. Wie het wenst, kan nu iedere dag deze nieuwe fiets- en wandelverbinding verkennen.

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/verkeer-en-mobiliteit/nieuwe-fietsverbinding-langs-kanaal-in-ingelmunster-officieel-geopend/article-normal-229165.html


Nieuwe wandel- en fietsverbinding langs kanaal Roeselare-Ooigem
8-7-2016

Op vrijdag 8 juli openen de Provincie West-Vlaanderen, de stad Izegem en de gemeente Ingelmunster de nieuwe wandel- en fietsverbinding langs het kanaal Roeselare-Ooigem. Het fiets- en wandelpad van 1,5 km ligt aan de noordkant van het kanaal en verbindt de Emelgembrug in Izegem met de Waterstraat nabij de centrumbrug in Ingelmunster.

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 DSCI1047_2

Detail van de werken en kostprijs
De verbinding werd aangelegd in ternair zand, over een breedte van zo’n twee meter. De totaalkost van het nieuwe fietspad komt op 138.686,21 euro, inclusief btw. De Provincie West-Vlaanderen coördineerde het project en betaalde 50 % van de totaalkost. De stad Izegem en de gemeente Ingelmunster droegen elk 25 % bij.

Gebiedsprogramma kanaalzone Roeselare-Ooigem
De aanleg van het fietspad kadert in het provinciale gebiedsprogramma voor de kanaalzone Roeselare-Ooigem. Dit programma omvat onder andere de creatie van een ‘natuurstadspark Izegem-Ingelmunster’, een groene en open ruimte tussen beide gemeenten. De realisatie van het wandel- en fietspad langs de kanaalzone zorgt voor een betere toegankelijkheid van dit gebied voor recreanten uit de regio.

Het programma is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met onder andere de vijf kanaalgemeenten (Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke en Wielsbeke), Waterwegen & Zeekanaal, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en de intercommunale WVI.

Aansluiting met Dam in Emelgem en Zwaaikom in Ingelmunster
De stad Izegem wil op korte termijn het fietspad doortrekken van de Emelgembrug tot aan de Dam in Emelgem. De start van de werken is gepland voor het voorjaar van 2017.

Bij de stad Ingelmunster staat de aanleg van een nieuwe centrumbrug op de planning voor 2017. Daarna zal het fietspad onder de centrumbrug door worden doorgetrokken richting de Zwaaikom in Ingelmunster. Er komt daarnaast ook een nieuw recreatiepark, op de vroegere site Desmet, die de verbinding vormt tussen de centrumbrug en het kanaal, met oog voor veel groen. Ook het aangekochte Schuttershuisje en de Mandelmeersen kaderen in dit project.

De mogelijkheid om bovenlokale verbindingen voor fietsers en wandelaars te creëren tot aan het provinciedomein De Baliekouter in Wakken wordt onderzocht.

http://www.west-vlaanderen.be/nieuws/Paginas/20160708_wandel_en_fietsverbinding_Roeselare_Ooigem_0315.aspx
http://www.focuswtv.be/video/nieuw-fietspad-wordt-verlengd

http://www.bloggen.be/ursel/archief.php?ID=2925878

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Wat nu? Genummerde bomen?

Message  eeuwige reiziger Sam 20 Mai 2017 - 13:06

Bomen langs het kanaal Roeselare-Leie krijgen nummer
16.05.2017

Maakte je onlangs gebruik van het jaagpad langs het kanaal en heb je een scherp oog? Dan heb je misschien al gemerkt dat Waterwegen en Zeekanaal NV alle bomen langs het kanaal Roeselare-Leie voorziet van een boomplaatje met daarop een uniek nummer.

Waarover gaat het?
Heb je al gehoord van Seine Schelde Vlaanderen? Dit grootscheeps binnenvaartproject van Waterwegen en Zeekanaal NV wil de vaarweg verbeteren tussen de Seine en de Schelde. Zo verlenen we grotere container- en duwvaartschepen een vlotte doorgang. Deze schepen kunnen meer goederen in één keer tot op hun bestemming brengen en worden couranter op onze waterwegen.

De Leie speelt hierin een belangrijke rol. Ook voor het kanaal Roeselare-Leie, dat op de rivier aansluit, en de bedrijven erlangs onderzoekt Waterwegen en Zeekanaal NV een aantal perspectieven. Om deze kans maximaal te benutten, bekijken we hoe het kanaal Roeselare-Leie opgewaardeerd kan worden.

Waarom?
Op welke wijze dat best gebeurt en wat daar allemaal bij komt kijken, wordt momenteel uitgebreid bestudeerd. Eén aspect van die studie is een groenplan, dat toelaat om de groenelementen langs het kanaal Roeselare-Leie op een duurzame manier te beheren. Denk maar aan bomen snoeien of bermen maaien. Het is voor dit groenplan nodig om elke boom apart te kunnen identificeren en lokaliseren. Dit gebeurt met genummerde boomplaatjes en een uitgebreide digitale atlas om ze in kaart te brengen.

Timing
De volledige studie van het kanaal Roeselare-Leie zou eind 2018 klaar moeten zijn. Van zodra de studie ver genoeg gevorderd is, krijg je van ons meer info.

http://www.wenz.be/nl/nieuws/Bomen-langs-het-kanaal-Roeselare-Leie-krijgen-nummer/#.WSAi8OHyjcs

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Mobiliteitsplan juni 2017

Message  eeuwige reiziger Jeu 31 Aoû 2017 - 12:38

· Fietssnelweg langsheen het kanaal naar de Leie

Aan de zuidzijde van het kanaal naar de Leie is een fietssnelweg gelegen die de verschillende kernen langsheen het kanaal met elkaar en met het station van Roeselare verbindt. Een belangrijk deel van deze hoofdroute is gelegen op het autovrije jaagpad. Echter, op de Trakelweg is er een belangrijk conflictpunt tussen fietsers en de bevoorrading van de bedrijven langsheen de Trakelweg. Deze bevoorrading gebeurt zowel over de weg als over het water. Gezien de zeer specifieke en complexe problematiek zal dit laden/lossen nog lang een belangrijk conflictpunt blijven.

Om ook op korte / middellange termijn een directe én veilige fietsroute te voorzien wordt voorgesteld om de as Trakelweg – Kolenkaai te bypassen. Hiervoor is een optimale verbinding nodig tussen de fietsroute aan de zuidzijde van het kanaal en de fietsroute aan de zuidzijde van de spoorlijn Roeselare-Kortrijk. Deze verbinding dient ten westen van de E403 (A17) te gebeuren aangezien de passage van de spoorlijn onder de E403 te smal is om én de spoorlijn én een fietspad te faciliteren.

Rekening houdende met de bebouwde zones tussen het kanaal en de spoorweg én rekening houdende met het beperkt aantal spoorwegovergangen wordt de fietsverbinding tussen het jaagpad en de spoorweg voorzien langsheen de Mandelstraat. Hierbij dient een nieuwe verbinding te worden ontworpen tussen de Mandelstraat en het jaagpad. Doordat reeds is voorzien dat de stad een fietsverbinding gaat aanleggen tussen de Guido Gezellelaan en de Zeger Maelfaitstraat, ontstaat een optimale fietslink tussen Guido Gezellelaan en het jaagpad.

Gemeentelijk Mobiliteitsplan Roeselare, 26 juni 2017, blz. 64 (met kaart op de volgende bladzijde)

https://www.roeselare.be/wonen-en-leven/verkeer-en-mobiliteit/mobiliteitsplan-en-folder

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Afbraak Dorpsbrug [Ingelmunster]

Message  eeuwige reiziger Mar 5 Sep 2017 - 14:52

INGELMUNSTER
5/09/2017
Afbraak landhoofd oude dorpsbrug

Nu woensdag start de aannemer naast de afbraak van het kleine Mandelbruggetje ook met de afbraak van het tweede landhoofd van de oude Dorpsbrug, aan de kant van het station.

Voor gebruikers van het jaagpad wordt een lokale omleiding voorzien. De werken duren uiterlijk tot en met 12 september. Fietsers en voetgangers worden tijdens deze werken omgeleid via de kant van de Markt. Vanaf de Emelgembrug volgen ze het jaagpad Wandel op de Mandel en de Waterstraat. Via de Stationsstraat, parallel met de oude Dorpsbrug, komen ze uit aan de Trakelweg. Daar kunnen ze hun weg vervolgen via de tijdelijke voetbrug over het kanaal Roeselare-Leie en komen ze terug uit op het jaagpad aan de kant van het station. Het stuk Trakelweg tussen de voetbrug en de Lysbrug is enkel geschikt voor gemotoriseerd verkeer. Het jaagpad aan de kant van de markt wordt na 12 september opnieuw afgesloten voor fietsers en voetgangers. Na de werken worden pendelaars terug rondgestuurd via het jaagpad aan de kant van het station.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-harelbeke/afbraak-landhoofd-oude-dorpsbrug-a3251040/

AFBRAAK LANDHOOFDEN - AANGEPASTE OMLEIDING

Op woensdag 6 september start de aannemer ook met de afbraak van het tweede landhoofd van de oude Dorpsbrug, aan de kant van het station. Voor gebruikers van het jaagpad wordt een lokale omleiding voorzien. De werken duren uiterlijk tot en met 12 september.

Fietsers en voetgangers volgen vanaf de Emelgembrug het jaagpad (Wandel op de Mandel) en de Waterstraat. Via de Stationsstraat, parallel met de oude Dorpsbrug, komen ze uit aan de Trakelweg. Daar kunnen ze hun weg vervolgen via de tijdelijke voetbrug over het kanaal Roeselare-Leie, en komen ze terug uit op het jaagpad aan de kant van het station.

Het stuk Trakelweg tussen de voetbrug en de Lysbrug is enkel geschikt voor gemotoriseerd verkeer. Het jaagpad aan de kant van de markt wordt na 12 september opnieuw afgesloten voor fietsers en voetgangers. Deze weg komt immers uit in de werfzone. Na de werken worden pendelaars terug rondgestuurd via het jaagpad aan de kant van het station.

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Ad35914947


http://www.ingelmunster.be/over-ingelmunster/viaplan/viaplandorpsbrug/afbraak-landhoofden-aangepaste-omleiding/

http://www.ingelmunster.be/viaplan/dorpsbrug

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Re: Werken worden stilgelegd [Ooigem]

Message  eeuwige reiziger Sam 17 Fév 2018 - 12:36

Werken in de Wielsbeeksestraat gaan van start
Krant van West-Vlaanderen/Het Wekelijks Nieuws Waregem,
vrijdag 12 januari 2018, blz. 26

OOIGEM - Vlak voor de kerstvakantie heropende de gemeente de rotonde in het centrum van Ooigem. Na de Desselgemsestraat en de rotonde zelf is de riolering in de Wielsbeeksestraat de volgende stap van de werkzaamheden in Ooigem.

(...)

Daarnaast zal de Vlaamse Waterweg ook een fietstunnel bouwen, onder de brug over het kanaal op het einde van de Wielsbeeksestraat. “De offertes daarvoor zijn binnen. Binnenkort verwachten we daar nieuws over, maar ook daar is het uitgangspunt dat de fietstunnel tegen de zomervakantie afgewerkt zal zijn”, weet Daisy Haydon tot slot.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Re: Werken worden stilgelegd [Ooigem]

Message  eeuwige reiziger Sam 7 Avr 2018 - 11:28

https://velo-ravel.forumactif.org/t407-canal-roulers-lys-kanaal-roeselare-leie-roeselaarse-vaart#6243

NIEUWE EN VEILIGERE FIETSVERBINDINGEN AAN SLUIZEN IN OOIGEM
06/04/2018

Op maandag 16 april starten De Vlaamse Waterweg nv en Provincie West-Vlaanderen met de werken voor een veilige fietsverbinding aan het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie, naast de oude drietrapssluis in Ooigem. Ook het kruispunt van de Wielsbeeksestraat en de Vaartstraat en het wegdek van de brug worden heringericht en zo fietsvriendelijker gemaakt. Het einde van de werken is voorzien voor midden oktober dit jaar.

Werken in twee fases
De werken worden opgesplitst in twee fases. Door de werken te faseren, kan het wegverkeer sneller terug gebruikmaken van de brug over de oude en de nieuwe sluis.

De eerste fase loopt van 16 april tot aan het bouwverlof. In deze fase wordt een doorgang voor fietsers gemaakt onder de brug, waarmee het jaagpad langs de drietrapssluis vervolledigd wordt. Ook het kruispunt van de Wielsbeeksestraat en de Vaartstraat wordt aangepakt, met een extra fietspad voor een vlottere verbinding met het jaagpad. Tot slot krijgt het wegdek van de brug een nieuwe asfaltlaag en duidelijke wegmarkeringen.

De tweede fase start na het bouwverlof en wordt midden oktober dit jaar afgerond. In deze fase wordt de fietsverbinding onder de brug verder afgewerkt en aangesloten op het jaagpad. Zo hoeven fietsers niet meer over te steken via de drukke Wielsbeeksestraat.

“Hier wordt bijna 900.000 euro geïnvesteerd in een vlotte en veilige fietsverbinding”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Fietsers zullen hun rit op het jaagpad niet meer moeten onderbreken om de drukke Wielsbeeksestraat over te steken. Zo wordt het nog verleidelijker om voor de fiets te kiezen”.

Toegankelijkheid tijdens de werken
Fietsers en voetgangers die gebruik maken van het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie volgen een plaatselijke omleiding vanaf de Kanaalweg of de Desselgemsestraat. Het doorgaand fietsverkeer langs de Leie kan gebruik maken van de brug Ooigem-Desselgem en de brug van de N357.

Autobestuurders volgen een omleiding vanaf de rotonde Sint-Brixiusplein en rijden door via de Desselgemsestraat, de Oostrozebeeksestraat en de Fabiolaan, om vervolgens af te slaan naar de Verbindingsstraat en de N382 te volgen. Dit traject geldt in beide richtingen.

Na de eerste fase die tot aan het bouwverlof loopt, kunnen autobestuurders opnieuw hun vertrouwde route volgen over de brug. De omleiding voor fietsers wordt geëvalueerd en indien nodig aangepast.

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/nieuwe-en-veiligere-fietsverbindingen-aan-sluizen-ooigem

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Bouw Dorpsbrug [Ingelmunster]

Message  eeuwige reiziger Mar 31 Juil 2018 - 14:29

NIEUWE BRUG INGELMUNSTER KRIJGT VORM
31/07/2018

De bouw van de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster schiet goed op. Het afgelopen jaar werd er dan ook hard gewerkt op het terrein. Op 28 augustus start waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv met de montage van de stalen brugonderdelen. Als alles goed gaat, zijn deze werken klaar in het weekend van 22 en 23 september. De montage kent zeven fases die één of meerdere dagen duren. Tijdens deze fases zijn de vertrouwde omleidingen voor fietsers en voetgangers tijdelijk onderbroken.

In de zomer van vorig jaar werd de oude Dorpsbrug afgebroken. Daarmee werd de laagste brug op het kanaal Roeselare-Leie, en dus het grootste knelpunt, weggewerkt. Een grote verbetering voor de scheepvaart op het kanaal. Ook de Mandelbrug werd afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe brug. Verder werden de funderingen en pijlers aangebracht, waarop de stalen brugonderdelen binnenkort zullen steunen. De nieuwe brug maakt deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen en de centrumvernieuwing van Ingelmunster.

De Vlaamse Waterweg nv kan nu starten met de montage van de stalen brugonderdelen. Deze werken starten op 28 augustus en zouden klaar moeten zijn in het weekend van 22 en 23 september. Enkel een felle wind kan een spelbreker zijn en de montage bemoeilijken.

Montage van de brugonderdelen
De brug bestaat uit veertien corresponderende onderdelen, die vanuit het atelier in Gent één voor één naar de werf worden gebracht via een schip. “De waterweg is dan ook een uitstekend alternatief voor grote transporten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We investeren miljoenen in het kanaal Roeselare-Leie, om het klaar te stomen voor de binnenvaart van de toekomst. Zo kunnen we meer bedrijven en transporteurs verleiden om te kiezen voor de watersnelweg. Elke vracht die via het water gaat is een vrachtwagen minder in de file.”

De brug wordt in zeven stappen als een puzzel in elkaar gepast. Dit gebeurt met kranen die tot dertig meter hoog reiken en de onderdelen op hun plaats hijsen. Eerst zijn de buitenzijden aan de beurt, aan de kant van de markt en het station. Eindigen doen we in het midden met het sluitstuk, dat de brug eenmaakt.

Aangepaste omleidingen voor fietsers en voetgangers
Om de veiligheid te garanderen, zullen bepaalde omleidingen voor fietsers en voetgangers niet toegankelijk zijn tijdens de werkuren van de aannemer. De onderbreking geldt doorgaans tussen 8.00 en 17.00 uur gedurende één of twee dagen. Als de aannemer vroeger klaar is of langer moet doorwerken, zal de omleiding naargelang korter of langer onderbroken zijn.

Fietsers en voetgangers kunnen om via de Lysbrug. De omleiding via het kasteelpark en de tijdelijke brug zijn niet toegankelijk op 28 augustus en 8, 9, 11, 22 en eventueel 23 september. Het jaagpad aan de kant van het station is afgesloten op 6, 7, 22 en eventueel 23 september.


Een overzicht van de omleidingsplannen kan je raadplegen via de website van Seine Schelde Vlaanderen: www.seineschelde.be .  

Kijkmoment 22 september
De montage van de brug wordt afgerond met de plaatsing van het middenstuk over het kanaal Roeselare-Leie: meteen ook de spectaculairste fase van de werken. Daarom houdt De Vlaamse Waterweg nv op 22 september een kijkmoment waarbij geïnteresseerden welkom zijn om een blik te werpen op de werken.

Volgende stappen
Eind dit jaar start de waterwegbeheerder met de aanleg van het betonnen brugdek. Dit brugdek vormt dan de basis voor het wegdek en de fiets- en voetpaden. Tot slot installeren we de leuningen en brengen we wegmarkeringen aan. Eind 2019 moet de brug volledig klaar zijn.

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/nieuwe-brug-ingelmunster-krijgt-vorm
http://www.seineschelde.be/nl/nieuws/nieuwe-brug-ingelmunster-krijgt-vorm-met-plaatsing-stalen-boogstructuur


Omleidingsplannen overeenkomstig de zeven te plaatsen brugdelen:

http://www.seineschelde.be/nl/inhoud/toegankelijkheid-tijdens-de-werken

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Re: Werken worden stilgelegd [Ooigem]

Message  eeuwige reiziger Lun 27 Aoû 2018 - 17:33

Einddatum werken aan sluis komt niet in gedrang
17 augustus 2018

De werken aan de sluizen in Ooigem zullen zoals beloofd in oktober klaar zijn, ook al liep de eerste fase wat vertraging op.

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg en Provincie West-Vlaanderen werken sinds 16 april aan nieuwe en veiligere fietsverbindingen ter hoogte van de drietrapsluis in Ooigem. Ook het kruispunt van de Wielsbeeksestraat en de Vaartstraat en het wegdek van de brug worden heringericht en zo fietsvriendelijker gemaakt. De werken verlopen in twee fases. In de eerste fase werd een doorgang voor fietsers gemaakt onder de brug. Op het kruispunt van de Wielsbeeksestraat en de Vaartstraat werd een extra fietspad aangelegd. Ook de bestaande fiets- en voetpaden werden vernieuwd. Tot slot krijgt het wegdek van de brug een nieuwe asfaltlaag en duidelijke wegmarkeringen.

De afwerking van de eerste fase schuift op naar de eerste helft van september, omdat er tijdens de uitvoering een aantal technische moeilijkheden optraden. De tweede fase, waarbij de nieuwe fietsverbinding onder de brug verder wordt afgewerkt en aangesloten op het jaagpad zodat fietsers niet meer hoeven over te steken via de drukke Wielsbeeksestraat, start aansluitend op de eerste en wordt zoals oorspronkelijk voorzien midden oktober dit jaar afgerond.

https://www.hln.be/regio/wielsbeke/einddatum-werken-aan-sluis-komt-niet-in-gedrang~a1aa70a4/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Re: Bouw Dorpsbrug [Ingelmunster]

Message  eeuwige reiziger Jeu 4 Oct 2018 - 10:04

VLOTTE BRUGMONTAGE IN INGELMUNSTER
28/09/2018

De stalen onderdelen van de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster liggen op hun plaats. De montage verliep bijzonder vlot dankzij de goede samenwerking tussen waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv, de gemeente Ingelmunster en de aannemersvennootschap. Maar liefst 500 kijklustigen woonden de laatste montagefase bij.

De volledige montage van de nieuwe brug in Ingelmunster duurde ongeveer een maand en kende zeven fases. Nu deze werken klaar zijn, zijn ook de vertrouwde omleidingen voor fietsers en voetgangers weer toegankelijk. De nieuwe brug in Ingelmunster maakt deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen en het VIA-plan voor centrumvernieuwing van de gemeente.

Een geslaagde montage
De verschillende montagefases verliepen mooi volgens schema, ook al was het echt millimeterwerk. Ondanks de delicate plaatsing van de onderdelen klaarde de aannemersvennootschap elke klus ruim binnen de voorziene montagetijd. Een vlotte montage zorgt binnenkort voor een vlotte verbinding voor de binnenvaart op het kanaal Roeselare-Leie en tussen de beide dorpshelften van Ingelmunster.

Nu de montage afgerond is, wordt duidelijk waarom de brug in Ingelmunster de grootste is die De Vlaamse Waterweg nv realiseert met Seine Schelde Vlaanderen. Het middenstuk is 53 meter lang en weegt 100 ton. De stukken die er aan weerszijden op aansluiten zijn de zwaarste jongens en meten elk 56 meter en wegen 190 ton.

In totaal is de brug 286 meter lang en weegt het staal 1.400 ton. De brug moet dan ook het kanaal Roeselare-Leie en de Mandel overspannen, alsook schepen met drie lagen containers vlot laten passeren. Door haar lengte worden de aanloophellingen flauwer en wordt de brug een stuk toegankelijker voor fietsers en voetgangers.

Kijkmoment voor iedereen
Om te klinken op deze geslaagde montage en iedereen de kans te geven om een blik te werpen op de werken, hield de waterwegbeheerder een kijkmoment. Maar liefst 500 kijklustigen woonden het spektakel bij. De Vlaamse Waterweg nv trakteerde met gratis drank en hapjes. Er was ook een liveband om een streepje muziek te voorzien.

Volgende stappen
Nu de montage klaar is, worden de stalen brugonderdelen aan elkaar gelast. Ook krijgt het staal een beschermende verflaag om de vorming van roest tegen te gaan.

Rond de jaarwisseling start de waterwegbeheerder met de aanleg van het betonnen brugdek bovenop de staalstructuur. Dit brugdek zal vijftien meter breed worden ter hoogte van de landhoofden en negentien meter breed ter hoogte van de lichtstrook in het midden van de brug. Het brugdek vormt de basis voor het wegdek en de fiets- en voetpaden. Tot slot worden de leuningen en wegmarkeringen aangebracht. Eind 2019 moet de brug volledig klaar zijn.

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/vlotte-brugmontage-ingelmunster
https://www.youtube.com/watch?v=6CqglybQYGI


Centrum en stationsbuurt weer verbonden
500 KIJKLUSTIGEN VOLGEN MONTAGE NIEUWE DORPSBRUG
24 september 2018

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

INGELMUNSTER Vijfhonderd mensen hebben zaterdag de montage gevolgd van het laatste onderdeel van de nieuwe Dorpsbrug. Twee middenstukken van 53 meter en 100 ton werden in een paar uur op hun plaats gezet.

De afbraak van de oude en de opbouw van de nieuwe Dorpsbrug begon in juli 2017. Eerst kwamen de funderingen en de pijlers en de voorbije weken kwamen daar twaalf stalen brugonderdelen op te liggen. Die werden vanuit een staalatelier in Gent per schip over het kanaal tot aan de werf gebracht. Zaterdag vond het sluitstuk van die werken plaats met de montage van de laatste twee brugonderdelen.

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Montage
Om dat symbolische moment extra kracht bij te zetten, nodigde de Vlaamse Waterweg iedereen uit op een kijkmoment aan café De Fagot. Vijfhonderd mensen kwamen daar op af en genoten van een hapje, drankje en wat muziek, terwijl ze de spectaculaire werken van op een afstand volgden. “Een reusachtige kraan hees beide onderdelen uit de laadruimte van het schip”, vertelt woordvoerster Claudia Van Vooren. “Tegen 8.30 uur was het eerste onderdeel al geplaatst. Het tweede onderdeel werd tijdens het kijkmoment uit het schip gehaald. De stukken die er aan weerszijden op aansluiten, zijn de zwaarste jongens en meten elk 56 meter en wegen 190 ton. In totaal is de brug 286 meter lang en weegt het staal 1.400 ton. De brug moet dan ook het kanaal Roeselare-Leie en de Mandel overspannen, alsook schepen met drie lagen containers vlot laten passeren.”

Veertig inwoners van de dichtst gelegen woningen moesten daarbij aanvankelijk vier dagen ‘geëvacueerd’ worden om de veiligheid niet in het gedrang te brengen. “De werken verliepen echter zo vlot dat de montage meestal al in de vroege namiddag klaar was”, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Kindt (De Brug).

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Al derde brug
De montage van de laatste onderdelen had heel wat bekijks. Onder de kijklustigen bevond zich ook oud-leraar en heemkundige Albert Verscheure. “Dit is al de derde brug op deze locatie die in mijn leven gebouwd werd”, zegt hij. “Tijdens de oorlog lag hier een houten draaibrug. Die werd een paar keer vernietigd en telkens heropgebouwd. Inwoners moesten de Duitsers toen zelfs helpen aarde dragen om verhogingen aan te leggen. In 1958 kwam de vorige Dorpsbrug hier te liggen en sinds vorig jaar volg ik hoe het nieuwste exemplaar hier verrijst. Fascinerend om te zien hoe de technologie niet stil staat.”

Fietspaden
Vanaf volgende week start de aannemer met het lassen van alle brugonderdelen. Ook krijgt het staal een beschermende verflaag om roest te voorkomen.
”Die klus zal tot eind dit jaar duren”, weet Claudia. “Daarna starten we met de aanleg van het betonnen brugdek, die de basis zal vormen voor het oppervlak en de fiets- en voetpaden. Tot slot installeren we de leuningen en brengen we wegmarkeringen aan.”

Eind 2019 moet de nieuwe Dorpsbrug volledig af zijn.

https://www.hln.be/regio/ingelmunster/centrum-en-stationsbuurt-weer-verbonden~a0d1f577/


https://www.focus-wtv.be/nieuws/video-toont-vlotte-brugmontage-ingelmunster
https://www.focus-wtv.be/nieuws/grote-belangstelling-voor-montage-nieuwe-brug

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Zuidkaai [Izegem]

Message  eeuwige reiziger Sam 13 Oct 2018 - 10:16

Realisatie fietssnelweg langs kanaal Roeselare-Leie stap dichterbij met proefproject
12/10/2018

Donderdagavond kwam de commissie openbare werken en mobiliteit opnieuw bijeen in Izegem. Voorzitster Maureen Raedt (SP.A) moest door een agenda met 22 punten.

(...)

Mobiliteitsschepen Kurt Himpe (N-VA) gaf uitleg over de plannen voor de aanleg van een fietssnelweg F36 langs het kanaal Roeselare-Leie.

"De industriezone langs de Zuidkaai vormt al jaren een knelpunt op het traject dat Roeselare verbindt met Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke en Wielsbeke. Er wordt een proefopstelling uitgevoerd in oktober-november na asfalteringswerken en het plaatsen van betonblokken met afscheiding voor de fietsers. Na één jaar zal een evaluatie volgen en de provinciale diensten zullen zorgen voor telkabels om in het voorjaar het gebruik van de fietssnelweg in kaart te brengen."

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/realisatie-fietssnelweg-langs-kanaal-roeselare-leie-stap-dichterbij-met-proefproject/article-opinion-342535.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Re: Onderdoorgang sluis Ooigem [Wielsbeke]

Message  eeuwige reiziger Dim 14 Oct 2018 - 10:15

SASBRUG IN OOIGEM EINDELIJK WEER OPEN NA WERKEN
12/10/2018

In Ooigem is de Sasbrug eindelijk weer open voor het verkeer. De werken startten in het voorjaar om de brug veiliger te maken voor fietsers en voetgangers.

Rond de middag gingen de hekken weg op de Sasbrug in Ooigem. Na maanden werken kan er weer verkeer over de brug. Het wegdek is vernieuwd en er is een nieuw fietspad. Voor de fietsers die vaak het populaire jaagpad gebruiken langs de sluis is het nog even wachten. Eind november moet die veilige fietsverbinding onder de brug klaar zijn.

https://www.focus-wtv.be/nieuws/sasbrug-ooigem-eindelijk-weer-open-na-werken

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Inhuldiging onderdoorgang sluis Ooigem [Wielsbeke]

Message  eeuwige reiziger Dim 31 Mar 2019 - 11:57

Eindelijk veilige doorgang aan drietrapssluis
29 maart 2019

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

WIELSBEKE - In Ooigem is de fietstunnel ter hoogte van de Drietrapssluis feestelijk ingehuldigd. Het gaat over een tunnel van 3,30 meter breed over een afstand van 150 meter onder de Wielsbeeksestraat op de rechteroever van het Kanaal Roeselare-Leie.

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

“De doorgang zorgt voor een veilige fietsverbinding langs de Drietrapssluis tussen het jaagpad van het Kanaal Roeselare-Leie en het jaagpad van de Leie”, zegt gedeputeerde voor mobiliteit, Jurgen Vanlerberghe. “Het gaat om een belangrijk knooppunt in het bovenlokaal fietsroutenetwerk, het netwerk van fietsroutes voor de dagelijkse verplaatsingen naar school of naar het werk. Een meting die een tijdje terug werd uitgevoerd, in 2011, wees uit dat daar dagelijks gemiddeld 2000-2500 fietsers passeren. Vroeger moesten die fietsers de drukke Wielsbeeksestraat oversteken, nu kunnen ze dus op een veiligere manier onder de straat door.”

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

In 2014 werden al eens aangekondigd dat er een tunnel zou komen ter hoogte van de drietrapssluis, maar die werken werden dan opnieuw geannuleerd. Er was een plan opgemaakt, maar dat bleek uiteindelijk toch niet geschikt te zijn. De Drietrapssluis heeft een hoge erfgoedwaarde, en daar werd rekening mee gehouden in het project. “Daar waar je bij andere projecten voor een betonnen wand zou kiezen in de tunnel, is hier gekozen voor historisch correcte baksteentjes”, zegt Vanlerberghe. In totaal werd 1,075 miljoen euro geïnvesteerd. 635.000 euro werd betaald door de Vlaamse Waterweg, 440.000 door de Provincie West-Vlaanderen.


https://www.hln.be/regio/wielsbeke/eindelijk-veilige-doorgang-aan-drietrapssluis~aa07e0d7/

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/nieuwe-fietstunnel-ter-hoogte-van-drietrapssluis-ooigem
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190330_04290705
https://www.focus-wtv.be/nieuws/nieuwe-fietstunnel-aan-leie-ooigem (+ video)

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Vernieuwing jaagpad Wantebrug - Zwaantjesbrug [Oostrozebeke - Wielsbeke]

Message  eeuwige reiziger Lun 8 Juin 2020 - 10:19

Jaagpad langs kanaal wordt heraangelegd
08/06/20 om 09:32

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 1bdc43bad012dc5a8a56d206825d6b24

Waterwegen en Zeekanaal is van plan om het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie op grondgebied Oostrozebeke opnieuw aan te leggen.

Het gaat om het traject tussen de Wante op de grens met Ingelmunster tot aan veevoederbedrijf Vanden Avenne. Het bestaande jaagpad is er slecht aan toe met her en der bulten veroorzaakt door de wortels van de bomen langs het jaagpad die de asfalt omhoog hebben geduwd. Er wordt heel veel gefietst langs het jaagpad maar de slechte kwaliteit van het jaagpad was al lang een doorn in het oog van de vele fietsers.

De gemeente wil van de gelegenheid gebruik maken om een vijftal zitbanken te plaatsen op speciaal verharde stroken. Verklappen we ook nog dat de nodige herstelling aan de Fabiolabrug op de grens met Ooigem nadat een vrachtwagen schade aanrichtte, zal worden verschoven naar de maand juli na het beëindigen van de werken in de Ingelmunsterse Gentstraat.

https://kw.be/nieuws/verkeer-en-mobiliteit/jaagpad-langs-kanaal-wordt-heraangelegd/article-normal-444275.html


Herstellingswerken aan jaagpad in Oostrozebeke gaan van start: “Fietscomfort verhogen”
10 juni 2020

OOSTROZEBEKE - De Vlaamse Waterweg is gestart met herstellingswerken aan het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie tussen Oostrozebeke en Wielsbeke. In overleg met de gemeentes wil ze er het comfort voor gebruikers verbeteren.

“We verhogen met deze werken het comfort op de jaagpaden, zodat er op een meer aangename manier gefietst kan worden langs het water”, zegt Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). “Dat kan een stimulans zijn om meer te fietsen, niet alleen recreatief, maar ook voor het woon-werk of woon-schoolverkeer. Jaagpaden zijn heel geschikt als vlotte en veilige fietsverbindingen tussen woon-werkgebieden, aangezien ze meestal niet kruisen met het drukke wegverkeer.”

Boomwortels

Het jaagpad in Oostrozebeke was in slechte staat door opdrukkende boomwortels. Na de herstellingswerken wordt het jaagpad weer een aangename pendelroute voor zachte weggebruikers. De Vlaamse Waterweg pakt in totaal 2,4 kilometer jaagpad aan tussen de Wantebrug in de Gentstraat en de Zwaantjesbrug aan de Fabiolalaan in Wielsbeke. De kostprijs van de werken bedraagt een half miljoen euro.

Tijdens de werken wordt voor fietsers en voetgangers een plaatselijke omleiding voorzien. Zij worden omgeleid onder en over de Ringbrug, de Oostrozebekestraat en de Expressweg. Deze route geldt in beide richtingen. In het bouwverlof en begin augustus, nadat de toplaag aangebracht is, gaat het jaagpad tussentijds open. De werken moeten in de tweede helft van augustus achter de rug zijn.

https://www.hln.be/in-de-buurt/oostrozebeke/herstellingswerken-aan-jaagpad-in-oostrozebeke-gaan-van-start-fietscomfort-verhogen~a5f4fbbc/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200608_04984837

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Aanleg fietspad Zuidkaai [Izegem]

Message  eeuwige reiziger Sam 4 Juil 2020 - 17:48

Zuidkaai deels afgesloten door verzwakte kaaimuur
19/06/2020

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 C319c47c-b239-11ea-a170-76d4082fb294_web_scale_0.2469136_0.2469136__

IZEGEM - Een stuk kaaimuur langs de Zuidkaai is in zo’n slechte toestand dat een deel van de weg wordt afgesloten. “We hebben defecten vastgesteld die er bij eerdere controles nog niet waren”, is de uitleg van de Vlaamse Waterweg nv.

Op woensdag 17 juni heeft de Vlaamse Waterweg nv aan de kaaimuur aan de Zuidkaai langs het kanaal Roeselare-Leie in Izegem ernstige gebreken vastgesteld. “Die zijn op korte termijn verslechterd”, is de uitleg. “Uit verdere inspecties blijkt dat een groter stuk van de kaaimuur dan gedacht instabiel is. Bij onderwaterinspectie stellen we ook vast dat er grote defecten opgetreden zijn die bij eerdere inspecties nog niet aanwezig waren. Mogelijk zijn er nog gebreken aanwezig die nog niet zichtbaar zijn.” Dit willen de bevoegde diensten de komende dagen met spoed analyseren.

Herstellingswerken

Doordat de instabiliteit van de kaaimuur recent en snel toegenomen is, werd in overleg met de stad en de nabijgelegen bedrijven een aantal dringende maatregelen genomen. Tegelijk worden de noodzakelijke herstellingswerken voorbereid. Om zowel voor het wegverkeer als de scheepvaart de veiligheid te verzekeren, wordt de weg ter hoogte van het bewust stuk kaaimuur afgesloten. Ook de parkeerplaatsen langs de Zuidkaai tussen de Vaartstraat en het begin van het jaagpad richting Roeselare zullen een tijd niet toegankelijk zijn.

Het wegverkeer op de Zuidkaai kan door op een versmalde strook. Dit moet vermijden dat de kaaimuur extra belast wordt. Zwaarder transport kan daardoor de Zuidkaai niet opdraaien vanaf de Vaartstraat, en zal omgeleid worden via de Mandelstraat en de Vredestraat. Voor de scheepvaart zal dan weer een speciale constructie voorzien worden, opdat schepen kunnen blijven aanmeren. Fietsverkeer was sowieso al niet toegelaten in die zone.


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200619_04995894


Zuidkaai afgesloten door onstabiele kaaimuur
19 juni 2020

IZEGEM - De Zuidkaai is deels afgesloten door de slechte staat van de kaaimuur. Er zijn ernstige gebreken vastgesteld die op korte termijn verslechterd zijn. Uit verdere inspecties blijkt dat de kaaimuur in een grotere zone instabiel is.

Bij onderwaterinspecties stelde beheerder De Vlaamse Waterweg dat er grote defecten opgetreden zijn die bij eerdere inspecties nog niet aanwezig waren. “Mogelijk zijn er nog gebreken aanwezig die niet zichtbaar zijn. Dit analyseren we de komende dagen met spoed”, zegt Koen Menten van De Vlaamse Waterweg. “Doordat de stabiliteit van de kaaimuur recent en snel toegenomen is, zijn we genoodzaakt op korte termijn stappen te ondernemen. Na overleg met de stad en nabijgelegen bedrijven is de Zuidkaai deels afgezet en bereiden we de nodige herstellingswerken voor.”

Geen parking
De zone aan de kaaimuur is van aan de Vaartstraat tot aan het begin van het jaagpad niet toegankelijk. Ook de parkeerplaatsen zullen er een tijd niet toegankelijk zijn. De Zuidkaai blijft wel open voor het verkeer, al is de weg plaatselijk versmald ter hoogte van bedrijf Vanden Avenne om de kaaimuur zo min mogelijk te belasten. Zwaarder transport moet daarom omrijden via de Mandel- en Vredestraat. De bereikbaar van de losinstallaties wordt volgende week terug verzekerd door het voorzien van nieuwe buispalen die in het kanaal worden geplaatst. Zo kunnen schepen de instabiele muur vermijden en toch aanmeren. Normaal ging de Zuidkaai deze zomer een fietspad krijgen, maar die werken zijn nu uitgesteld.

In februari al trokken de burgemeesters van de steden en gemeentes langs het kanaal aan de alarmbel omdat de overheid te weinig geld ter beschikking stelt voor het herstel van de oevers een kaaien.


https://www.hln.be/in-de-buurt/izegem/zuidkaai-afgesloten-door-onstabiele-kaaimuur~a2d9449f/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Re: Vernieuwing jaagpad Wantebrug - Zwaantjesbrug [Oostrozebeke - Wielsbeke]

Message  eeuwige reiziger Mer 19 Aoû 2020 - 17:58

Update 19 augustus 2020 - Van 24 tot en met 28 augustus brengen we wortelgeleidingen aan langs het jaagpad in Oostrozebeke en Wielsbeke. Deze moeten ervoor zorgen dat de boomwortels het jaagpad niet opbreken. Fietsers en voetgangers kunnen een omleiding volgen via de Ringbrug, Oostrozebekestraat en de Expressweg. Na de werken kan iedereen opnieuw genieten van 2,4 kilometer comfortabel jaagpad.

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/jaagpad-kanaal-roeselare-leie-wordt-hersteld-oostrozebeke-en-wielsbeke


117842518-3463098033750308-1016983870658642738-o

117817997-3463098043750307-8269854010343086420-o

https://www.facebook.com/Oostrozebeke/posts/3463096203750491

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 Empty Jaagpad afgesloten: bouw haventerminal [Roeselare]

Message  eeuwige reiziger Dim 20 Sep 2020 - 11:31

Bouw River Terminal Roeselare start maandag
10 september 2020

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

ROESELARE - De voorbereidende werken voor de bouw van de River Terminal langs het kanaal Roeselare-Leie in Roeselare gaan nu maandag 14 september van start. Het gaat om een overslagcentrum bestaande uit een kaaimuur van 230 meter waar schepen aanmeren en een kaaiplateau van 18.000 vierkante meter.

Met het project willen De Vlaamse Waterweg en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen meer bedrijven overtuigen om over te schakelen op de binnenvaart voor het vervoer van goederen en grondstoffen. “De River Terminal zal ook voor heel wat lokale werkgelegenheid zorgen”, zegt Karen Buyse van De Vlaamse Waterweg. “Het kanaal is nu al jaarlijks goed voor meer dan vier miljoen ton vervoerde goederen en we willen het verder uitbouwen als transportalternatief, ook voor bedrijven die geen rechtstreekse toegang tot het kanaal hebben.”

De bouw van de River Terminal maakt deel uit van het project Seine-Schelde Vlaanderen. De aannemer maakt het terrein in september en oktober klaar voor de start van de effectieve bouwwerken. Er komen onder andere proefsleuven om alle leidingen te lokaliseren en indien nodig te verplaatsen.

De River Terminal komt in een bestemd stukje industriezone. Na gesprekken met burgerplatform Meer Bomen in Roeselare is beslist om 78 nieuwe bomen op en rond de site aan te planten. Tijdens de werken zal het jaagpad tussen de Schaapsbrug en Regenbeekstraat afgesloten zijn. In de toekomst komt er een nieuw stukje jaagpad rondom de overslagsite.


https://www.hln.be/in-de-buurt/roeselare/bouw-river-terminal-roeselare-start-maandag~ab84ec42/


Bouw River Terminal gaat maandag van start: “We willen het kanaal waar jaarlijks 4 miljoen ton goederen passeert verder uitbouwen”
Nieuw overslagcentrum moet binnenvaart Kanaal Roeselare-Leie stimuleren
09/09/2020

Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 E97db384-f281-11ea-ae3f-f1614fc3ba82_web_translate_0_0__scale_0.07671209_0.07671209__

ROESELARE - De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen starten op maandag 14 september met voorbereidende werken voor de River Terminal. Langs het kanaal Roeselare-Leie komt een gloednieuw overslagcentrum waarop vrachtschepen kunnen aanmeren. De River Terminal moet tegen eind 2021 af zijn.

Het overslagcentrum bestaat uit een kaaimuur van 230 meter waar schepen aanmeren, en een kaaiplateau van 18.000 vierkante meter dat dient als opslagruimte. Met het overslagcentrum willen POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg nv meer bedrijven overtuigen om over te schakelen op de binnenvaart voor het vervoer van goederen en grondstoffen. “De River Terminal zal ook de lokale werkgelegenheid ten goede komen”, zegt Karen Buyse van De Vlaamse Waterweg. “We willen het kanaal Roeselare-Leie, jaarlijks goed voor meer dan 4 miljoen ton vervoerde goederen, verder uitbouwen als transportalternatief. Ook voor bedrijven die geen rechtstreekse toegang hebben tot de waterweg.”

De bouw van River Terminal Roeselare maakt deel uit van Seine Schelde Vlaanderen. Voor dit binnenvaartproject bundelen De Vlaamse Waterweg nv en de Europese Unie de krachten om te investeren in de toekomst van watertransport. “Meer binnenvaart betekent minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu”, klinkt het.

Jaagpad afgesloten

De voorbereidende werken gaan op maandag 14 september van start. Vanaf dan maakt de aannemer het terrein klaar voor de effectieve bouwwerken. Tijdens de werken zal het jaagpad plaatselijk, tussen de Schaapsbrug en de Regenbeekstraat, afgesloten worden. Dat is nodig om de werken veilig te laten verlopen en omdat in de plaats een kaaimuur gebouwd wordt. In de toekomst wordt een nieuw stuk jaagpad rondom de overslagsite aangelegd. In overleg met de stad Roeselare wordt gewerkt aan een oplossing voor de gebruikers van het jaagpad.

Op basis van gesprekken met het burgerplatform Meer bomen in Roeselare werd beslist om 78 nieuwe bomen op en rond de site aan te planten. Ook elders in de stad komt nieuw groen. De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen bieden hiervoor financiële middelen. Als alles goed verloopt, zou de River Terminal tegen eind 2021 af moeten zijn.


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200909_93904294
https://kw.be/nieuws/samenleving/bouw-river-terminal-roeselare-gaat-maandag-van-start/article-normal-461185.html


Bouw nieuwe River Terminal Roeselare in volle voorbereiding
09/09/2020

Langs het kanaal Roeselare-Leie hebben De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen grootse plannen. Op maandag 14 september 2020 starten namelijk de voorbereidende werken voor een gloednieuw overslagcentrum: River Terminal Roeselare. Beide overheden bundelen de krachten om meer ondernemers de overstap naar de waterweg te laten maken. Als alles vlot verloopt, zijn de werken klaar tegen eind 2021.

Langs het kanaal in Roeselare starten De Vlaamse Waterweg nv en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen weldra met de bouw van een nieuw overslagcentrum dat de naam ‘River Terminal Roeselare’ krijgt. De voorbereidende werken starten op maandag 14 september 2020, de volledige werken zullen eind 2021 klaar zijn.
Multimodaal transport

Het overslagcentrum bestaat uit een kaaimuur van 230 meter waar schepen aanmeren, en een kaaiplateau van 18.000m² dat dient als opslagruimte. Met het overslagcentrum willen POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg nv meer bedrijven overtuigen om over te schakelen op de binnenvaart voor het vervoer van goederen en grondstoffen. Ook de lokale werkgelegenheid krijgt hiermee heel wat stimulansen. De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen willen het kanaal Roeselare-Leie, jaarlijks goed voor meer dan 4 miljoen ton vervoerde goederen, verder uitbouwen als transportalternatief, ook voor bedrijven die geen rechtstreekse toegang hebben tot de waterweg.

Toekomstgerichte binnenvaart

De bouw van River Terminal Roeselare maakt deel uit van Seine Schelde Vlaanderen. Voor dit binnenvaartproject bundelen De Vlaamse Waterweg nv en de Europese Unie de krachten om te investeren in de toekomst van watertransport. Net zoals bij de uitbreidings- en renovatiewerken aan River Terminal Wielsbeke op de Leie slaan De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen de handen in elkaar voor de realisatie van dit overslagplatform. Meer binnenvaart betekent minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu.
Voorbereidingen van start

In september en oktober maakt de aannemer het terrein klaar voor de aanvang van de effectieve bouwwerken. Onder meer de werfinrichting en een tijdelijke damwand, om in den droge te werken, worden voorzien. Ook zullen er proefsleuven gegraven worden om alle leidingen te lokaliseren, waar nodig worden ze verplaatst.

De river terminal krijgt een plaats in een bestemd stuk industriezone. Hiervoor overleggen De Vlaamse Waterweg nv, POM West-Vlaanderen en stad Roeselare met burgerbeweging Meer Bomen in Roeselare. Op basis van de gesprekken werden het ontwerp en de plannen aangepast, en wordt de omgeving van de site groener en comfortabeler voor fietsers. De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen planten 78 nieuwe bomen op en langs de site, wat er meer zijn dan er nu staan. Ook elders in de stad komt nieuw groen, De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen bieden hiervoor financiële middelen.
Toegankelijkheid tijdens de werken

Tijdens de werken zal het jaagpad plaatselijk, tussen de Schaapsbrug en de Regenbeekstraat, afgesloten zijn. Dat is nodig om de werken veilig te laten verlopen en omdat in de plaats een kaaimuur gebouwd wordt, in de toekomst wordt een nieuw stuk jaagpad rondom de overslagsite aangelegd. In overleg met stad Roeselare kunnen fietsers een omleiding volgen via de Mandellaan, Zeger Maelfaitstraat, Izegemstraat, Roeselaarsestraat, Ambachtenstraat …  

https://www.seineschelde.be/nieuws/bouw-nieuwe-river-terminal-roeselare-volle-voorbereiding?fbclid=IwAR24u_UoNMa6HWbqUcXb3wjBcmPrwdexw1V5CesE9tLGqwY9BgTs0QE_crU


Canal Roulers-Lys (kanaal Roeselare-Leie - Roeselaarse Vaart) fietssnelweg F36 - Page 2 2020-1012_seine_schelde_vlaanderen_omleidingsplannen_met_fietsverkeer_lijnen_omgezet_v1

https://www.seineschelde.be/hinder/toegankelijkheid-tijdens-de-werken

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Page 2 sur 2 Précédent  1, 2

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum